Надал и Джокович на различно мнение за петсетовия формат на Големия шлем


Надал и Джокович на различно мнение за петсетовия формат на Големия шлем
Снимка: Getty Images/Guliver

1374 0

Рафаел Надал и Новак Джокович се разминават относно това дали форматът три от пет сета на турнирите от Големия шлем трябва да бъде премахнат. И двамата гиганти в мъжкия тенис имат страхотни успехи в надпреварите от най-висока категория, като са спечелили цели 37 помежду си.

Въпреки това, има дебат от няколко години дали четирите Мейджъра трябва да преминат към формат два от три сета, подобно на останалите турнири от календара на ATP, за да спомогнат за запазването въвлечеността на по-млада аудитория. Финалите на АТП преминаха във формат два от три сета през 2008, докато турнирите от Мастърс 1000 също претърпяха промяна, след като известно време се провеждаха при три от пет сета.

„Абсолютно против съм промяната на това в Големия шлем. Имаме почивен ден. Мисля, че три от пет сеа прави разлика на тези турнири, на надпреварите от Шлема, и същевременно е част от историята на спорта, нали?“, сподели Надал след успеха си над Андрей Рубльов на старта в Лондон.

Джокович, от друга страна, предпочита преминаването към формат два от три сета, аргументирайки се с продължителността на сезона и нуждата от привличане на по-млади фенове като потенциални причини.

„Аз подкрепям повече идеята за формат два от три сета на всички турнири, въпреки че Шлемовете винаги са били с по-дълъг формат. Не знам дали има възможност това да се промени. Просто мисля, че имаме достатъчно турнири и мачове всяка година. Имаме най-дълъг сезон от всички спортове в света. Тенисът е с най-дълъг сезон от 1 януари до края на ноември.

За съжаление, имаме статистика, която е леко шокираща – средната възраст на тенис фен в световен мащаб е 61 години. Очевидно, ние сме един от спортовете с най-сериозни традиции – смятам, че трябва да запазим това, но така и не сме опитвали различни неща през годините – по-малко сетове, различен календар, различна точкова система. Не сме обмисляли подобни неща“, каза Джокович.

Съперникът му в следващия мач в Лондон – Данийл Медведев, се съгласи със световния номер 1. „Ако ме попитате, ще го променя на два от три сета. Но знам, че мнението не е особено популярно“, сподели руснакът след победата си над Александър Зверев.

А на коя позиция в света Григор Димитров ще завърши 2020 година - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички