Нещастно спрян от рекорд на Голям шлем: Какво се случи при последната среща на Григор Димитров със Зверев?


Нещастно спрян от рекорд на Голям шлем: Какво се случи при последната среща на Григор Димитров със Зверев?
Снимка: Getty Images

3960 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще има изключително тежък съперник за старт на турнира в Синсинати, част от сериите "Мастърс 1000". Хасковлията (номер 19 в света) ще се изправи срещу Александър Зверев, който е 17-и в световната ранглиста.

Двамата имат общо пет сблъсъка до момента, като германецът е излизал победител в четири от тях. Само първата им среща през 2014 година е спечелена от Гришо. А какво се случи по-рано тази година, когато за последно играха един срещу друг?

Григор Димитров - спрян от Александър Зверев за първи 1/4-финал на Ролан Гарос

Единственият турнир от Големия шлем, на който Димитров не е стигал по-далеч от 4-ти кръг, е Ролан Гарос. На всички останали най-доброто му постижение е полуфинал. Във Франция обаче стига най-много 1/8-финалите, като и дотам се е случвало едва два пъти.

Единият от тях бе именно тази година, като схемата се бе отворила благоприятно по начин, по който да стигне дори полуфиналите. Зверев, който отстрани Димитров, имаше за съперник Ечевери на 1/4-финал на турнир от Големия шлем. Германецът бе отстранен на полуфиналите от Каспър Рууд.

Във въпросния 1/8-финал между Димитров и Зверев обаче българинът имаше своите шансове. Той загуби скоростно първия сет, печелейки само един гейм, като бе пробит цели три пъти. През втората част обаче мачът изглеждаше по различен начин.

Хасковлията стигна до първи точки за пробив още в третия гейм, но пропусна две такива. В петия, при 2:2, поведе с 40:15 и реализира още първия си опит в гейма. Впоследствие отрази два брейкпойнта на собствено подаване, а в седмия бе натиснал Зверев и поведе с 40:15, като имаше общо цели 4 шанса за пробив за 5:2.

Германецът излезе от тежката ситуация, а в следващия гейм проби на 0. Последва и сервис-гейм на 0 за обрат от 2:4 до 5:4, а накрая Димитров отново поддаде и въпреки че се върна от 0:40 и спаси общо четири шанса за пробив (брейкточки), накрая изостана с 0:2 сета.

Развитието и на третата част бе кошмарно. Германецът отрази общо 7 точки за пробив в първите два гейма, в които подаваше, като от своя страна проби Димитров на 0, за да поведе с 3:0. Пробивът бе върнат в петия гейм, но в осмия Зверев поведе с 40:0 и от третия шанс отново спечели противниковия сервис-гейм, за да затвори накрая мача с убедително подаване.

Несъмнено най-ключовият фактор при оново поражение бяха реализираните точки за пробив. За Гришо те бяха едва 2 от 16, докато Зверев осъществи 7 от 15. Освен това българинът нямаше нито един ас и 55% вкаран първи сервис.

Предстои възможност за реванш пред българина. Вижте къде да гледаме Григор Димитров - Александър Зверев по ТВ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички