Нереална ДРАМА: Гришо е на ФИНАЛ в Париж! Димитров би Циципас в гладиаторско зрелище (ВИДЕО)


Нереална ДРАМА: Гришо е на ФИНАЛ в Париж! Димитров би Циципас в гладиаторско зрелище (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

24301 0

Първата ракета на България Григор Димитров победи световния номер 6 Стефанос Циципас и ще играе ФИНАЛ в Париж на престижния Мастърс 1000 турнир! Това бе пореден магичен и изключителен успех за Гришо в състезанието и заслужено ще го гледаме в големия спор за финала!

Българинът надделя с 2:1 сета в балканския сблъсък за 2 часа и 34 минути игра (6:3, 6:7(1), 7:6(3). На финала Григор ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал - Новак Джокович срещу Андрей Рубльов (по-късно днес).

Димитров надделя, въпреки че имаше два пъти по-малко асове от опонента (6 срещу 12). Гришо записа и повече двойни грешки при 2:1. Въпреки това така и не бе пробит в нито един гейм от всичките, като единственият загубен сет дойде след тайбрек.

Циципас имаше и по-висок процент вкаран първи сервис (69 срещу 67), но взе 51/70 при точките си там (73%), докато 32-годишният хасковлия грабна 51/65 (78%). При втория сервис Димитров спечели 78% от точките си (25/32), докато Стефанос - 69% (22/32).

Григор отрази всяка точка за пробив, открила се пред съперника (4), но отсреща гъркът отговори с почти същото. Той се справи с 4 от 5-те шанса, които Димитров имаше. Уинърите в мача бяха осезаемо в полза на Гришо - 42 срещу 31. Двамата допуснаха малко двойни грешки - 10 за българина и 13 за гърка.

По подобие на вчерашния мач (срещу Хуберт Хуркач) и тук Григор записа пробив при първото подаване за съперника. Гришо поведе с 2:0, а до края на сета бе стабилен и не даде нито една точка за пробив за Циципас.

Във втория сет Стефанос също не стигна до точка за проби, а Гришо на свой ред пропиля две в деветия гейм (два "скрити мачбола). В крайна сметка никой не поддаде, но тайбрекът се разви кошмарно за българина, който взе само една точка.

Ключовият момент в третия сет бе в третия гейм. Тогава Григор отрази цели четири точки за пробив пред съперника, включително и две поредни при 15:40. Във всички останали геймове подаващият нямаше особени трудност.

Решаващият тайбрек този път се разви приказно за Димитров, който поведе с 5:0. Макар и да пропусна два мачбола (първият от които на собствен сервис), накрая записа още един минипробив и сломи силния съперник.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервира първи, а откриващата точка в мача бе двойна грешка от ракетата му. При 15:15 Циципас се подхлъзна, което бе ключово за последвалия смач от българина. Форхендът на гърка отново поддаде в мрежата за 40:15, а геймът приключи с излизане на мрежата, първо стоп-воле, а след това и последвал смач за спечелване на подаването. През целия гейм обаче игра на втори сервис.

2:0 (пробив) - прекрасен бекхенд по правата матира Циципас и Григор поведе с 0:15, но веднага след това последва ретур в аут. След размяна на бекхенд удари от двамата българинът пласира нов такъв по правата, превърнал се в уинър от 131 км/ч (15:30). Излизане на мрежата, топка в краката на гърка, който изкара сечения бекхенд в аут за два поредни брейкбола пред Димитров (15:40). Още първият бе оползотворен след непредизвикана грешка от форхенда на Циципас.

3:0 - най-сетне вкаран първи сервис от Димитров и неуспешен ретур за опонента, а веднага след това дойде и първият ас (30:0). Нова бърза и директна точка от сервис след ретур в мрежата за 40:0. Подаването бе спечелно на 0 след единственото разиграване в гейма, което обаче приключи с форхенд в аут от Стефанос.

3:1 - директна точка от сервис за гърка, а след това и кратко разиграване, приключило със сечен бекхенд в мрежата от Димитров - 30:0. Дълбок ретур на първи сервис, водеща позиция за Гришо в разиграването и малко след това форхенд в аут от Циципас. При 40:15 се стигна до нова непредизвикана грешка от форхенда на съперника в аут. Геймът обаче приключи след ретур от бекхенд страната в мрежата.

4:1 - излизане на мрежата след отличен сервис, а минаващият удар на Цицпас не прехвърли мрежата. Веднага след това последва още по-добър сервис и директна точка за 30:0. При 40:0 нов бомбен сервис задължи Димитров да излезе на мрежата, а прехвърлящият удар на съпернка излезе в аут за подаване, спечелено на 0.

4:2 - контра-пие от Стефанос за 15:0, а при следващото разиграване Григор показа страхотна защита, но бе пречупен със смач в близост до мрежата от съперника. Къса топка, стигната от Димитров, но след това и добър прехвърлящ удар - българинът стигна топката и изпълни хотдог, но гъркът чакаше на мрежата и завърши с безпроблемен смач (40:0). Подаването бе спечелено на 0 след ретур в мрежата на втори сервис.

5:2 - при първите две точки Циципас стигаше до разиграване, но и в двата случая пращаше форхенд по диагонала в аут (30:0). Прекрасен сервис, плитък ретур, излизане на мрежата и безупречен смач за три геймбола. Следващата точка бе за гърка след много мощни форхенди, които пречупиха иначе много силната отбрана на Григор (40:15). Циципас бе във водеща позиция след остър ретур, филето на мрежата обаче помогна с голям късмет на Димитров, след като изненада излизащия напред Циципас и той не успя да играе.

 

5:3 - нов изумителен смач от страшно неудобна позиция от Григор възпламени публиката - 0:15. Ретур в аут за 15:15. След това дойде и точката на мача до момента. Двамата се събраха на мрежата след къса от Гришо - последва мощен удар от Циципас, но Димитров успя да отиграе с впечатляващ рефлекс за стоп-воле, като впоследствие реализира и перфектен прехвърлящ удар - 15:30. Комбинация сервис-мрежа изравни, а след това Григор стигна до сетбол и точка за пробив след страхотен форхенд по правата, попаднал в ъгъла на корта. Шансът бе неутрализиран с ретур в аут. Сервис в тялото и нов ретур в аут на втори сервис, но нов дюс след лош удар с ракетата и форхенд в аут от гърка. Агресивен ретур на втори сервис принуди Циципас да пресили нов форхенд в аут - втори сетбол пред Димитров. Игра на втори сервис, но мощен форхенд пречупи Григор за дюс. Последва ас, но и непредизвикана грешка от форхенд за Циципас след плитък ретур - пореден дюс. Агресивен бекхенд ретур на втори сервис в аут, а след това и още един ретур в аут за край на най-дългия гейм до момента.

6:3 - трудно стоп-воле от Григор едва закачи линията от външната страна, но му осигури първата точка в гейма. При 15:15 Циципас пласира ретур в аут, а при следващото разиграване използва агресивен ретур на втори сервис, но Димитров вкара дълбок форхенд, който доведе до грешка в мрежата от съперника и нови два сетбола. Бекхенд в аут от Циципас и сетът бе спечелен.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - директна точка от сервис за старт на втория сет в полза на Циципас. Ретур в аут и скоростно 30:0. Последва и ас, а след това излизане на мрежата и изрядно стоп-воле от бекхенд страната - подаване, спечелено на 0.

1:1 - бекхенд ретур в аут на втори сервис, а след това отличен начален удар и още един ретур в аут от Циципас (30:0). Прекрасен бекхенд от българина по обратния диагонал принуди противника да сбърка в мрежата. И това подаване бе спечелено на 0 след умело дроп-воле след втори сервис.

1:2 - при 15:0 Циципас излезе на мрежата, а минаващ удар от Григор излезе с малко в аут за 30:0. Много коварен ретур прати топката в ъгъла на корта, откъдето гъркът изкара бекхенда по правата в аут. Контра-пие принуди българина да вдигне високо топката, която веднага бе атакувана в близост до мрежата за форхенд уинър (40:15). Геймът приключи след форхенд в аут от Григор, при който потърси острия диагонал.

2:2 - силна размяна на удари приключи с бекхенд в мрежата от Димитров. Дълбок слайс бекхенд ретур, попаднал в ъгъла на корта, но и прекрасна форхенд атака по правата от Гришо, превърнала се в уинър за 15:15. Нов дълбок ретур принуди българина да отиграе клекнал, но той се справи и последва грешка в мрежата от съперника (30:15). Мощен сервис и ретур в аут за 40:15, но и последвала непредизвикана грешка от форхенда на българина. Гришо спечели гейма, като умело избягваше бекхенд страната си, а накрая и филето на мрежата леко му помогна, повдигайки топката, след което съперникът сбърка в мрежата.

2:3 - при 15:0 Григор изпълни изумителна къса, за да прекрати по-дълго разиграване - Стефанос остана без шанс да я стигне. При 30:15 Димитров пласира плитък ретур, а Циципас атакува от форхенд, но допусна непредизвикана грешка (30:30). Два ретура в мрежата обаче измъкнаха гърка от неприятната ситуация.

Video edited on Kapwing

3:3 - геймът започна с ас, а след това Циципас изпълни трудно дроп-воле, което Григор като по чудо едва не стигна с шпагат (15:15). При 30:15 двамата влязоха в хубаво разиграване, което завърши с форхенд грешка от българина след топка в тялото (30:30). Игра на втори сервис и кратко разиграване, приключило след бекхенд по острия диагонал, излязъл в аут от Стефанос. Мощна размяна на удари, излизане на мрежата от българина и перфектно изпълнен смач с отскок за край на гейма.

3:4 - бекхенд надстрелване от двамата, завършило с грешка в мрежата от Димитров. Последва обаче и двойна грешка от гърка за 15:15. Агресивен ретур на втори сервис принуди Стефанос да прати форхенда си в аут за 15:30. При 30:30 ретур от сечен бекхенд попадна в мрежата, а след това последва агресивна игра на втори сервис от Григор, приключила с форхенд в аут.

4:4 - контра-пие за 15:0, а след това излизане на мрежата, дроп-воле от Димитров и грешка при последвалия минаващ удар от бекхенд за Циципас (30:0). Прехвърлящ удар в аут от гърка, но и последвала двойна грешка за 40:15. Мощна форхенд атака от Циципас, завършила в мрежата за финал на гейма.

4:5 - агресивен ретур от бекхенд на втори сервис, превърнал се в красив уинър, но и веднага след това директна точка от сервис за 15:15. Излизане на мрежата и две чудесни стоп-волета от Циципас за 30:15, но при следващото излизане на мрежата Григор пласира страхотен бекхенд по правата (30:30). Разиграване, приключило с перфектен смач от Гришо от средата на корта - брейкбол и "скрит мачбол". Игра на втори сервис, но и излизане на мрежата и умело дроп-воле за дюс. Сечен бекхенд, който свали топката и Стефанос и вдигна прекалено много от форхенда за аут - нов "скрит мачбол". Пак игра на втори сервис, филето на мрежата повдигна топката и Циципас завърши от форхенд - дюс. Ретур в аут, а след това мощни форхенд атаки от гърка, довели до форхенд в аут от Григор.

5:5 - ретур в аут на старта на гейма, а след това и пресилен бекхенд в аут от Циципас при кратко разиграване - 30:0. При следващия ретур обаче намери линията и пласира неспасяем форхенд уинър. Плитък ретур и излизане от Григор, но не му се наложи да отиграва след удар в мрежата от гърка (40:15). Подаването бе спечелено след ас.

5:6 - ретур от бекхенд в аут на втори сервис, а след това филето на мрежата помогна на Циципас при излизане напред, а Григор сбърка минаващия си форхенд удар по правата. При следващото разиграване обаче филето на мрежата изкара форхенд на Стефанос в аут за 30:15. Излизане на мрежата се оказа печелившо за гърка за 40:15, но след това последва остър бекхенд ретур на втори сервис за 40:30. Все пак подаването бе спечелено след ас.

6:6 - излизане на мрежата от българина, дроп-воле, стоп-воле и точката бе негова. При 15:0 бекхенд слайс от Циципас бе отсъден в аут, той оспорва и се оказа прав, заради което точката бе преповторена. Разиграване с мощни удари приключи с бекхенд в мрежата от българина за 15:15. Важна директна точка от сервис, а след това изящно дроп-воле и елементарен смач в близост до мрежата за 40:15. Ретур в аут и изходът ще дойде след тайбрек.

ТАЙБРЕК (1:7)

Умела комбинация с мощен сервис осигури първата точка за Циципас (0:1). Надстрелване, завършило с непредизвикана грешка от форхенда на Григор доведе до първи минипробив. Излизане на мрежата след силен сервис, но и изящен минаващ бекхенд удар от гърка за нов минипробив (0:3). При 0:4 Григор прати ретур в мрежата за 0:5. Непредизвикана грешка от форхенда на Димитров и размяната на полетата дойде при 0:6.

След силни форхенд атаки Григор стигна до първа точка при 1:6, но след нова непредизвикана грешка от форхенд Циципас взе втория сет.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - при 15:0 Циципас пласира дълбок ретур на втори сервис и бекхендът на Григор излезе в аут. Последваха ретури в мрежата и в аут за 40:15, а след това подаването бе спечелено след аут от съперника.

1:1 - след силна размяна на бекхенди Циципас пресили форхенда си в аут, но след това се стигна и до ретур в мрежата за 15:15. При 30:15 Димитров опита агресивен бекхенд ретур на втори сервис, но го прати в мрежата. След мощен първи сервис и плитък ретур Циципас взе подаването си.

2:1 - бекхенд по правата от българина попадна в мрежата за 0:15. При 15:15 Циципас излезе на мрежата, но прехвърлящ удар от Гришо излезе в аут. Филето на мрежата повдигна удар от Димитров и Стефанос завърши с форхенд уинър по диагонала за две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след страхотен бекхенд по правата от 147 км/ч, а вторият след силен сервис и излизане на мрежата, довело до грешка в аут от форхенда на съперника - дюс. Пласирана топка от външната страна на линията се оказа ключова за Циципас, след като доведе до грешка в аут от форхенда на Димитров и нова точка за пробив, която обаче също бе спасена след ретур в аут. Бекхенд в мрежата осигури и четвърта точка за пробив пред Циципас, като и тя бе отразена след силен сервис и смач в близост до мрежата. Ретур в аут, а след това и безпощаден форхенд уинър и българинът се измъкна от много тежката ситуация.

2:2 - при 15:0 Димитров пласира впечатляващ бекхенд по правата в близост до основната линия, превърнал се в уинър. Идентична ситуация, но този път бекхендът попадна с малко в аут за 30:15. Пресилен форхенд в аут и ас и подаването бе спечелено.

3:2 - отличен сервис, плитък ретур и форхенд уинър за 15:0. Последва и директна точка от сервис, а след това и нов бекхенд по правата, превърнал се в уинър - 40:0. Подаването бе спечелено след ас.

3:3 - геймът започна с ас, а при следващото разиграване бекхендът по правата на Циципас излезе в аут за 15:15. Димитров натисна съперника, но гъркът се измъкна с пласирана на линията топка. При 30:15 последва агресивна атака от форхенд по правата при най-високата част от мрежата, но филето спря топката и я прати в аут шо широчината на корта. Подаването бе спечелено с ас.

4:3 - чудесно дроп-воле нямаше как да бъде стигнато от Стефанос за 15:0, а след това последва и ас. Ретур в мрежата за 40:0, а геймът бе спечелен на 0 след бекхенд в аут от Циципас.

4:4 - и това подаване на гърка започна с ас. Последва разиграване и непредизвикана грешка от форхенда на Димитров за 30:0. Нови два аса и подаването бе спечелено на 0.

5:4 - бекхенд по диагонала в аут от Циципас за 15:0, а при следващото разиграване Григор намери линията по диагонала от форхенд, превърнал се в уинър. Контра-пие от българина, принудило Стефанос да сбърка в аут за 40:0. Подаването бе спечелено на 0 след ас.

5:5 - и този сервис-гейм за Циципас започна с директна точка от начален удар. Последва агресивен ретур на втори сервис, но и мощен форхенд от Стефанос, довел до грешка в мрежата от българина. Нова директна точка от сервис за 40:0, а след форхенд в аут от Григор и това подаване бе спечелено на 0.

6:5 - бекхенд от приклекнала позиция за Димитров, завършил в мрежата за 0:15. При следващото разиграване страхотен бекхенд по правата, излизане на мрежата и стоп-воле за 15:15. Бекхенд надстрелване между двамата, а накрая гъркът прати форхенд удар в аут по широчината (30:15). Нов форхенд в аут от Циципас, а след изящен бекхенд по правата Димитров взе подаването си и си осигури минимум тайбрек.

6:6 - стабилни сервиси осигуриха бърз аванс от 30:0 за гърка. Ас направи резултата 40:0, а нов такъв му спечели подаването на 0. Решаващ тайбрек за мача.

ТАЙБРЕК (7:3)

Директна точка от сервис за Григор за 1:0. Излизане на мрежата и неуспешно дроп-воле от Циципас за първия минипробив (2:0). Контра-пие от гърка излезе в аут за втори минипробив и 3:0. Фамозен прехвърлящ удар, върната от Циципас топка, но и категоричен смач от българина за 4:0. Приказен, изключителен минаващ удар от много тежка ситуация след агресивен форхенд от Циципас и излизане на мрежата - точката е за Димитров за 5:0. Директна точка от сервис и размяната на полетата дойде при 5:1.

Ретур в мрежата от Григор направи резултата 5:2. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО - нова тежка ситуация след мощна атака от Циципас, но и нов магичен минаващ форхенд удар по правата за 6:2. Контра-пие от Циципас за първи минипробив в негова полза за 6:3. Излизане на мрежата от Циципас и минаващ бекхенд удар от Григор, превърнал се в уинър.

Преди Григор Димитров - Стефанос Циципас

За да си заслужи мястото в тази фаза от състезанието, най-добрият български тенисист отстрани последователно Лоренцо Музети (№22 в света), Даниил Медведев (№3 в света), Александър Бублик (№33 в света) и Хуберт Хуркач (№11 в света).

За да се превърне във втория състезател, осигурил си място на полуфиналите пък, Циципас се справи с: Феликс Оже-Алиасим (№19 в света), Александър Зверев (№9 в света) и Карен Хачанов (№15 в света).

Това ще бъде осми сблъсък между Григор Димитров и Стефанос Циципас. До момента гъркът има седем победи и само едно поражение. На "хард" настилка обаче са се срещали едва три пъти (две победи и една загуба за Циципас). Именно последната им среща бе на хард - през тази година на United Cup (ATP 500), където Циципас победи след обрат с 2:1 сета и тайбрек в решаващата част.

Програмата за Централния корт (4 ноември)

  1. Хери Хелиовара и Мате Павич - Рохан Бопана и Матю Ебдън;
  2. Григор Димитров - Стефанос Циципас;
  3. Новак Джокович - Андрей Рубльов;
  4. Ражив Рам и Джо Сейлсбъри - Сантиаго Гонзалес и Едуар Роджър-Васелин.
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички