Необясним гейм усложни наглед лесна победа за Григор Димитров в Париж


Необясним гейм усложни наглед лесна победа за Григор Димитров в Париж
Снимка: Getty Images

15018 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи Ришар Гаске с 2:1 сета (6:1, 4:6, 6:2) на старта на турнира от сериите Мастърс 1000 в Париж. Григор показа далеч по-класна игра от 35-годишния Гаске и го отвя в първия сет, но във втората част французинът значително подобри играта си и някак успя да вкара мача в трети сет.

В първата част Григор записа два пробива на сервис на Гаске и спечели с лекота за едва 28 минути. След това Гаске подобри играта си, макар и да срещаше трудности в спечелването на сервис геймовете си. Гришо пък нямаше никакви проблеми на подаването си, с изключение на най-важния сервис гейм. 

При 4:5 във втория сет Григор бе на сервис, когато внезапно се пропука и даде на Гаске два сетбола. До този момент в мача французинът не се бе добирал до точка за пробив (нещо, което се запази и в третата част). Димитров отрази и двата брейкбола, но след това Гаске си осигури нов брейкбол, който вече оползотвори и спечели сета.

В третия сет Григор отново доминираше над съперника си и поведе с пробив още от първия гейм. До края българинът нямаше никакви проблеми на свой сервис, като успяваше да затрудни Гаске на негов сервис. В края на сета Гришо взе още един пробив и ускори спечелването на двубоя, който приключи за час и 47 минути, а можеше и да е далеч по-експресна победа.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА:

СЕТ 1

1:0 - Григор си позволи двойна грешка в откриващия сервис гейм в мача, като спечели безпроблемно подаването си на 30.

1:1 - Ришар Гаске веднага напомни за невероятния си бекхенд с една ръка, който на два пъти хвана неподготвен съперника му. Гришо стигна до две точки на сервиса на французина, но Гаске затвори гейма с мощен форхенд от основната линия.

2:1 - Още един гейм на 30.

3:1 (пробив) - Първи завързан гейм в мача, в който Григор се добра до четири брейкбола и успя да пробие от четвъртия път. Ришар Гаске бе изключително колеблив на сервис, като допусна двойна грешка и не вкарваше първия си сервис. Той все пак спаси три брейкбола с брилянтна защита, но при четвъртия опит бе наказан.

4:1 - Григор Димитров затвърди пробива със сервис гейм на нула.

5:1 (пробив- Григор продължи да играе с класи над съперника си, който сервираше трагично и правеше твърде много грешки. Агресията на българина му осигури аванс от 0:40. Гаске отрази първите два брейкбола, но при третия Григор проби.

6:1 - Още един лесен сервис гейм за Григор, в който даде само точка на съперника.

СЕТ 2

0:1 - Гаске успя да прекъсне негативната серия от първия сет и да спечели сервис гейм. Григор отново се добра до 30, но французинът все пак успя да затвори подаването си.

1:1 - Гейм на 30 за Григор.

1:2 - Григор Димитров пропиля три брейкбола и не успя да пробие Гаске, който се бори с всички сили, за да спечели подаването си. 

2:2 - Сервис гейм на нула за Григор.

2:3 - Гаске се пребори за още еди гейм, в който Гришо стигна до 30.

3:3 - Още един бърз сервис гейм за Димитров, в който даде само една точка на Гаске.

3:4 - Пореден гейм за Ришар Гаске, спечелен на 30.

4:4 - Григор Димитров продължи да печели подаванията си с лекота и да насочва вниманието си към сервиса на съперника в търсене на пробив.

4:5 - Ришар Гаске поведе с 40:0 и изглеждаше, че ще затвори с лекота. Григор обаче отрази първите два геймбола и едва на третия франузинът затвори подаването си.

4:6 (пробив) - Като гръм от ясно небе, Григор бе пробит. След като цели два сета Гаске не бе стигнал до нито една точка за пробив, сега французинът си осигури цели три. Първите две бяха отразени от Гришо, но вдъхновеният от публиката Гаске успя да оползотвори третата възможност и да спечели сета в своя полза.

СЕТ 3

1:0 (пробив) - третият сет стартира отлично за Григор, който се добра до ранен пробив. Гришо поведе с 40:15, като изпусна първия брейкбол, но при втория проби.

2:0 - Григор затвърди пробива по категоричен начин, без да дава точка на съперника.

2:1 - Ришар Гаске взе първия си гейм в третия сет, в който Гришо стигна до 30.

3:1 - В този гейм двамата тенисисти се движиха точка за точка до 30:30, но Гришо взе следващите две точки и спечели подаването си.

3:2 - Завързан гейм, в който Григор стигна до точка за пробив, но не успя да я реализира, а след това Гаске затвори гейма в своя полза.

4:2 - Ришар Гаске опита да се противопостави на българския тенисист, като се стигна до равенство 40:40. Гришо обаче взе точка аванс, а след това спечели гейма.

5:2 (пробив) - Гаске взе първата точка в сета, но след това Григор спечели три последователни точки, за да си осигури два скрити мачбола. Първият шанс бе пропилян, но при втория Григор реализира и проби за втори път в сета.

6:2 - Гейм на 30 за Григор.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Програмата на турнира в Париж отреди Димитров и Гаске да премерят сили на централния корт в Париж, където техният мач е трети поред. Първи на централния корт ще излязат Феликс Оже-Алиасим и Джанлука Магер, които ще започнат точно в 12.00 часа българско време.

След това на корта ще се появят Пиер-Юг Ербер и Карлос Алкарас. Едва след този мач идва ред и на Григор, като неговият двубой с Гаске се очаква да започне около 16.00 часа българско време.

Двамата имат осем мача помежду си, като Гришо е спечелил 3 от тях, а французинът е спечелил останалите 5. Последните три срещи обаче са спечелени от Григор, като последната е през 2017-а.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички