Огромен удар по "Уимбълдън" - най-старият тенис турнир на практика става демонстративен


Огромен удар по "Уимбълдън" - най-старият тенис турнир на практика става демонстративен
Снимка: Getty Images/Guliver

2802 0

Най-старият и престижен тенис турнир "Уимбълдън" на практика става със статут на демонстративен турнир, тъй като няма да носи точка за световната ранглиста - както при мъжете, така и при жените. Това решение взеха от Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) и от Женската тенис асоциация (WTA).

Този ход идва след решението на организаторите на "Уимбълдън" да не допуснат до участие руски и беларуски тенисисти заради руската военна инвазия в Украйна. От ATP виждат това решение като "дискриминационно", заради което не виждат друг изход, освен да премахнат "Уимбълдън" от турнирите, даващи точки за световната ранглиста.

"Правото на тенисистите да получават място на турнирите на база на резултатите си и без да се сблъскват с каквато и да е форма на дискриминация е един от основополагащите принципи на ATP. Решението на "Уимбълдън" да откаже участие на руските и беларуските тенисисти е в разрез с този принцип, както и обективността на световната ранглиста. Поради тези обстоятелства с огромно съжаление заявяваме, че няма друг вариант освен да не присъждаме точки за ранглистата на тазгодишното издание на "Уимбълдън", се казва в официалното съобщение на ATP.

Този ход може да има огромни последици върху участието на тенисистите на "Уимбълдън", защото на практика той няма да им носи точки за световната ранглиста. Много тенисисти са против санкциите срещу руските и беларуските тенисисти и е възможно да бойкотират "Уимбълдън".

Друг важен казус е какво ще се случи с тенисистите, завоювали точки на миналогодишното издание на "Уимбълдън". Такъв е случаят със световния номер 1 Новак Джокович, който спечели турнира през миналата година и взе 2000 точки. Ако Ноле загуби тези точки, той ще загуби първата си позиция в световната ранглиста.

Още тенис новини четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички