Кривата на успеха за Григор Димитров пое във възходяща линия и спаси сезона


Кривата на успеха за Григор Димитров пое във възходяща линия и спаси сезона
Снимка: Getty Images/Gulliver

7998 0

Изминалата спортна година за най-добрия български тенисист Григор Димитров изписа една своебразна параболична траектория, която в крайна сметка го отведе до началната позиция, от която стартира. Това обаче не бива да бъде гледано от негативен ракурс, още повече, че мнозина прогнозираха края на най-силните мигове за хасковлията. Той започна толкова стремглаво да се свлича надолу в ранглистата, че в даден момент бе по-близо до това да излезе от топ 100, отколкото да се завърне в топ 50. Стигна до 78-мо място, като престоя там 2 седмици – от 19.08 до 02.09. Най-лошото му класиране от, забележете – 28.05.2012 година. Нека обаче проследим падението и възхода му хронологично.

Сезонът за 28-годишния състезател, който тогава бе под номер 19 в ATP ранглистата, започна в последния ден от 2018-та година (31.12). Това се случи в Бризбейн, като се изправи срещу 75-ия в света японец Йошихито Нашиока и очаквано надделя с 6:3 6:4. Последва нов триумф, който обаче се оказа последен в този турнир. Отпадането значеше, че няма да успее да защити точките, които завоюва в Бризбейн преди година, когато достигна полуфиналите. Веднага след това последва първият турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. Там съдбата разтвори широко вратите пред Григор, като някои от фаворитите в неговата четвъртина си тръгнаха рано-рано, но въпреки това – хасковлията отпадна на 1/16-финалите от по-ниско ранкирания (39) Франсис Тиафо. Нова загуба на точки заради четвъртфинала, който игра през 2018 г. Това обаче не бе най-лошото.

Българинът получи изключително неприятна контузия в рамото, която го извади от игра за немалък период от време. Така той изпусна турнирите в Ротердам, където бе финалист миналия сезон (нова голяма загуба на точки), Акапулко, Индиан Уелс. Месеци по-късно, когато се връща към този „черен“ период, той признава стряскащи истини: „Събуждах се в 3 часа през нощта с болки в рамото и всяка вечер бях в болницата. Мислех си – ще се отказвам ли, какво мога да променя? Едвам вдигах чаша с вода. Сутринта отивах в болница, а вечерта се връщах“.

Завърна се за турнира в Маями на 18-ти март. Както на него, така и на следващите няколко ATP състезания бившият номер 3 в света показа посредствена и неубедителна игра, която му носеше максимум по 1-2 (в най-добрия случай) победи. Тя бе пренесена от хард кортовете към клея. Стигна се дори до това, че му се наложи да мине през квалификации, за да играе в Женева. През май месец Гришо обяви и раздялата си с Дани Валверду, с когото достигна впечатляващи висини през 2017 г. Веднага след това дойде и вторият турнир от Големия шлем – Ролан Гарос. Единственото позитивно във Франция бе петсетовата победа над Марин Чилич, след която обаче последва отпадане още в 3-ти кръг.

И ако до този момент линията на представяне на талантливия хасковлия приличаше на диаграма на сърце, то през лятото това сърце сякаш спря да бие, а линията бе толкова ниско поставена, колкото е и права.

28-годишният тенисист записа цели 5 загуби и само 1 победа (при това на смятаната за най-силна негова настилка – тревата). Той отпадаше още в първи кръг турнир след турнир, като статуквото не се промени дори на най-древния такъв - любимият му Уимбълдън (третият турнир от Големия шлем), където бе победен от 84-тия в света тогава Корентин Муте. Кошмарът за Григор продължи и при новата смяна на настилката (отново хард), като се стигна до два месеца, които белязаха един от най-тежките периоди в цялата му професионална кариера.

 "ХОДЕЩИЯТ МЪРТВЕЦ" ГРИГОР ДИМИТРОВ И СТРАННАТА МУ АМЕРИКАНСКА ОДИСЕЯ

Хасковлията се съживи по-ярко и от феникс. Каква по-добра сцена и възможност за това от последния за годината турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ. Този сезон той постигна най-доброто си представяне за този турнир, като съумя да достигне до полуфинала, където отпадна от Даниил Медведев, който направи феноменален сезон. US Open 2019 ще бъде запомнен от Гришо и поради друга причина – на четвъртфиналите той стори това, което му убягваше толкова години, а именно – победа над неговия идол Роджър Федерер. Двамата направиха епичен петсетов мач, в който легендарният швейцарец повеждаше на два пъти, но в крайна сметка загуби. Това представяне му донесе главозамайващите 720 точки, които го изстреляха с космическите 53 места напред в ранглистата (25-то място). Сезонът е спасен!

Сякаш опиянен от успеха, последва нов спад и серия от 4 поражения и 2 успеха, за да се стигне до последния турнир за сезона – този в Париж. Там Григор регистрира второто си най-добро представяне за годината, като достигна до полуфиналите, където отстъпи на тогавашния номер 1 Новак Джокович (в мач, в който българинът се представи на впечатляващо ниво, но класата на сърбина бе твърде висока). За да стигне дотам, той отстрани имена като Давид Гофен и Доминик Тийм. След този турнир Димитров се изкачи до 20-тата позиция, която заема и в момента. Така оформи статистиката си за годината – 22 победи и 21 загуби.

„Благодаря ти, 2019! За мен това бе сезон, в който израснах извън корта. Изпитвам смесени чувства, затруднявам се да открия правилните думи, с които да опиша през какво преминах тази година, но искам да кажа, че съм много благодарен за спадовете и загубите, защото без тях пътешествието нямаше да е същото. Благодаря за цялата ви подкрепа и ще се видим през 2020! С любов, G!“ – обърна се емоционално Гришо към своите последователи в социалната мрежа Instagram.

Най-добрият български тенисист за всички времена се качи на влакчето на ужасите през този сезон, за да премине през тежка контузия, раздяла с Дани Валверду, раздяла с Никол Шерцингер (която според мнозина му се отрази повече от добре) и множество критики и упреци – кои от тях заслужени, кои не. Равносметката за тази година – 1 пункт назад за ранглиста, 1 пункт напред за мъжество!

Колкото до новия сезон, екипът на SportLive искрено се надява и вярва, че Григор Димитров ще остави неприятните моменти зад гърба си и отново ще накара българина да изреве: "МАЧКАЙ, ГРИШО!".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички