Настръхващо: Григор Димитров с ново магично представяне - би добър приятел и ще играе 1/2-финал на Мастърса в Париж (ВИДЕО)


Настръхващо: Григор Димитров с ново магично представяне - би добър приятел и ще играе 1/2-финал на Мастърса в Париж (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

19382 0

Григор Димитров мина през трисетова битка срещу световния номер 11 Хуберт Хуркач, но надделя с 2:1 след 1 час и 40 минути игра (6:1, 4:6, 6:4 в отделните части). Хасковлията, който е с 6 места назад в света в сравнение с поляка, е и в отлични отношения с Хуркач, който е един от близките му приятели в Тура.

Така стана и първият състезател, класирал се за полуфиналите на Мастърса. Там той ще премери сили срещу победителя от двойката Стефанос Циципас (№7 в света) - Карен Хачанов (№16 в света).

Димитров се справи със същинска машина за асове - цели 19 на сметката на Хуркач срещу 9 за българина. Двойните грешки в мача бяха по две. Ключов бе фактът, че Гришо вкара 69% от първия си сервис (и спечели 40/49 точки на него - 82%), докато съперникът - 62% (и спечели 35/46 точки на него - 76%).

Освен това Хуркач имаше и над два пъти повече двойни грешки - 13 срещу 6 за Димитров. Полякът дори имаше предимство при уинъри в сблъсъка, записвайки 35 срещу 30 на сметката на българина.

Мачът започна доста лесно за световния номер 17 и заблуди, че и победата ще дойде лесно. Гришо проби два пъти в първия сет и даде само един гейм за съперника. Във втората част обаче Хуркач значително подобри подаването си. Двамата се захапаха и никой не даваше точка за пробив. Първа такава се откри в десетия гейм и моментално бе оползотворена от Хуберт.

КУЛТОВ ГРИГОР ДИМИТРОВ: РАЗСМЯ ВСИЧКИ СЛЕД ПОБЕДАТА НАД ХУРКАЧ (СНИМКА)

В третия сет отново имаше само една точка за пробив след стабилни сервиси и от двамата. За щастие, тя бе на сметката на Григор, който се възползва от нея в седмия гейм, а до края не допусна съперника дори до дюс.

Хасковлията показа завидна успеваемост при точките за пробив, след като оползотвори и трите, открили се пред него. От другата страна съперника получи едва два шанса за пробив, като се възползва само от един от тях.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор бе първият сервиращ в мача и спечели първата точка след форхенд в мрежата от съперника. Първият сервис влезе и при втория опит и се стигна до директна точка след неуспешен ретур - 30:0. Излизане на мрежата след нов мощен начален удар и стоп-воле от бекхенд страната (40:0). Хуркач взе една точка след страховит форхенд уинър по обратния диагонал, но впоследствие подаването бе спечелено без проблеми.

2:0 (пробив) - стигна се до разиграване на втори сервис, приключило с бекхенд в мрежата от поляка (0:15), който обаче впоследствие пласира топка на линията, която затрудни Григор за грешка от бекхенд страната в мрежата. Веднага след това обаче дойдоха и две поредни двойни грешки за 15:40 и две точки за пробив пред българина още на старта. Отново игра на втори сервис и въпреки неубедителния ретур - бекхенд в аут от Хуркач и пробив.

3:0 - впечатляващата защита на Димитров бе пречупена с умела къса за 0:15. Дълбок ретур и високо отскочила топка направиха така, че Гришо сбърка в мрежата от форхенд атака - 0:30. При 15:30 Григор пласира добър удар в тялото на Хуркач, който го принуди да сбърка за 30:30. Разиграване на втори сервис и сечен бекхенд в мрежата осигуриха точка за връщане на пробива пред Хуркач. Много умел сечен бекхенд от Димитров при излизане на мрежата от поляка, който не се справи с дроп-волето, след което запрати гневно ракетата си в корта. Ретур в аут за геймбол, а след това и едно от поредицата повдигания на топката към основната линия изигра лоша шега на Хуркач, който сбърка в аут.

3:1 - геймът започна с ас, а след това Григор показа страхотна скорост, за да стигне къса и да я пласира по острия диагонал, но полякът се справи за 30:0. Последва нов ас, но и фамозен ретур от бекхенд на втори сервис, превърнал се в неспасяем уинър - 40:15. Геймът приключи със сечен бекхенд в аут от ретур.

4:1 - страхотни два първи сервиси за директни точки и бърз аванс от 30:0. При 30:15 последва и ас на сметката на българина за два геймбола. Подаването бе спечелено след нов ас.

5:1 (пробив) - страхотна защита от българина, която обаче бе пречупена с красив хотдог от Хуркач при излизането на мрежата. При следващата точка бе ред на Григор да блесне с изключително атлетичен смач с бекхенд и гръб към корта (15:15). При 30:15 и Димитров опита хотдог, и то с отскок от страшно неудобна позиция, но той излезе в аут. При 40:30 полякът опита къса, която се спря в мрежата за дюс. Контра-пие осигури предимство на подаващия, но нов опит за такова попадна в аут за нов дюс. Изненадващ бекхенд в аут осигури и точка за нов пробив пред Григор. При нея игра на втори сервис, а Хуркач опита да излезе на мрежата, но сбърка.

6:1 - непредизвикана грешка (13-а) от форхенда на Хуркач от изгодна позиция - 15:0. При 30:0 се стигна до ретур в аут, осигурил три поредни сетбола пред българина. Още първият бе оползотворен след нов ретур в аут - на втори сервис.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - при 30:0 Гришо опита да отгатне посоката и да атакува втория сервис на съперника, но неуспешно - ретур в аут (40:0). Подаването бе спечелено на 0 след грешка от българина в мрежата.

1:1 - безпроблемен смач в близост до мрежата, а след това и ас за аванс от 30:0. Ретур в аут за три поредни геймбола. Още първият бе оползотворен след ретур на втори сервис в аут и подаване, спечелено на 0.

1:2 - при 30:0 Григор записа втори в мача изключително красив уинър след ретур от бекхенд. При следващото разиграване Хуркач качи топката на линията и Димитров опита да отговори със същото, но леко пресили форхенда си, излязъл в аут. Геймът приключи с бекхенд ретур в мрежата и убедителните подавания във втория сет продължиха.

2:2 - геймът започна с ретур в мрежата на втори сервис, а след това и два аса за 40:0 и три поредни геймбола. Скоростно и безпроблемно подаване, спечелено на 0, след нов ретур в мрежата, дошъл при сервис в тялото.

2:3 - Хуркач записа ас, но след това подцени топка при излизане на мрежата и Гришо записа лесен минаващ удар за 15:15. Последва нов ас, но след това и грешка от бекхенда на поляка по правата (30:30). Филето на мрежата забави удар от Хуркач и помогна на Григор да го стигна, но последва добро стоп-воле за 40:30. Агресивен форхенд на втори сервис принуди Хуркач да прати нов бекхенд по правата в аут за дюс. Димитров не отгатна посоката на сервиса за нов ас. Геймът приключи след ретур в мрежата.

3:3 - прекрасен първи сервис и мощен форхенд уинър по диагонал за 15:0. При 15:15 Григор излезе на мрежата, а Хуркач опита да го прехвърли, но последва зрелищен смач за 30:15. Димитров бе затруднен от дълбок ретур и прати лека топка, която опонентът опита да атакува, но я прати в аут от форхенд за 40:15. Последва двойна грешка, но впоследствие подаването бе спечелено след форхенд в мрежата от поляка.

3:4 - двамата се събраха на мрежата за зрелищна размяна на удари, приключила с мощен бекхенд от Григор. Последва обаче ас за 15:15. Директна точка от сервис, а след това и нов ас за 40:15. Подаването бе спечелено след още един ас от ракетата на световния номер 11.

4:4 - изключителна точка за старт на гейма. Нов зрелищен смач от бекхенд с гръб, но този път Хуркач стигна топката и отправи красив минаващ удар за 0:15. При 15:15 Хуркач прати ретура си в аут. При следващото разиграване тръгна да излиза на мрежата и изпълни нов хотдог, който този път не мина в полето на българина - 40:15. Подаването бе спечелено след нов ретур в аут.

4:5 - минаващ удар от Григор излетя далеч в аут. Последва ас, а след това агресивен ретур от българина на втори сервис, излязъл в аут. При 40:15 Димитров отново опита агресивен бекхенд ретур по правата на втори сервис, но сбърка в мрежата.

4:6 (пробив) - двамата качиха три поредни топка на линията, а всичко приключи с уинър от форхенд страната на Димитров. Веднага след това последва двойна грешка за 15:15. Излизане на мрежата от Хуркач и впечатляваща къса за 15:30. Най-сетне първият сервис влезе, но последва агресивен ретур, принудил българина да сбърка в мрежата - две точки за пробив (два сетбола) пред съперника. Последва ново излизане на мрежата и неуспешен опит за минаващ бекхенд удар по правата, излязъл в аут.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - след поредната доза асове Хуркач спечели подаването си на 0 и затвърди огромния подем при сервисите в сравнение с показаното в първата част.

1:1 - директна точка от сервис, а след това излизане на мрежата след мощен начален удар, но неуспешно стоп-воле - 15:15. Ретур в мрежата, а след това и ретур в аут му осигуриха два геймбола. Мощни форхенд атаки по бекхенда на съперника, който в крайна сметка поддаде.

1:2 - асовете продължиха и за 15:0. Нов убедителен сервис, плитък ретур и форхенд уинър за 30:0. Агресивен ретур на втори сервис, след който удар на Хуркач бе отсъден аут. Бе поискано оспорване, а повторението показа милиметър от линията. При 40:15 Григор проведе методична атака по двете страни на корта, която завърши с форхенд уинър. След излизане на мрежата и неуспешно дроп-воле от поляка се стигна до дюс. След два аса обаче съперникът се измъкна от неприятната ситуация.

2:2 - бекхендът на Григор не издържа при мощна размяна на удари - 0:15. При 15:15 Хуркач показа завидна защита, която обаче се пропука след агресивен форхенд в близост до мрежата от Димитров. Нов добър първи сервис и плитък ретур, който моментално бе атакуван за форхенд уинър и 40:15. Подаването бе спечелено след ретур в аут на втори сервис.

2:3 - и това подаване започна с ас за Хуркач. След това последва разиграване на втори сервис, приключило с много силен бекхенд по правата, принудил Гришо да сбърка (30:0). Агресивен ретур на втори сервис излезе в аут, а подаването бе спечелено на 0 след ретур в мрежата.

3:3 - при 15:0 Хуркач излезе на мрежата и опита къса, която обаче не прехвърли от обратната страна (30:0). Веднага след това последваха и два поредни аса за подаване, спечелено на 0.

4:3 (пробив) - филето на мрежата повдигна топката и двамата се събраха на мрежата, като в крайна сметка точката бе за Григор. Димитров атакува сечен бекхенд, но не успя да вдигне топката достатъчно и я прати в мрежата (15:15). При 15:30 Хуркач пресили форхенда си и осигури две точки за пробив пред българина. Още първата бе оползотворена след излизане на мрежата от поляка и прекрасна защита от българина, завършила с минаващ удар от форхенд по диагонала.

5:3 - Хуркач вкарваше много мощ в ударите си при това разиграване, защитата на Димитров бе великолепна, но накрая се пропука с бекхенд по правата, приключил в мрежата (0:15). Полякът продължи със стряскаща скорост при ударите си и с форхенд уинър стигна до 0:30. Ас в точния момент, а след това и ретур в мрежата за 30:30. Нов добър сервис и излизане на мрежата за умело стоп-воле (40:30). Аут от форхенда на поляка и българинът се измъкна от трудната ситуация.

5:4 - прекрасно стоп-воле и въпреки впечатляващата защита от съперника Григор поведе с 0:15. Непредизвикана грешка от поляка за 0:30, но и веднага след това ас. При 30:30 Хуркач записа нов ас, а след това последва бомбен сервис и ретур в аут.

6:4 - така важният гейм започна с пласирана на външната част от линията топка от Хуркач, която Димитров не успя да отиграе и прати в мрежата. Излизане на мрежата от поляка, но и прекрасен минаващ удар от бекхенд по правата за Григор - 15:15. Важен ас за 30:15, а след това агресивен ретур на втори сервис, който прати топката във филето на мрежата, но тя не премина от страната на Гришо - 40:15 и два мачбола. Ретур в аут и мачът бе спечелен от Димитров.

Преди Григор Димитров - Хуберт Хуркач

След дуела между двамата на корта един срещу друг ще излязат Стефанос Циципас и Карен Хачанов. Програмата от деня там включва още мачовете Новак Джокович - Даниел Алтмайер/Холгер Руне (не преди 20:30 часа българско време) и Алекс Де Минор - Андрей Рубльов (не преди 21:30 часа българско време).

До момента Григор отстрани последователно Лоренцо Музети, Даниил Медведев и Александър Бублик в Париж. Хуркач пък се справи с Себастиан Корда, Роберто Баутиста-Агут и Франсиско Серундоло.

Гришо се е изправял срещу Хуркач в три случая до момента, като е спечелил всеки от мачовете помежду им. Това се случи на Индиън Уелс през 2021-ва, в Монте Карло през 2022-ра и в Ротердам през този сезон. Само при последния им дуел победата дойде в два сета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички