Надал загуби битката с Тийм и сдаде първото място в света след гладиаторски сблъсък


Надал загуби битката с Тийм и сдаде първото място в света след гладиаторски сблъсък
Снимка: Getty Images/Guliver

2553 0

Световният номер 1 Рафаел Надал приключи с участието си на тазгодишното издание на първия турнир от Големия шлем - Australian Open, след като загуби от петия поставен Доминик Тийм с 7-6(3) 7-6(4) 4-6 7-6(8) в над четиричасов трилър.

Австриецът имаше нужда от тайбрек, за да вземе всеки един от своите три сета, с които успя да сломи иначе непримиримия испанец. В първия сет двамата сервираха добре, като съумяха да си разменят по един пробив, като първи това стори Надал, но когато трябваше да го защити и сервираше за спечелването на сета, той не успя да задържи преднината си, като дори имаше и изпуснат сетбол.

В тайбрека отново испанецът първи проби, но след това последва спад в играта му, от който се възползва неговият противник, който успя да спечели успорваната първа част, след като Надал остана само с три точки (в тайбрека).

Във втория сет отново зрителите станаха свидетели на качествени сервиз-геймове от двамата, като по подобие на първия сет - двамата си размениха по един пробив. Тийм имаше шанс да избегне тайбрека, но не се възползва от брейк точката си при последния сервиз-гейм на Надал. Въпреки това, австриецът отново показа по-здрави нерви в заключителните моменти на тайбрека и поведе с 2:0 сета.

Третата част устремено вървеше към пореден тайбрек, но световният номер 1 успя да пробие в последния възможен момент за 6-4. В останалите геймове от частта никой от двамата нямаше възможност за пробив.

Последният сет бе и най-драматичен. Тийм водеше допоследно, след като записа ранен пробив. Сервираше за спечелването на мача, но Надал демонстрира страхотния си характер и върна пробива. Така се стигна до познатия сценарий - тайбрек.

И отново победител в него беше по-ниско ранкирания състезател. От общо 14 точки в този тайбрек, цели 7 бяха брейк. Преимуществото постоянно се сменяше, но в крайна сметка Доминик Тийм спечели трети тайбрек, трети сет, с което и целия сблъсък. 

След загубата на Надал, Новак Джокович ще е новият лидер в световната ранглиста. Сърбинът ще се изправи срещу Роджър Федерер в единия полуфинал на турнира, а Доминик Тийм ще срещне Александър Зверев в другия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички