Надал изигра най-силния си мач от година насам и е на финал в Мадрид


Надал изигра най-силния си мач от година насам и е на финал в Мадрид

1734 0

Мач на много високо ниво – това със сигурност биха казали всички, разбиращи от тенис за първия полуфинал от Мастърса в Мадрид между Томаш Бердих и Рафаел Надал. Победата отиде при голямата звезда на испанския и световен тенис, като безспорно Рафа изигра най-добрия си мач от година насам – 7:6 (3), 6:1.

В първия сет пробиви нямаше – типично за класен двубой при мъжете. Надал имаше два шанса, но и при двата Бердих игра крайно агресивно и се спаси благодарение на сервис и форхенд. В тайбрека обаче Рафа демонстира, че днес няма как да загуби – по един разменен минибрейк за начало и оттам насетне още два на сметката на испанеца за крайното 7:3 точки.

Първият пробив дойде в четвъртия гейм на втория сет, когато Бердих поведе с 40:15 на свой сервис, но страховит ретур от бекхенд на Надал, който кацна в ъгъла на полето, буквално накара чеха да се завърти като пумпал и явно го извади и психически от равновесие, защото Томаш направи и двойна грешка в следващата точка – дюс. Последва истинска борба между двамата, като Надал стигна на три пъти до шанс за пробив, но първите два бяха спасени от Бердих с брутални форхенди. При третия, обаче, Рафа пусна в действие познатия топспин въртелив форхенд по правата и измъкна важния гейм.

Всъщност за всички фенове на Надал точно представянето му на форхенд трябва да е най-радващата новина. Рафа играеше 6 от 10 удара веднага след свой сервис точно с форхенд по правата и вкара невероятно количество неспасяеми изпълнения с тази своя запазена марка. Само в първия сет той отпусна на Бердих на свой начален удар едва 4 от 29 разиграни точки! След всеки успешен въртелив камшик по правата в полето на Бердих, Надал се надъхваше все повече и повече, преоткривайки удоволствието от играта, след като от миналогодишния "Ролан Гарос" насам испанецът беше бледа сянка на себе си.

Окрилен докрай от вървящия без грешка форхенд, Надал стигна до нови две точки за пробив при 4:1 гейма в своя полза, след малко късмет от удар на линията, който му позволи веднага да играе завършващ бекхенд по диагонала. И при двата шанса обаче испанецът не се справи, след като първо поредният чукоподобен сервис на Бердих го извади от равновесие, а при втората точка Рафа изостана леко и заби бекхенда си в мрежата. Камшичният форхенд – по обратния диагонал, даде трети шанс на Надал, но и той отлетя след печеливш форхенд на Бердих. Всеизвестната упоритост на Рафа го доведе до четвърта точка за пробив след пронизващ бекхенд по правата и след като Бердих направи повече от евтина грешка от метър до мрежата от форхенд в разиграване, в което можеше да вземе гейма и този път чехът не издържа, предавайки сервиса си с двойна грешка – 5:1 за Надал! След това вече беше детска игра за испанеца да затвори срещата – с гейм на нула.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички