Летеше по корта! Рожденикът Де Минор взе реванш срещу изморения Григор Димитров


Летеше по корта! Рожденикът Де Минор взе реванш срещу изморения Григор Димитров
Снимка: GettyImages

10323 0

Тенисист №1 на България - Григор Димитров, изпусна шанса си да играе 3-ти финал за годината в ATP тура, както и да атакува топ 10 през тази седмица. Родният представител беше надигран категорично в полуфинала от рожденика Алекс Де Минор, като австралиецът се поздрави с успех 6:4, 6:3. 

Новият член на топ 10 демонстрира най-доброто, на което е способен, като буквално летеше по корта, спасявайки всякакви атаки на Димитров. Той влезе отлично и в двата сета, като постигна ранен пробив и в сет №1, и в сет №2, което изигра най-голяма роля в битката между двамата. 

Димитров от своя страна допусна доста неточности в играта си, като непредизвиканите грешки в ключови моменти ясно показаха, че умората играе сериозна роля в представянето му в съботния следобед. 

Статистически, българинът записа по-добър процент на вкаран първи начален удар (79%), повече уинъри (17 срещу 15) и дори една непредизвикана грешка по-малко (7 срещу 8). Двата срива за старт на сетовете обаче бяха ключът към победата на Де Минор, който реализира 3 от 3 успешни точки за пробив. В същото време Димитров не записа нито един пробив, въпреки че имаше същият брой брейк точки - 3. 

За Де Минор това е 3-та победа на корта срещу Димитров (има и една, в която Гришо отказа участие заради проблем в Барселона през миналия сезон). Също така австралиецът взе реванш срещу родния представител, който точно преди година на същата дата го победи с 2:1 в сетовете. 

За Димитров следва заслужена почивка, като следващият турнир за него е в Акапулко след две седмици. 

РАЗВОЙ НА БИТКАТА 

Втори сет 

0:1 (пробив) - Димитров започнва уверено и поведе с 30:0, но последваха няколко силни защити от него за 30:30. В 5-ата точка с огромна доза късмет бекхенд от Де Минор рязко се сниши и кацна на милиметри в корта, като Гришо очакваше аут и не успя да прехвърли топката. Последва разиграване, при което австралиецът пусна дълбок форхенд и Димитров не успя да го върне - нов ранен пробив. 

0:2 - Димитров стигна до златна възможност да върне рано-рано пробива. При 40:40 Де Минор трябваше да се защитава при втори сервис, но Гришо прати форхенд далеч в аут, а Де Минор отново се защити чудесно - нова топка в мрежата от българина и пробивът беше затвърден. 

1:2 - Подобно на първия сет, след като беше пробит, Димитров спечели следващото си подаване на 0. 

1:3 - Димитров отново затрудни своя опонент в неговия начален удар, но при 40:30 Де Минор извади късмет, след като топката закачи мрежата при негов форхенд, а това разконцентрира родния представител - грешка и точка за австралиеца. 

2:3 - Нов много убедителен сервис-гейм за Гришо. 

2:4 - При 15:30 Димитров изглеждаше, че ще спечели топката, но изключително силна защита на Де Минор отказа българина - той върна две волета на Гришо, включително и бекхенд с гръб към корта, кацнал на линията, а след това завърши с атака при мрежата. Въпреки това Димитров стигна до точка за пробив след успешно воле на българина. Рожденикът обаче отново извади късмет, спасявайки две атаки на Димитров - дюс. И този път Де Минор не трепна - две поредни точки и нова защита на подаването. 

3:4 - Уврено подаване на Димитров, но изоставането от пробив продължи да е фактор. 

3:5 - Рожденикът днес записа най-увереното си подаване във втория сет, печелейки на 0. 

3:6 (пробив) - Димитров изостана с 0:30, но показа най-доброто в арсенала си, за да изравни - прекрасно изградена атака при мрежата и мощен сервис. Последва обаче грешка от бекхенд и мачбол за Де Минор. Последва разиграване от втори сервис и непредизвикана грешка от форхенд от Димитров сложи край на мача. 

Първи сет 

0:1 (пробив) - Началото беше много слабо за Григор Димитров. Той избра да сервира, като обикновено рядко има проблеми в първия гейм. Този път обаче българинът не записа нито точка, допускайки 2 непредизвикани грешки, докато Де Минор регистрира два фамозни уинъра за първи пробив в мача. 

1:2 - Последваха убедителни подавания на двамата тенисисти преди първата пауза. Де Минор взе сервис-гейма си на 15, докато Димитров спечели на 0. 

1:3 - Димитров отново изостана с 30:0, но демонстрира търпение в селдващите две разигравания и с две грешки на съперника се добра до първо 30:30 в мача. С шеметна защита и рязка смяна на темпото от форхенд Димитров принуди Де Минор да сбърка и стигна до точка за пробив - послелдва ново дълго разиграване, при което бекхендът на българина излезе в аут - дюс. След най-дългото разиграване в мача, в което имаше няколко пъти смяна на темпото, Димитров рискува с къса топка, което му донесе успех - Де Минор я стигна, но Гришо се отчете с минаващ удар от бекхенд за нова точка за пробив. И тя не беше материализирана след аут от бекхенд на Димитров. С два уверени сервиса Де Минор затвори и това свое подаване. 

2:3 - Втори пореден гейм на 0 за Димитров с много висока ефективност на първия начален удар. 

3:4 - Никакви затруднения за сервиращите. И двамата бяха уверени на начален удар, като посрещащият нямаше шанс да търси пробив. 

3:5 - След паузата и сервирайки с нови топки, Де Минор имаше проблеми, които позволиха на Гришо да стигне до 30:30. Сервиращият изгради отлична атака след добре пласиран начален удар за 40:30, но с фантастичен форхенд по диагонала Димитров стигна до 40:40. Последва обаче ужасна грешка от форхенд (топка в мрежата), като видимо българинът се ядоса на неточността си. В последната точка австралиецът прати фамозен бекхенд, кацнал точно межу двете аутлинии. 

4:5 - Въпреки че изостана с 15:30 след двойна грешка, Димитров не остави шанс на Де Минор да търси пробив - отлични начални удари и последен шанс за родния представител да остане в сета. 

4:6  - И в двете разигравания, които се разиграха на 2-ри сервис, Димитров спечели точката, но при 30:30 Де Минор атакува отлично към мрежата за 40:30 - сетбол. Последва елементарна грешка на австралиеца, който прати лесно воле в аут, оставяйки Гришо в сета.

За съжаление на българските фенове, Димитров "върна услугата" с грешка от основната линия, но пък Де Минор прати нов бекхенд в аут - поредно равенство. Де Минор обаче се събра в следващите две точки - два бомбени сервиса, ас в последната точка и сет за рожденика. 

Интересни факти преди полуфинала

Реванш в Ротердам 

През миналия сезон двамата изиграха един от най-добрите двубои на турнира в Ротердам. Точно преди година (17.02) Григор Димитров изоставаше с 1:3 в решаващия трети сет, а в тайбрека Де Минор имаше 2 мачбола, които бяха отразени от Димитров. След 8:6 в тайбрека хасковлията се класира за полуфиналите. 

Гришо на прага на топ 10 

Ако успее да спечели двубоя си срещу Де Минор, родният представител ще натрупа над 3000 точки, независимо какво се случи във финала. С 3055 точки той ще се изкачи до №11 в световната ранглиста и ще изостава само с 10 от място в заветния топ 10. Ако спечели турнира, Димитров със сигурност влиза в топ 10 под №9. 

ПРЕДИ МАЧА

За да стигне до полуфинала, Григор Димитров трябваше да се справи с имена като Лоренцо Сонего (7:6(4), 6:3), Мартон Фучович (6:3, 7:5) и може би най-трудния си съперник до момента - младият и амбициран казахстанец Александър Шевченко (7:6(2), 3:6, 6:4).

От другата страна, стои Алекс де Минор, чийто път до предпоследната фаза също не бе никак лесен. Австралиецът надви Себастиан Корда (6:4, 6:3), Давид Гофен (6:3, 6:1) и Андрей Рубльов (7:6(5), 4:6, 6:3), за да си осигури среща с Григор Димитров.

Хасковлията и Де Минор вече са играли един срещу друг в Ротердам. Това се случи през 2023 година, а тогава родният тенисист надделя драматично с 2:1 и то с тайбрек в последния сет. Двамата тенисисти са и в пряк спор за топ 10 в световната ранглиста - Григор е под №13, а Де Минор №11 - разликата между тях е само 65 пункта.

Цялостно Гришо и Де Минор са се изправяли един срещу друг общо 4 пъти, като и двамата имат по 2 победи в съперничеството.

Григор Димитров се цели във финала в Ротердам

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички