Надал оцеля в петстова драма и е на полуфинал на US Open (ВИДЕО)


Надал оцеля в петстова драма и е на полуфинал на US Open (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

2049 0

Класически четвъртфинал на турнир от Големия шлем – само така може да бъде описан мачът от US Open 2018 между световния номер едно и актуален шампион в турнира Рафаел Надал и финалиста от тазгодишното издание на „Ролан Гарос” Доминик Тийм. Крайната победа отиде на сметката на Надал – 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4), 7:6 (5).

Първият сет беше катастрофален за Надал – той го загуби на нула, като топлият геврек, сервиран му от Тийм, беше логично следствие на безбройните грешки на испанеца и тоталната му, необяснима апатия. Световният номер едно изглеждаше буквално като болен, а борбеният Тийм се възползва отлично от ситуацията.

Нещата започнаха да стават още по-сложни за Надал във втората част, когато австриецът пак поведе с пробив, но този път лидерът в мъжкия тенис включи на познатото ниво – неповторима упоритост и психически натиск, с борба за всяка топка и всеки сантиметър от корта. И ситуацията започна да се обръща – испанецът взе сета след късен пробив и промени статуквото на корта. Така се случи и в третия сет – Тийм проби за 4:3 гейма, сервираше при 5:4, за да поведе с 2:1 сета и в този момент Надал буквално избухна на корта, като още от първата точка в гейма не остави съмнение, че за него няма друг изход от ситуацията, освен пробив. Случилото се доведе до криза в играта на световния номер девет и Надал изцяло обърна сета и мача – 7:5.

Чест прави на Тийм, че той не се предаде и отново дръпна с пробив и в четвъртия сет – за 2:1 гейма. Австриецът дори стигна до 15:40 при 3:1 в своя полза, но не можа да си осигури втори пробив и Надал пак му влезе под кожата, като елиминира пасива си отново в края на сета. Този път, обаче, изходът на сета се реши в тайбрек, а там Тийм наложи превъзходство от самото начало – той дръпна с 3:0 точки, направи и втори минибрейк за 6:3 след клиничен бекхенд по правата и успя да затвори сета със 7:4 точки в тайбрека, след като Надал прати форхенда си при опит за атака в мрежата.

Последната точка в четвъртия сет ясно показа, че при Надал вече има натрупана умора, защото той закъсня именно за последния удар и петият сет се превърна в класика. Испанецът имаше 15:40 при 2:2 гейма, но Тийм отговори с брутална игра и ас, за да се спаси от пробив.

Още по-тежка стана ситуацията при 5:5 гейма за Тийм – 0:40 в негов ущърб на сервис, след като направи двойна грешка. И отново австриецът намери начин да се измъкне – с комбинация от смела игра и по-пасивно представяне на Надал, като определено в случая умората надделя при испанеца и той не се реши да атакува решително, а зае по-изчаквателна позиция.

Изходът на мача се реши в тайбрек – а там минипробивите заваляха като дъжд. Надал на два пъти поведе с такъв само в първите пет точки, но Тийм и двата пъти го връщаше моментално, като при втория случай хвана красив къс бекхенд диагонал, застигайки трудно стоп воле на испанеца. Но Надал издебна момента – при 6:5 точки в своя полза в тайбрека, той успя да върне с висок защитен лоб брутален форхенд и Тийм сбърка изглеждащия лесен смач – победа за Рафа и полуфинал срещу Хуан-Мартин Дел Потро!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички