Новак Джокович ли е "виновникът" за пламването на заразата в тениса?


Новак Джокович ли е "виновникът" за пламването на заразата в тениса?
Снимка: Getty Images/Guliver

1745 0

В неделя (21 юни) най-добрият български тенисист Григор Димитров обяви новината, че е заразен с коронавирус. Само ден по-рано бившият №3 в света се оттегли от участието си на демонстративния турнир Adria Tour в Хърватия, след като се почувства зле. Положителният му тест за COVID-19 пък накара организаторите на тенис турнира да отменят финалния мач, а с това и цялата надпревара, инициирана от лидера в световната ранглиста Новак Джокович.

След като стана ясно, че Григор е дал положителна проба, всички участници на тенис турнира се подложиха на тестове, за да установят дали също не са носители на заразата. Положителни резултати за коронавирус дадоха още двама от треньорите на Димитров, Борна Чорич, Виктор Троицки и съпругата му, Новак Джокович и съпругата му и др. Това доведе до остри критики към Григор Димитров в Сърбия - както от сръбските медии, така и от бащата на Ноле, който отправи сериозни обвинения към българския тенисист.

Мнозина си позволиха да спекулират, че именно Григор Димитров е първоизточникът на заразата, тъй като пръв той е разбрал, че е заразен с коронавирус. Проверка на SportLive обаче установи любопитна фактология, която навежда на мисълта, че вина за огнището на заразата може да има Новак Джокович. На 15 юни стана ясно, че сръбският баскетболист Никола Янкович е дал положителна проба за коронавирус. Само няколко дни по-рано Янкович е бил в пряк контакт с Джокович по време на обществена проява в Сърбия.

Като контактно лице Новак Джокович би следвало незабавно да се тества за заразата. Такава информация обаче няма - дори напротив - Джокович се тества едва след като се прибра в родината си след участието на турнира в Хърватия (на 23 юни). Възможно е сръбският тенисист да е бил преносител на заразата, но да е нямал симптоми. Дори и да не се е заразил от Никола Янкович, решението на Джокович да не се тества още тогава (в дните след 15 юни) е меко казано безотговорно. 

От друга страна Джокович носи вина и за начина на провеждането на тенис турнира - пред публика и без спазването на противоепидемиологичните мерки (като социална дистанция например). Въпреки това голяма част от критиките се изляха върху Григор, който пристигна за началото на Adria Tour след тримесечна изолация.

След турнира в Белград се появи видео от див купон в нощно заведение, на което тенис звездите се вихрят без тениски, загърбвайки противоепидемиологичните мерки (подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички