Наказание! Симона Халеп изгърмя за 4 години


Наказание! Симона Халеп изгърмя за 4 години
Снимка: Getty Images

2202 0

Кариерата на бившата №1 в световната ранглиста по тенис при жените Симона Халеп е възможно да приключи. Румънката беше дисквалифицирана за четири години заради нарушаване на антидопинговите правила, съобщиха от Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис (ITIA). 

Припомняме, че Халеп даде положителна проба след отпадането си в първия кръг на US Open през 2022 година за забранената субстанцията "роксадустат". Тя подпомага увеличаването на червените кръвни телца. Още тогава 31-годишната румънка категорично отрече умишлена употреба на веществото. Бившата №1 в света дори изрази предположение, че субстанцията е възможно да е попаднала в нейното тяло от замърсена хранителна добавка.

От 21 октомври 2022 година тя беше с временно спрени състезателни права. Към нея има и второ обвинение – нередности в биологичния паспорт на Халеп.

ОБВИНЕНИЯТА КЪМ БИВШАТА №1 В СВЕТА

"Първото обвинение се отнася до откритото забраненото вещество "роксадустат" на Откритото първенство на САЩ през 2022 година, извършено чрез редовно изследване на урината по време на състезание. Трибуналът прие аргумента на Халеп, че е взела замърсена добавка, но установи, че обемът, който тя е погълнала, не може да доведе до такива нива на концентрация на роксадустат, открита в положителната проба. Второто обвинение е свързано с нередности в биологичния паспорт на спортистката", се казва в изявлението на ITIA.

Наказанието на Халеп ще продължи до 6 октомври 2026 година, като то стартира от 7 октомври 2022 год.

Халеп триумфира на на "Ролан Гарос" през 2018 година и на "Уимбълдън" през 2019 година. Сега обаче нейната кариера е заложена на карта.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Спряха Симона Халеп от участие на US Open, каква е причината?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички