Перфектен: Григор Димитров е на финал в Бризбън след "лекция" срещу палача на Надал (ВИДЕО)


Перфектен: Григор Димитров е на финал в Бризбън след "лекция" срещу палача на Надал (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

16520 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на турнира в Бризбън, част от сериите ATP 250. Намиращият се под номер 14 в световната ранглиста хасковлия победи с 2:0 сета Джордан Томпсън за 1 час и 47 минути игра (6:3, 7:5 в отделните части).

32-годишният Гришо победи 55-ия в света, който изигра нов силен мач, след като вчера пречупи Рафаел Надал в епичен дуел, продължил три часа и половина. Българинът обаче бе безгрешен и изключително прецизен в критичните моменти, като не бе пробит нито веднъж, въпреки че на няколко пъти бе в критични ситуации.

В мача за трофея в Бризбън, който вече е печелил, първата ракета на България ще се изправи срещу водача в основната схема Каспър Рууд. Сблъсъкът между двамата е в неделя, 7-и януари, като все още няма програма и не е ясно в колко ще стартира. Датчанинът се справи с Роман Сафиулин в два сета за час и 40 миути игра (6:4, 7:6(0) в отделните части).

Това е трети финал в надпреварата за българина. Първо през 2013 година губи от Анди Мъри, а след това през 2017-а побеждава Кей Нишикори.

В дуела срещу Томпсън Григор отрази цели шест точки за пробив, като в шестия гейм от втория сет дори изостана с 0:40, като отрази общо четири брейкточки в него. Австралиецът спаси пет от седем шанса за пробив в двубоя, но все пак допусна по един в двата сета.

Григор Димитров срещу Джордан Томпсън на турнира в Бризбън

В първата част 32-годишният българин контролираше събитията спокойно, като първият момент на напрежение дойде, когато сервираше за сета. Тогава Томпсън стигна до точка за пробив, но не успя да се възползва. 

Вторият сет бе по-различен, въпреки че още в третия гейм Григор пропусна два брейкбола. Томпсън сервираше по-убедително и като по чудо не пречупи Димитров в шестия и в осмия гейм. В крайна сметка Гришо поведе с 0:40 в гейм номер 11 и успя да пробие Томпсън със страхотен бекхенд по правата.

Григор се отличи с 10 аса в двубоя срещу 5 за опонента. Двойните грешки също бяха повече в актива на българина - 3 срещу 1. Процентът вкаран първи сервис за него бе 67 (87% от точките там спечелени), а за Томпсън - 63 (при 62% спечелени точки).

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гришо бе първият сервиращ и спечели първата точка в мача след по-продължително разиграване на втори сервис, завършило с остър и дълбок форхенд, принудил австралиеца да сбърка. Последваха обаче три мощни сервиса и бързи точки - подаването бе спечелено на 0.

1:1 - публиката избухна в аплодисменти за любимеца си Томпсън, когато дойде ред да сервира. В първите два случая игра на втори сервис и след разнообразни удара по широчината на корта Григор бе изключително стабилен и принуждаваше съперника да бърка. Последва обаче и първи ас за 15:30, а след това и сечен бекхенд в мрежата за равенство. Григор бе във водеща позиция в страхотно разиграване, но Томпсън показа добра защита и дочака грешка в мрежата от българина. В крайна сметка подаването бе спечелено след бекхенд в аут от Димитров.

2:1 - първият сервис на българина отново попадаше в целта с голяма скорост и това му осигури нови бързи и лесни две точки - втората, дошла след смач. Ново подаване, което Григор спечели на 0, а геймът приключи с ретур в мрежата.

2:2 - геймът стартира с изключителен бекхенд ретур от Гришо, превърнал се в уинър. При 15:15 Томпсън се отчете с нов ас, но впоследствие отново се стигна до паритет след удар по правата от Джордан, излязъл в аут. Непредизвикана грешка от форхенда му в аут осигури и първа точка за пробив в мача. Димитров не се възползва, след като ретурът му попадна в мрежата. В крайна сметка, за радост на публиката, Томпсън спечели подаването си след две грешки в мрежата от Григор при по-продължителни разигравания.

3:2 - петият гейм започна със зрелищно разиграване на втори сервис, в което и двамата показаха страхотна защита, а Григор излезе на мрежата, но Томпсън не успя да я прехвърли. При 15:15 австралиецът изкара ретура си в аут, но след това дойде и непредизвикана грешка от форхенд в мрежата от Григор (30:30). Ново страхотно разиграване и отново на сметката на Димитров след бекхенд по правата, превърнал се в уинър. След това подаването бе спечелено с бомбен сервис и директна точка.

4:2 (пробив) - при 15:0 за Томпсън дойде и първата двойна грешка в мача (15:15). Хубаво разиграване бе спечелено от Димитров след перфектен форхенд по правата, а веднага след това пречупи изключителната защита на австралиеца с прекрасни форхенд и бекхенд удари и в двете страни на корта - две точки за пробив при 15:40. Остър бекхенд ретур на втори сервис принуди Томпсън да сбърка и още първата бе оползотворена.

5:2 - мощен сервис в тялото и ретур в мрежата за 15:0, но следващата точка бе за Томпсън и подлуди публиката - красиво разиграване и мощно воле, за да бъде пречупена защитата на българина. Джордан продължи на суперниво и стигна дроп-воле на Димитров, показвайки страхотна скорост (15:30). Григор записа ас в така важния момент за 30:30, а след това дойде и нов такъв - от 213 км/ч, за да му осигури геймпойнт. Трети пореден ас и Димитров излезе безупречно от критичната ситуация.

5:3 - магично изпълнена къса топка беше невъзможна за хващане и Гришо поведе с 0:15. Два ретура в аут (вторият от които - на втори сервис), а след това един и в мрежата за 40:15. Все пак Димитров се задържа още в гейма с изключителен бекхенд ретур, който закачи линията и остави Джордан безпомощен. Все пак австралиецът остана в сета след сечен бекхенд в аут от Григор.

Григор Димитров в разиграване

6:3 - доста продължително и разнообразно разиграване между двамата, което приключи с форхенд в аут от Томпсън (15:0). Австралиецът отново влезе в разиграване с добър ретур, като този път успя и да го спечели след форхенд уинър с огромна скорост (15:15). Лесна точка след ретур в аут, но последва и първа двойна грешка от Димитров - 30:30. Агресивен ретур на втори сервис и въпреки добрата защита на Григор - Томпсън го пречупи със смач и стигна до точка за връщане на пробива. Отличен сервис, преимущество в разиграването за Димитров и грешка в мрежата от опонента за дюс. След ас българинът стигна и до сетпойнт, който бе грабнат с нов ас.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - този път Томпсън сервира пръв. Той заложи на сервис-мрежа, но Григор свали топката в краката му и австралиецът не се справи с дроп-волето. След 15:15 Димитров прати два ретура в мрежата, а накрая рискува много с мощен форхенд по диагонала, който обаче излезе в аут.

1:1 - с отлични сервиси и перфектно проведени и насочени форхенд атаки - Гришо бързо пречупваше защитата на съперника и поведе скоростно с 40:15. Подаването бе спечелено след ретур в аут на втори сервис.

1:2 - при 0:15 Григор бе в отлична позиция за точката и излезе на мрежата, но Томпсън пласира много класен прехвърлящ удар, който бе достигнат от българина, но пратен в мрежата (15:15). При 30:30 двамата влязоха в разиграване на втори сервис, което бе по-продължително, но завърши с топка в аут от Томпсън и точка за пробив пред Гришо, която обаче бе неутрализирана. Томпсън изпусна нервите си за втори път в гейма, когато в близост до мрежата сбърка топка в аут и даде втора точка за пробив. При нея игра на втори сервис, но Димитров сбърка в разиграването със сечен бекхенд в аут. След два бомбени сервиса и директни точки Томпсън се измъкна и спечели подаването си.

2:2 - Томпсън бе разкаран по целия корт и показа отлична защита, но всичко в първата точка приключи със смач в близост до мрежата (15:0). При 30:0 австралиецът опита агресивен ретур на втори сервис, но осъществи лош контакт с топката и я прати в аут. Подаването бе спечелено на 0 от Гришо след ас.

2:3 - Томпсън излезе рисковано на мрежата, но минаващият удар от бекхенд страната на Гришо не се получи и прати топката в мрежата. В следващата точка Джордан стигна вълшебна контра къса от Димитров, но я прати със съвсем малко в аут. Веднага след това последва и ас за 30:15. Стигна се до ново равенство след надстрелване и рязка смяна на темпото с къс сечен бекхенд от Григор, принудил съперника да сбърка. Димитров си спечели водеща позиция в разиграването, но допусна непредизвикана грешна при опит за уинър с форхенд по правата (40:30). В крайна сметка Томпсън спечели подаването си след "надстрелване", приключило с топка в аут от Григор.

Джордан Томпсън на тенис турнира в Бризбън

3:3 - Димитров се озова в критична ситуация при 0:30 след два удара в аут по дължината на корта. Последва и двойна грешка в най-неподходящия момент за три поредни точки за пробив пред съперника. Първото бе неутрализирано след излизане на мрежата и пречупване на изключителна защита от Томпсън. Втората също бе спасена с излизане на мрежата и смач, а Томпсън отново изпусна нервите си. Публиката мощно го подкрепяше, но и това не му помогна при третия му шанс, който бе неутрализиран след страхотен бекхенд по правата, превърнал се в уинър. Контра-пие осигури четвърта точка за пробив, която обаче също бе спасена - този път след ретур в аут. Излизане на мрежата и дроп-воле осигуриха геймпойнт на Димитров, който се възползва след непредизвикана грешка в аут от форхенда на Томпсън.

3:4 - публиката все по-яростно подкрепяше своя любимец от Австралия Томпсън, който поведе с 30:0 след ретур в мрежата и след неуспешен опит за дроп-воле от Григор. Последва и ас за 40:0, след което подаването бе спечелено на 0.

4:4 - след ретур в мрежата от Томпсън, но и двойна грешка от Григор - 15:15. Последваха два важни аса за 40:15, но и остър ретур по диагонала на втори сервис за 40:30. Томпсън показа страхотна защита, а Димитров сбърка смач от основната линия за дюс. Томпсън продължи да бъде безгрешен и стигна до нова точка за пробив, която обаче бе неутрализирана след страхотен сервис, плитък ретур и форхенд уинър. В крайна сметка Григор измъкна подаването след изключително класна игра и вълшебна къса в близост до мрежата при геймпойнта.

4:5 - Димитров поведе с 0:30 след две разигравания, в които бе стабилен и разходи Томпсън по широчината на корта, за да завърши с уинъри. Австралиецът обаче намери първия си сервис и след ретур в аут и ас, както и сбъркан форхенд от Гришо, поведе с 40:30. Непредизвикана грешка от форхенда на българина при разиграване на втори сервис подсигури подаването за Томпсън.

*След този гейм Томпсън, който вчера изигра епична битка с Надал, продължила 3 часа и половина, поиска медицински таймаут, в който бе обгрижена вътрешната част на лявото му бедро (към адукторите).

5:5 - въпреки че се получи по-продължителна пауза - Димитров започна гейма с ас. При 15:15 Томпсън вкара мощен ретур и взе предимството в разиграването, за да пречупи постепенно защитата на Григор (15:30). Последва ново разиграване, при което обаче българинът блесна с хубав форхенд по правата. Отличен сервис му даде предимство и той отигра получения къс ретур с уинър (40:30). Геймът приключи след ретур в мрежата на втори сервис, което вбеси Томпсън.

6:5 (пробив) - хубаво продължително разиграване приключи с бекхенд по правата от Томпсън, завършил в мрежата. Бекхендът му изневери и при следващото разиграване, излизайки в аут (0:30). При следващата точка игра сервис-мрежа и пласира дълбок удар, но Григор блесна с изключителен минаващ удар по диагонала от много трудна позиция - три поредни точки за пробив. Първата се размина с малко след красив бекхенд ретур по правата, излязъл в аут. При втората сбърка бекхенда си в мрежата на втори сервис, но третата бе грабната със страхотен бекхенд по правата.

7:5 - чудесно контра-пие за 15:0 на старта, а след това и нова бърза точка след добър сервис и плитък ретур (30:0). Непредизвикана грешка в мрежата от бекхенда на Томпсън осигуриха три поредни мачбола пред българина на собствен сервис. Още първата бе грабната след директна точка от сервис.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Програмата на корта започва с двубой на двойки при дамите: Минен/Уотсън - Киченок/Остапенко (03:00 часа българско време). След тях предстои Линда Носкова - Елена Рибакина (не преди 05:00 часа българско време), а след тях е и първият полуфинал при мъжете на сингъл - Холгер Руне срещу Роман Сафиулин (не преди 07:00 часа). Последният двубой преди Григор и Джордан е Арина Сабаленка - Виктория Азаренка (не преди 10:30).

За да стигне до полуфиналите, българинът се справи последователно с Анди Мъри (2:1), Даниел Алтмайер (2:0) и Ринки Хиджиката (2:0). Томпсън пък отстрани Александър Вукич (2:0), Уго Юмбер (без игра - след отказване) и Рафаел Надал (2:1).

Към момента българинът заема 14-ата позиция в световната ранглиста, а неговият съперник - 55-ата. Това ще бъде трети сблъсък между двамата, след като са се срещали на два пъти и в Съединените американски щати и са си разменили по една победа.

Във всеки от предните дуели загубилият не печели сет. Първо през 2019 година в Маями Джордан Томпсън побеждава със 7:5, 7:5, а три години след това Григор Димитров надделява след 7:6(3), 6:2.

Още: Рафаел Надал НЯМА да играе срещу Григор Димитров на 1/2-финалите в Бризбън

С класа и самочувствие Григор Димитров разпиля безпомощен австралиец, чака Надал на полуфиналите в Бризбън (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички