Надал не слиза от трона си на клей и изравни рекорда на Федерер


Надал не слиза от трона си на клей и изравни рекорда на Федерер
Снимка: Getty Images/Guliver

9029 0

Рафаел Надал постигна категорична победа в три сета с 6:0, 6:2, 7:5 над световния №1 Новак Джокович и спечели 13-а титла на Ролан Гарос. По този начин испанецът триумфира със своя 20-и трофей от Големия шлем и се изравни с Роджър Федерер на върха в подреждането по този показател.

Испанският тенисист изигра един от най-добрите мачове в цялата си кариера, за да доминира напълно срещу Джокович, за когото това бе първа загуба от игра през цялата година след 37 победи и 1 служебно поражение на Откритото първенство на САЩ до момента.

Испанецът завърши двубоя с 4 аса, 1 двойна грешка, 31 уинъра и 14 непредизвикани грешки. От своя страна Джокович реализира 38 печеливши удара срещу 52 грешки. Джокера не успя да бъде и достатъчно ефективен с късите топки, които му носеха толкова успех в предишните мачове в Париж, като спечели точката при 15 от 33 опита.

СЕТ 1 

Още в първия гейм Надал успя да се вклини в подаването на Джокович. Сръбският тенисист се опитваше да изненада Рафа с къси топки, но испанецът беше подготвен и успя да обърне ситуацията в своя полза. Стига се до брейкбол, който бе реализиран от Надал след отлична игра в защита - пробив в полза на Надал. В следващия гейм Надал успя да затвърди пробива, макар и да допусна да бъде изравнен, след като поведе с 40:15.

Още в следващия гейм Надал отново си осигури възможност за пробив - при това две на брой. Джокович допусна първата си двойна грешка в мача, но след това успя да спаси първия брейкбол. При втората точка обаче Ноле прати удар в мрежата и осигури комфортна преднина на Надал от два пробива

Джокович постепенно започна да намира ритъма си на игра и "завърза" второто подаване на Надал в мача. Сърбинът достигна до няколко брейкбола за връщане на един от двата допуснати пробива, но Надал показа желязна психика и оцеля след маратонски гейм - 0:4.

В следващия гейм изглеждаше, че Джокович държи контрола, след като поведе с 40:0. Последва предизвикана грешка на сърбина в опит да натисне топката с по-голяма сила, а след това Надал се добра до нови три точки, за да обърне гейма и да стигне до нов брейкбол. Джокович го спаси, а след това отрази още един. При третата си точка за пробив обаче Надал не сбърка.

Надал не срещна проблеми и при сервирането си за сета, като даде само точка на своя съперник. Това бе 19-ият пореден сет, спечелен от Надал на Ролан Гарос, както и едва вторият сет, който завършва при резултат 0:6 в мач между испанеца и сърбина (прединшият бе в Рим през 2019-а, отново в полза на Надал).

СЕТ 2

Двамата тенисисти отново се захапаха още на старта на втория сет. Джокович откри частта на свой сервис, но скоро след това Надал отново стигна до точка за пробив. Испанецът не успя да се възползва от няколкото възможности, които имаше, и в крайна сметка Ноле се добра до първия си гейм в мача след 7-минутна битка.

Надал нямаше особени трудности да изравни резултата и отново да хвърли сили на сервиса на Джокович. След нов продължителен гейм, в който и двамата тенисисти си създадоха възможности да спечелят, в крайна сметка Надал успя да пробие и да поведе в сета. И в следващия гейм испанецът бързо-бързо затвърди постигнатия пробив.

Джокович започна силно новото си подаване, като отново се завърна към тактиката с късите топки. Тя обаче сработи само в първите два случая, а след това Надал успя да обърне ефекта в своя полза, добирайки се до нов брейкбол. При следващото разиграване Джокович удари филето на мрежата и топката излетя в аут, осигурявайки аванс от два пробива за Надал в сета.

Последва може би най-бързата размяна на геймове, като и Джокович, и Надал успяха сравнително лесно да спечелят подаванията си. Така испанецът си осигури възможност да сервира за сета при резултат 2:5 и бързо стигна до 0:40 и три сетбола. Първият отлетя с първата двойна грешка на Рафа в мача, а втората се изпари след агресивна игра на Ноле. Третата обаче бе ретур на Джокович в аут и сет за Надал.

СЕТ 3

Нов сет, ново начало за Джокович, който опита да смени настройката си на игра и поне временно започна да изглежда като равен с равен с Надал на Централния корт в Париж. Световният номер 1 успя да спечели откриващото за сета подаване, но въпреки усилията си да затрудни Надал на негов сервис, испанецът изравни за 1:1.

При второто си подаване в сета Джокович отново срещна сериозни трудности срещу настървения Надал. Двамата стигнаха до равенство 40:40, но след брилянтна комбинация сервис-мрежа Джокович си осигури геймбол. Сърбинът не пропусна възможността да затвори гейма от първия опит.

Надал не се затрудни при подаването си и след бекхенд-уинър по диагонала затвори гейма. В петия гейм испанецът осъществи поредния си пробив в двубоя и то на 0. Джокович допусна няколко грешки, които съвсем улесниха Надал - 2:3.

Надал допусна непредизвикана грешка от форхенд, като не беше убедителен в гейма, а Джокович пък показа доста по-добра игра. Сърбинът стигна до първа точка за пробив в гейма, но отново отговорът беше страхотен. След бекхенд-уинър по правата си заслужи връщане на брейка, първи за него в двубоя - 3:3. Следващия гейм го взе на 15.

Джокович отново показа много добра защита, но без драма в гейма Надал спечели подаването си за 4:4. При следващия гейм Ноле имаше проблеми, като дори и отрази точка за пробив, за да не допусне ново изоставане. Надал спечели подаването си на 15 за 5:5. В 11-ия гейм Джокович допусна фатални грешки, включително и двойна, за да подари гейма на Надал за пробив в самия край на мача. "Краля на клея" не сгреши след това, за да затвърди статута си на "Ролан Гарос".

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Това ще бъде осма среща между Надал и Джокович на кортовете в Париж, като испанецът води с 6 на 1 победи. Иначе това е 56-та среща между двамата тенисисти въобще, като Джокович има предимство 29 на 26 до момента.

И Надал, и Джокович се стремят към рекорда на Федерер по титли от Големия шлем - испанецът е само на една титла от изравняване на рекорда, а сърбинът на три. Букмейкърите дават преимущество на Надал, който се превърна в абсолютен господар на Ролан Гарос и на клея изобщо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички