Официално: "Уимбълдън" свали забраната за участие на руски и беларуски тенисисти


Официално: "Уимбълдън" свали забраната за участие на руски и беларуски тенисисти
Снимка: Getty Images/Guliver

2290 0

Руски и беларуски тенисисти ще могат да играят на "Уимбълдън" тази година. Това обявиха организаторите на турнира от Големия шлем, като свалят забраната им, наложена през 2022 година, в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Руските тенисисти Даниил Медведев и Андрей Рубльов са в топ 10 на мъжката ранглиста, докато Дария Касаткина е осма при дамите. Световната номер 2 от Беларус Арина Сабаленка триумфира на Australian Open по-рано през годината.

Ще участват, но с определени условия

Състезатели от двете страни ще могат да участват на Откритото първенство на Великобритания през юли, ако се състезават като "неутрални" атлети и спазват определени условия. На играчите ще им бъде забранено да изразяват подкрепа към руската инвазия в Украйна. Онези, които получават финансиране от руска или беларуска страна, включително спонсорство от държавно-оперирани или държавно-контролирани компании, също няма да могат да участват.

Ол Ингланд Клъб, който ръководи Уимбълдън, каза, че условията са били „внимателно предприети“ след разговори с британското правителство, Лоун Тенис Асосиейшън (ЛТА) и международните тенис федерации. Същите условия ще са в сила и за други британски турнири.

"Продължаваме да осъждаме напълно незаконната инвазия на Украйна и нашата сърдечна подкрепа остава с украинския народ. Това беше невероятно трудно решение, не беше взето с лекота или без да бъде взето предвид всички засегнати страни. Нашата позиция е, че предвид всички тези фактори, това са най-подходящите мерки за Уимбълдън за тази година“, коментира президентът на Ол Ингланд Клъб Йън Хюит в изявление.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички