Новият Григор Димитров?


Новият Григор Димитров?
Снимка: Getty images/Gulliver

2983 0

През миналата седмица се игра един от най-интересните двубои до момента на „Ролан Гарос” 2015-та година – Борна Чорич срещу Томи Робредо. В него видяхме поредното доказателство, че младите тенисисти в мъжкия тенис започват да израстват все по-рано, като създават огромни проблеми за по-опитните играчи. Този мач трябваше да определи съперника на Григор Димитров за третия кръг на надпреварата. За съжаление, хасковлията отпадна още в първата си среща и така разочарова с представянето си в Париж за втора поредна година, след като през миналия сезон отново загуби в първи кръг.

В момента Чорич е най-младият тенисист в топ 50 на АТП. Борна е роден през 1996-та година, но вече постигна огромни успехи при най-големите в този спорт. Хърватинът може да се похвали с успехи над Рафаел Надал (Базел, 2014 г.) и Анди Мъри (в Дубай през тази година). И двете победи бяха в 2 сета, и двете на твърди кортове.

Наблюдавайки мача му срещу Томи Робредо в Париж, в главата ми изникна едно определение за Чорич – новия Григор Димитров!?

Тийнейджърът демонстрира фантастична игра и дори успя да достигне до победата, след като надви опонента си с 3:2 сета. А победа срещу Томи Робредо на „Ролан Гарос” в 5 сета означава много! През 2013-та година испанецът успя да обърне три поредни мача от 0:2 до 3:2 в същия турнир и стана първият тенисист от 86 години насам с подобно постижение.

Гладиаторската битка между Робредо и Томич напомняше изключително много на двубоите на Григор Димитров срещу Цонга и Гаске, съответно на „Уимбълдън” през 2011-та и отново на „Ролан Гарос” през 2012-та година.

С една огромна разлика – крайният успех на Чорич!

Григор загуби и двата мача. Първо Цонга го победи с 6-7(4), 6-4, 6-4, 7-6(8), а почти година по-късно победата отново беше за френски съперник на Димитров - 5-7, 7-5, 6-2, 6-3.

Срещу Робредо хърватинът демонстрира всичко това, което направи на корта и българският №1 в историческите мачове с Гаске и Цонга. Желание, невероятни отигравания и най-вече... много, много талант. Как обаче Чорич стигна до победата? Ключът беше в петия сет. В него Борна буквално летеше по корта. Той елиминира от играта си една от най-големите слабости на Гришо – психиката. Младият хърватин успя да покаже най-доброто от себе си, защото не се притесни от съперника си. Доминираше в разиграванията от основната линия, правеше малко непредизвикани грешки, сервизът му вървеше прекрасно и в точните моменти успяваше да натисне Робредо с много агресивна игра.

Имаше обаче и още нещо – Чорич очевидно беше подготвен много добре и физически.

Спомняме си как срещу Цонга и Гаске Димитров имаше огромни проблем със схващания и крампи в краката. Това се оказа и основната причина той да не спечели нито една от тези срещи. При Борна обаче това не беше фактор, дори напротив. Той беше много по-свеж от Робредо. Гонеше всяка топка, не спираше да тича, а силата на ударите му не отслабна в нито един момент от срещата.

В момента младокът категорично се отличава от останалите млади таланти на мъжкия тенис.

Сред тях няма как да не споменем имената на австралийците Танаси Кокинакис (19 г. – номер 83 в света) и Ник Кириос (20 г. – на 30-та позиция в класацията на АТП), както и това на Александър Зверев. Германецът е роден през 1997-ма година, но вече проби в топ 100.

Тези тримата са много малка част от огромната вълна на млади тенисисти в мъжкия тур.

По същия начин преди 3-4 години Григор се отличаваше от тенисисти като Кей Нишикори, Милош Раонич и Бърнард Томич.

Най-вече първите двама обаче в момента изглеждат доста по-солидно на корта от Гришо. Сериозното постоянство в изявите им помага да задържат позициите си сред най-добрите 10 в света. Разликата идва основно от двубоите, в които японецът и канадецът излизат като фаворити. Това са мачове от първите кръгове на турнирите, в които Димитров често допуска загуби, за разлика от Раонич и Нишикори.

Разбира се всички се надяваме в най-скоро време това да се промени.

Така новият Григор Димитров трябва да се поучи от грешките на стария, за да стигне до мечтаните за всеки тенисист титли от Големия шлем. Пожелаваме му да изиграе поне 3-4 финала в тези турнири, но да загуби всичките от българския си батко. Въпреки жребия, в Париж Димитров и Чорич не се срещнаха на корта, но в бъдеще подобен двубой би бил безкрайно интересен. Успехите на двамата при юношите и мъжете са сигурен знак за това!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички