НА ЖИВО: Григор Димитров - Рафаел Надал 3:6, 4:6


НА ЖИВО: Григор Димитров - Рафаел Надал 3:6, 4:6
Снимка: Getty Images/Guliver

3294 0

В 16:30 часа – тогава започна чаканият с огромно нетърпение сблъсък между нашия най-добър тенисист Григор Димитров и испанската звезда Рафаел Надал от Мастърса в Мадрид. Мачът е трети на Централния корт и първи от мъжките четвъртфинали. Преди него се изиграха двубоите на Мария Шарапова и Светлана Кузнецова, както и този на Серина Уилямс и Петра Квитова, който тече и в момента. Шарапова загуби доста тежко с 2:6, 4:6, след като имаше да защитава титла в испанската столица от миналата година, а Уилямс беше прегазена с 2:6, 3:6 от Петра Квитова.

ВТОРИ СЕТ - 4:6

4:6 (пробив) - Хубав форхенд след добър сервис позволи на Григор да вземе първата точка в гейма, но две поредни грешки на българина обърнаха нещата до 15:30 за Надал. Испанецът също направи грешка, от бекхенд по правата, за 30:30 и с мощен сервис Григор си подсигури геймбол. Неконтролиран форхенд от страна на Гришо обаче доведе нещата до дюс, а двойна грешка даде мачбол на Надал! Димитров го спаси със смел форхенд обратен диагонал, който се приземи на линията и Рафа не успя да отиграе добре топката. Печеливш ретур от форхенд по обратния диагонал обаче даде втори мачбол на испанеца и той вече беше реализиран, след бърза грешка на българина от форхенд.

4:5 - Удобен момент за Димитров, след като Надал сбърка пак от форхенд и резултатът стана 0:30. Рафа отговори с марковия си форхенд с голяма примка и много топспин, който Димитров само подпря на бекхенд, колкото да не се получи чист печеливш удар. И тогава, при 15:30, Григор хвана в крачка с контрапие испанеца, но след това тръгна да прави къса и я сбърка - 30:30. Все пак, удар от форхенд на Гришо намери линията и стана невъзможен за Надал - 30:40! Българинът, обаче, изтърва шанса си след сбъркан сечен бекхенд - евтина грешка. Логично, повече възможности в този гейм за Григор нямаше, след като той направи грешка от ретур от бекхенд на силно завъртян сервис на Надал, както и още една на подсечен сервис на испанеца.

4:4 - Силен сервис гейм на Григор, който поведе с 40:0 и макар да загуби следващите две точки, не допусна изненада.

3:4 - Сбъркан ретур изкара гнева на Григор наяве и той строши с един замах ракетата си, като получи и официално предупреждение. Надал "отговори" с двойна грешка за 15:15, но след това испанецът се коригира бързо и взе подаването си.

3:3 (пробив) - Двойна грешка за начало на гейма от Григор, последвана от непредизвикана от бекхенд и 0:30. Димитров успя да направи завършващ форхенд по правата за 15:30, но от печеливша позиция заби пак бекхенда в мрежата - 15:40. Рафа се възползва веднага и с форхенд обратен диагонал взе гейма.

3:2 - Надал пак показа нестабилност от форхенд, но компенсира с начален удар, записа и четвърти ас в мача и взе гейма си.

3:1 - Григор поведе с 40:15 след комбинация от хубави сервиси и разумна игра по диагоналите, но след това българинът стана много пасивен и позволи изравняване. Димитров изпусна и трета точка да си вземе гейма и логично се стигна до точка за пробив за Надал след лош форхенд на българина. И испанецът за малко изпусна точката, след екстремен форхенд със странично въртене по правата, който излезе за малко навън. След това вече Димитров успя да се стабилизира и затвърди пробива.

2:1 (пробив) - Хубаво начало за Григор, който тръгна с 0:30 след дълго разиграване, в което всичките му удари се приземиха почти до основната линия и накрая Надал се подлъга от лъжливо движение на тялото на Григор, който уж тръгна към мрежата, а испанецът пробва минаващ удар и сбърка. Точно тогава обаче Димитров пропусна оголена права от форхенд, а след това заложи на шоу изпълнение с удар между краката при размяна на къси топки и дълбок удар на Рафа в дъното на корта, който българинът стигна и можеше да отиграе различно. Димитров се добра до дюс след грешка от форхенд на бавещия се все повече между точките Надал и с чудовищен форхенд по диагонала българинът се добра до точка за пробив! И въпреки нахалството на Надал, който вече се бавеше с 35 секунди между първи и втори сервис, Григор проби след извънземно деми воле!

1:1 - Страхотна точка за старт на гейма, в която Надал върна два удара в двата края на корта, но беше оставен на място след форхенд по диагонала. Гришо, обаче, бързо допусна грешка за 15:15, но се реваншира с хубав сервис за 30:15. Последва хубаво излизане на мрежата от Димитров за 40:15 и в крайна сметка гейм за българина.

0:1 - Убедителен сервис гейм на Надал, който допусна една грешка и си взе подаването на 15.

ПЪРВИ СЕТ - 3:6

3:6 (пробив) - Гришо започна с много добро излизане на мрежата, но след това дойдоха три поредни точки за Надал, след комбинация от малко късмет с удар на линията и прибързани удари на нашето момче - 15:40, два сетбола. Българинът ги спаси, след хубави първи сервиси и добро драйв воле на втория шанс, а Григор стигна и до топка за 4:5 гейма с хубаво контрапие. Надал, обаче, остана в гейма след по-остър удар от основна линия и дочака трети сетбол, дошъл след грешка от бекхенд на Григор. И този път испанецът проби, след грешка на Григор от форхенд при печеливша позиция.

3:5 - Стабилен сервис гейм и за Надал, който допусна само една точка в свой пасив - след малко странен ретур от форхенд на Григор, който кацна на линията.

3:4 - Най-после Димитров изигра стабилен сервис гейм, в който с комбинация от първи начални удари и хитра игра за 40:15 с лек, но остър диагонал, българинът взе гейма.

2:4 - За старт Надал направи точно същата грешка в първата точка на гейма, каквато направи Григор в последната точка на предния гейм. Форхендът на испанеца се пропука по същия начин и в третата точка, за 15:30, след като преди това Рафа направи лесен завършващ форхенд. Последва и невероятен бекхенд по диагонала, след който Григор заби лесен завършващ форхенд по оголената права - 15:40! При първия шанс Надал направи и първия си ас в мача, а при втория Димитров беше изтикан твърде назад от топспина на испанеца и след като един от форхендите закачи и мрежите и се скъси, за българина топката стана невъзможна. При 40:40 ново дълго разиграване отиде на сметката на Надал, който търпеливо пласираше права-диагонал, докато Григор сбърка. Испанецът обаче бързо показа нестабилност от форхенд и дойде ново равенство. С хубаво контрапие Рафа стигна до втора точка за спечелване на гейма и този път взе своето.

2:3 (пробив) - Дългите разигравания вече стават марка на мача, като Надал здраво цели бекхенда на Григор. Това му донесе успех в ключовата трета точка на гейма - 15:30 и Григор избърза твърде лекомислено да прави къса топка в следващото разиграване, 15:40! Първата точка беше спасена пак след дълго разиграване и пресилен форхенд на Надал, а при второто Григор бързо мина в атака, излезе на мрежата и испанецът беше принуден да прави минаващ от бекхенд от трудна позиция, като намери мрежата. Българинът стигна до точка за спечелване на гейма, но направи пропуск от бекхенд, но по-страшното беше, че допусна трета точка за пробив за Надал след нескопосано изиграно лесно бекхенд воле! И пробивът дойде, след като Григор наниза грешка и от форхенд.

2:2 (пробив) - Григор тръгна добре, с 0:30, след по-агресивна игра на ретур. Последва дълго разиграване и Надал се пропука от бекхенд - 0:40! И пробивът дойде на нула, след ново дълго разиграване и нова грешка от бекхенд на испанеца.

1:2 (пробив) - Надал започна да вдига нивото си - ретур от бекхенд, който Григор не можа да обърне по правата и минаващ удар от бекхенд, след като българинът прибързо тръгна към мрежата. Дойде и непредизвикана грешка на Димитров - 0:40! Българинът спаси първата точка с прецизен форхенд обратен диагонал, но след невероятен бекхенд Надал проби!

1:1 - Геймът тръгна с дълго разиграване, при което Григор спаси много добра къса топка на Надал и испанецът изкара в аут в опита си да е прекалено прецизен при втория удар – 0:15. Дойде обаче грешка от лифтиран бекхенд на българина, след като Надал пак заигра познатия топспин форхенд. Испанецът приложи упражнението още два пъти и си взе лесно гейма.

1:0 - Мачът започна със сервис на Григор, като още в самото начало Надал си започна познатото – топспин форхенд с лява ръка на бекхенда на Димитров. Българинът загуби двете по-дълги разигравания в гейма, но по-лошото беше, че при 40:30 изпусна сравнително удобна топка за завършване, при това от форхенд. Веднага след това Гришо пропусна още един форхенд и му се наложи да спасява точка за пробив. За щастие, той се справи, след като и Надал не успя да върне недотам сложен форхенд, но допусна двойна грешка и испанецът получи втори шанс за пробив. И той беше спасен, този път с мощен сервис. Надал, обаче, вече се вработваше и стигна до трета точка за пробив след марков форхенд по правата, но Григор излезе навреме на мрежата и се спаси отново, след което взе своето.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Досега Григор е играл пет пъти с Надал, като и в петте случая нашето момче губи. Всеки от мачовете им обаче, с изключение на последния – полуфинала в Рим през миналата година, е много оспорван. Още през 2009 година в Ротердам, когато Григор няма и 20 години, Надал се изпоти здраво и загуби сет. Най-запомнящ се безспорно е четвъртфиналът им отпреди две години в Монте Карло, когато Димитров беше на косъм от победа.

Дотук в турнира пътят на двамата беше различен. Григор започна с лесна победа над Доналд Йънг, след като американецът се отказа при изоставане 4:6, 0:3, но след това нашето момче трябваше да играе на два пъти трисетови мачове - срещу Фабио Фонини и Станислас Вавринка. Надал стартира директно от втори кръг като един от топпоставените четирима в схемата и изигра само два мача - рутинни победи срещу Стив Джонсън и Симоне Болели в по два сета.

С днешното си представяне, независимо от резултата, Григор ще си подсигури поне 180 точки за световната ранглиста. Ако отпадне, това означава 90 точки повече спрямо миналата година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички