Не е сън! Григор Димитров подчини демоните си и обърна Роджър Федерер на US Open


Не е сън! Григор Димитров подчини демоните си и обърна Роджър Федерер на US Open
Снимка: Guliver/GettyImages

29966 0

След години наред, в които малко не достигаше на Григор Димитров да преодолее "непобедимите" Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, българинът записа най-значимата си победа в турнир от Големия шлем. Срещу своя швейцарски кумир хасковлията записа невероятен обрат и стигна до 3:2 (3:6, 6:4, 3:6. 6:4, 6:2) в четвъртфинален двубой от US Open, записвайки историческа първа победа над швейцарския Маестро.

Първият сет започна ужасно за българина, който беше пробив в гейм №2 и до самия край не успя да навакса изоставането си. Въпреки това с течение на сета той подобри драстично играта си и на няколко пъти затрудни своя опонент, което даде резултат в следващата част.

Димитров стигна до пробив за 4:2, но при 5:3 не успя да "затвори" сета на свое подаване и позволи на Федерер да върне паритета при пробивите. Още в следващата част обаче Гришо отговори подобаващо - от 30:0 до пробив след 4 поредни точки от страна на българския тенисист.

И в третия сет хасковлията изглеждаше като по-подготвения тенисист, но срив в края и сериозно покачване на играта на Федерер доведоха до два пробива и сет в полза на бившия №1. Но това не беше всичко в мача.

Вместо да се предаде, Григор се мобилизира максимално и още в първия гейм нанесе своя удар - пробив и ранен аванс. Последваха много стабилни сервис геймове от негова страна, за да дойде време на 12-минутния маратон при сервис на Федерер. Швейцарецът спаси 7 брейк точки и оцеля, а при 5:4 на свой ред имаше цели 5 шанса да пробие, но нервите на Григор издържаха - сет и 2:2.

В този момент Федерер поиска медицински таймаут заради проблем с кръста. Когато се върна на корта, швейцарецът не изглеждаше на себе си, а Димитров се възползва максимално от това - нанесе 2 поредни пробива и поведе с 4:0. Това се оказа решаващо, след като Федерер се разписа в сета, но нямаше сили за обрат -

Така Димитров най-накрая преодоля "демоните" срещу играчите от топ 3, и най-вече срещу Федерер, срещу когото имаше едва два спечелени сета в исторически план. Благодарение на успеха си, той стига до полуфинал в турнир от Големия шлем за 3-и път, а за пръв път ще играе на "Артър Аш Арена" в мач с подобен магнитуд. Той ще играе срещу Данил Медведев в спор за място на финала.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Федерер откри мача с две бързи точки преди да допусне грешка от форхенд. Тя обаче не повлия на играта му и той спечели гейма на 15.

0:2 (пробив) - След двойна грешка на Гришо съперникът му поведе с 15:30, но българинът отговори с отличен сервис по бекхенд диагонала. За съжаление, втората му двойна греша доведе до първи шанс за пробив на Федерер. Форхенд в аут от хасковлията и пробив на швейцареца.

0:3 - Гейм на 0 за рекодьора по титли от Големия шлем.

1:3 - Димитров продължи да търси агресивната игра, но грешките го следваха неизменно - форхенд в аут и 3-а двойна грешка за 0:30. Все пак с добър сервис и с грешка на Федерер Гришо изравни за 30:30. С добра акция и форхенд по обратния диагонал се стигна до 40:30 Още един силен сервис и Григор се разписа за първи път в мача.

1:4 - Благодарение на две отлични защити Димитров стигна до 30:30, а след сечен бекхенд в аут на Федерер се стигна до първото 40:40. Маестрото обаче се защити след отличен ас и грешка от форхенд на Гришо.

2:4 - Нови грешки на Димитров доведоха до 15:30, но той отговори подобаващо с отлична атака и бекхенд воле, както и отличен сервис в следващото разиграване - 40:30. Непредизвикана грешка доведе до ново равенство, но Федерер върна "услугата", а с ас Гришо спечели.

2:5 - С два чудесни минаващи удара Григор достигна до 30:30. В последвалото разиграване обаче Димитров не построи добре атаката си при мрежата и Федерер се възползва - 40:30. Слаба скъсена топка позволи на Федерер да завърши с бекхенд уинър.

3:5 - Почти безпроблемен сервис гейм за Димитров, печелейки на 15.

3:6 - Гейм на 0 и първият сет е на сметката на Федерер.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Димитров с перфектен старт на втория сет, печелейки убедително на 0.

1:1 - С минаващ удар Гришо спечели първата точка в гейма, а грешка на Федерер му осигури аванс от 0:30. Следващият минаващ удар на Димитров излезе в аут, а с брилянтно стоп воле Федерер изравни. Аут от ракетата му даде първи брейк пойнт за българина в мача, но Роджър изравни с ас. До края на гейма Федерер нямаше проблеми.

2:1 - Нов убедителен гейм за Гришо.

2:2 - Този път Федерер не бърка - гейм на 0.

3:2 - Чудесни атаки на Димитров, който реализира 2 уинъра за старт на гейма, но те бяха последвани от два аута от негова страна. Отличен смач и прекрасен сервис дадоха ново предимство в геймовете на българина.

4:2 (пробив) - С много дълбоки удари от форхенд Димитров си осигури равенство при 30:30, а удар с ракетата на Федерер му даде шанс за пробив. След отличен ретур топката падна ниско и Роджър прати форхенд в мрежата - пробив за българина.

5:2 - С огромна доза късмет Федерер откри точковата сметка в гейма, след като филето на мрежата направи топката недостижима за Димитров. Той обаче взе по впечатляващ начин следващите 3 разигравания и си осигури солиден аванс. С прекрасен сервис по правата той затвърди пробива.

5:3 - Димитров се отчете с акробатичен минаващ удар, но нищо повече в гейма, спечелен на 15 от швейцарския ветеран.

5:4 (пробив) - Федерер рязко вдигна нивото си и с два поредни уинъра стигна до 0:30. Прекрасно изпълнение на сервис донесе точка на Димитров, но при последвалото разиграване той сбърка форхенд, пращайки топката в мрежата - две точки за рибрейк. Първата опасност беше отразена с ас по правата, но последва двойна грешка.

6:4  (пробив) - Федерер поведе с 30:0, но добри прояви на Гришо доведоха до 30:30. Роджър заложи на сервис мрежа и Димитров стреля право в тялото му - точка за пробив. Швейцарецът сбърка от форхенд и сдаде сета в полза на българина.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Димитров поведе с 40:0, но допусна две поредни грешки. Федерер обаче прати форхенд в аут.

1:1 - Гейм на 15 за Федерер.

2:1 - Страхотен отговор на Григор с гейм на 0.

2:2 - След почивката Федерер с бърз гейм на 0.

3:2 - Инерцията на швейцареца се запази, като с две отлични изпълнения и перфектна защита стигна до 0:40 - три точки за пробив. Димитров обаче не трепна и продължи да е агресивен - три аут на Федерер и равенство. Димитров продължи да е по-стабилен и след нови две грешки от ракетата на швейцареца Гришо се поздрави със страхотен обрат в гейма.

3;3 - Почивката се отрази добре на Федерер и той печели лесно на 15.

3:4 (пробив) - При 15:30 последва дълго разиграване, при което Димитров отново беше агресорът и това даде резултат - грешка и 30:30. Федерер обаче отвърна със същото, атакува втория сервис на българина и с бекхенд смач стигна до точка за пробив. С двойна грешка Димитров предаде гейма.

3:5 - Мигновена реакция на Григор - няколко прекрасни ретура дадоха предимство на Димитров в разиграванията и доведоха до грешки на съперника - 15:40 и шанс за връщане на пробива. Федерер обаче се защити солидно с атака при мрежата и бомбен сервис - равенство. Нови две атаки на Роджър му гарантираха затвърждаване на пробива.

3:6 (пробив) - Федерер заигра на пълни обороти. Два ретур уинъра му гарантираха аванс от 15:30, а след прекрасен лоб си осигури позиция за атака от смач - две точки за сета. Още първата беше реализирана след слаба атака в аут на Гришо.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Григор Димитров не се предаде след срива в предишния сет. С прекрасни минаващи удари стигна до 2 точки за пробив и разгада атаката на швейцареца за първи пробив в сета.

2:0 - Много неточности от страна на бившия №1 и Гришо затвърждава пробива си след 4 непредизвикани грешки на опонента.

2:1 - Маестрото отново имаше проблеми при подаването си и подари 3 точки на бъгарина за 40:40. Със смач и форхенд по диагоната обаче Федерер се защити.

3:1 - Гейм на 0 за Димитров.

3:2 - Гришо изпусна шанс да стигне до нов пробив. При 15:30 Федерер увеличи техниката на сервиса си и Димитров така и не записа нова точка в гейма.

4:2 - Димитров поведе с 30:0, но с две брилянтни къси Федерер изравни до 30:30. В последвалото разиграване Гришо сбърка от форхенд и даде точка за пробив на съперника, но отговори на предизвикателството с два прекрасни сервиса. Грешка на Федерер от форхенд даде гейма на Димитров.

4:3 - Швейцарецът продължи да греши, а с добрите си ретури Димитров си осигури аванс от 0:40. С две атаки при мрежата Федерер намали пасива си. Федерер оцеля след грешка на Димитров, но след това върна жеста - нов шанс за Григор. Нова атака на Федерер при мрежата се оказа сполучлива след лоб с аут на Гришо - ново равенство. Федерер можеше да завърши гейма с бекхенд смач, но Димитров по впечатляващ начин успя да запише минаващ удар. След грешка на Федерер Димитров се добра до още една точка за пробив, но след много дълго разиграване Роджър се понесе към мрежата и принуди Димитров да сбърка - 8 минути гейм и ново равенство. Перфектен минаващ удар осигури 6-и брейк пойнт за Гришо, но отново атака при мрежата спаси швейцареца. След 12 минути и 7 спасени точки за пробив Федерер най-накрая защити подаването си.

5:3 - Гейма на 15 за Димитров.

5:4 - Димитров опита няколко рискови отигравания в търсене на пробив, но не сполучи и Федерер спечели гейма на 0.

6:4 - Притиснат до стената швейцарецът направи 2 впечатляващи ретура, с които поведе с 0:30. Последва и грешка от бекхенд и Федерер получи 3 шанса да пробие. И 3-те шанса обаче бяха неутрализирани - две грешки на Маестрото и ас за 40:40. За съжаление, българинът падна в следващото разиграване и не успя да се настрои за минаващ удар от бекхенд - нов шанс за пробив. С перфектен форхенд по диагонала Димитров записа уинър и изравни. С много сечен бекхенд Федерер си осигури нов шанс за брейк, но бекхендът му не издържа - ново равенство. Нова прекрасна акция на Гришо доведе до грешка от ракетата на Маестрото (първи сетбол за българина). Форхенд в аут означаваше и сет за Гришо.

ПЕТИ СЕТ

Преди старта на решаващия сет, Роджър Федерер поиска медицински таймаут, но не беше установена причината и какви са оплакванията на швейцареца.

1:0 (пробив) - Ретурите на Димитров определено затрудниха Федерер, като се стигна до равенство 30:30. Последва воле в мрежата на швейцареца и шанс за ранен пробив за българина. Роджър прати бекхенд в мрежата и Григор проби.

2:0 - Гейм на 0 за Димитров!

3:0 (пробив) - След 8-ата двойна грешка Димитров стигна до нова точка за пробив и я реализира след грешно воле на Федерер!

4:0 - Нов гейм на 0 за Димитров!

4:1 - Гейм на 15 за Федерер.

5:1 - Двойна грешка за Димитров, но това беше единствената точка за швейцареца.

5:2 - Гейм на 0 за Федерер.

6:2 - След гейм на 0 Григор Димитров реализира пълния обрат срещу Федерер и постигна първата си победа над швейцарския Маестро.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Вечерната сесия ще стартира с мача Серина Уилямс - Ван Циан, което няма да се случи преди 02:00 часа българско време, а след това своето място на корта ще получат и Григор Димитров и Роджър Федерер.

До момента двамата са се среща цели седем пъти на кортовете, но българинът има само два спечелени сета. През 2016 година в Бризбън  на 1/4-финалите Гришо печели и първия си сет срещу този съперник, но все пак губи след 6:4, 6:7, 6:4.  Първата среща между Григор и Роджър Федерер на турнири от Големия шлем е през същата 2016 година в Мелбърн. Тогава в трети кръг Маестрото печели с 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

А какво каза Роджър Федерер преди сблъсъка срещу Димитров - четете в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички