С класа и самочувствие Григор Димитров разпиля безпомощен австралиец, чака Надал на полуфиналите в Бризбън (ВИДЕО)


С класа и самочувствие Григор Димитров разпиля безпомощен австралиец, чака Надал на полуфиналите в Бризбън (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6917 0

Най-добрият български тенисист - Григор Димитров,  победи Ринки Хиджиката с 6:1, 6:4 на 1/4-финалите на турнира в Бризбън, Австралия. Българинът бе по-добрият през цялото време и победи своя съперник след час и 19 минути. На полуфиналите първата ни ракета може да се изправи срещу Рафаел Надал, но за тази цел испанецът трябва да победи Джордан Томпсън по-късно днес.

Григор започна по отличен начин двубоя, като още във втория гейм си осигури пробив. Австралиецът допускаше прекалено много непредизвикани грешки, като явно бе "пренавит" за двубоя. Българинът пък бе изключително спокоен, разчитайки на опита си и се възползва максимално от всеки даден шанс.

Тоталната му доминация продължи и направи втори пробив за 4:0, като с играта си не оставяше никакъв шанс на Хиджиката. Австралиецът успя да вземе един гейм до края, като при 5:1 опита да затрудни Григор и стигна до два шанса за пробив. Световният номер 14 обаче не се пропука и затвори сета в своя полза само след 28 минути игра.

Вторият сет започна по сходен начин, като Григор стигна до пробив още в първия сет, който бе безпроблемно затвърден. В самия край - в седмия гейм, Гришо имаше три шанса и за втори пробив, но не успя да се възполза от тях, а резултатът стана 4:3. Въпреки това и единият пробив бе напълно достатъчно, за да спечели с 6:4 и втория сет.

32-годишният хасковлия приключи с 12 аса и две двойни грешки, като загуби едва седем точки на първи сервис и пет на втори. Той отрази и двете възможности за пробив пред Хиджиката. Димитров се отчете с 18 уинъра и едва четири непредизвикани грешки в целия мач.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Рики Хиджиката показа още от началото, че ще опита да се противопостави максимално Григор, като демонстрира агресия в ретурите си и взе две точки. Диагонален сервис отдясно за Димитров обаче му донесе предимство - 40:30, като затвори първия гейм с ас.

2:0 (пробив) - Австралиецът опита с топспин и с по-голяма скорост да вкара топката, но сбърка за равни 15. Последвал дълбок ретур на Григор затрудни съперника му, като повтори същото и при следващото разиграване, печелийки точка след добър форхенд. Така, той си осигури два шанса за пробив.  Нова непредизвикана грешка на Хиджиката улесни българина.

3:0 - При 30:0 Хиджиката направи добър ретур, а след успешно излизане на мрежата намали изоставането. Само тази точка обаче му бе дадена в този гейм, а Гришо затвърди пробива си с лекота.

4:0 (пробив) - Страхотната игра на хасковлията продължи и в четвъртия гейм, като този път след добра къса топка взе първата точка. Ринки взе следващата , но след ретур от форхенд Гришо отново си осигури преднина - 30:15. Грешка в мрежата, което осигури отново две точки за пробив пред българина. Още при първата възможност той бе реализиран - първо сечен бекхенд, а след това със завършващ удар от форхенд - Григор продължи доминацията.

5:0 - На подаването на Гришо се стигна до 15:30, след като българинът избяга от своя бекхенд и остави място за действие на Ринки. До критични моменти обаче не се стигна и бързо спечели следващите 3 точки, доближавайки се до затваряне на сета след сечен бекхенд по правата.

5:1 - Хиджиката записа първи ас в двубоя за 0:30, а след драйв бекхенд Гришо рискува и сгреши. Австралиецът успя да вземе първото си подаване на 0.

6:1 - Григор започна с ас по диагонала, но при втория опит австралиецът бе подготвен и отговори с добър ретур за равни 15. Димитров изпитваше затруднения за първи път от началото на двубоя, като съперникът му дори стигна до шанс за пробив. Хиджиката обаче вложи прекалено сила в удара си, но в последвалото разиграване Григор прати топката в мрежата - втори шанс за пробив за австралиеца. Ретур по правата, който също прати топката в мрежата спаси Гришо, а след това с агресивна игра от форхенд си осигури предимство. Този път нямаше повече изненади и българинът затвори сета в своя полза.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Непредизвикана грешка от форхенд на Хиджиката направи резултата 30:15 в полза на Григор. След това българинът изпрати в аут след сечен бекхенд - 30:30. В следващото разиграване Димитров натисна съперника си с форхенд диагонал, което го накара да сбърка и си осигури точка за пробив. След двойна грешка той бе осъществен.

2:0 - Ас на Григор за 30:15, като при следващата точка имаше успешно излизане на мрежата за два геймбола. Убедителен сервис и затвърждаване на пробива.

2:1 - Ретурите на Григор свършиха страхотна работа в началото на третия гейм, като си осигури преднина от 30:0. Хиджиката успя да изравни. Последва обаче сервис в тялото, блок ретур, но Григор използва ситуацията, за да излезе на мрежата, а завършекът на точката бе изключителен, като успя да хване Ринки в крачка. При равни 40 австралиецът показа солиден сервис, с което си спечели разиграването. 

3:1 - Григор продължи да е разнообразен при изпълнението си на начален удар, като затвори на 0 с ас от втори сервис.

3:2 - Петият гейм отиде в сметката на австралиеца, който опитва да се задържи в двубоя възможно най-дълго.

4:2 - Григор бе безмилостен на сервис, записвайки асове за 40:0. Последва по-дълго разиграване за последната точка, но и това не попречи на Димитров да затвори гейма на 0.

4:3 - При 40:0 в своя полза австралиецът допусна двойна грешка, а при последвалото разиграване Григор промени ударите си и взе още една точка. Последва нова грешка на Хиджиката, от която българинът се възползва, а след страхотен преминаващ удар стигна до нов шанс за пробив, който обаче не бе реализиран, въпреки че бе много близо. При втория шанс Хиджиката показа много добър сервис, който отново го спаси. И третата възможност не бе успешна за Григор след топка в аут.

5:3 - Григор показа класа във важните моменти, като при 15:30 не допусна да позволи на съперника да си повярва, че ще постигне нещо повече. Успя да затвори гейма с ас.

5:4 - Геймът започна с двойна грешка на Хиджиката, като геймът бе равностоен, а с преминаващ удар се стигна до равни 40. След много усилия Ринки все пак успя да вземе подаването си.

6:4 - С 12-ия си ас и на 0 Григор затвори мача в своя полза.

ПРЕДИ 1/4-финала

Българинът, който е №14 в световната ранглиста, никога не се е изправял срещу австралиеца, който е №71.

*Победителят от тази двойка ще срещне на полуфиналите победителя от сблъсъка между Рафаел Надал и Джордан Томпсън!

Пътят на Григор в Бризбън

  • 1/16-финал - 4:6, 7:5, 6:2 срещу Анди Мъри
  • 1/8-финал - 6:1, 6:2 срещу Даниел Алтмайер

Григор Димитров

Пътят на Ринки в Бризбън

  • 1/16-финал - 7:6 (8), 6:2 срещу Танаси Кокинакис
  • 1/8-финал - 5:7, 6:2, 7:6 (4) срещу Томаш Махач

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Отново и отново: Григор Димитров не спира да впечатлява с красиви отигравания (ВИДЕО)

1/4-финалът на Григор Димитров на двойки приключи преди да е започнал

Григор Димитров: Когато правиш правилните неща, рано или късно резултатите идват

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички