Кралят на обратите този път не бе Медведев! Немислимо завръщане направи Яник Синер шампион на Australian Open


Кралят на обратите този път не бе Медведев! Немислимо завръщане направи Яник Синер шампион на Australian Open
Снимка: Getty Images

4593 0

Дългоочакваният финал на Australian Open предложи зрелището, което всички очакваха. Мелбърн има своя нов шампион и това е световният номер 4 Яник Синер, който победи след изумителен обрат Даниил Медведев с 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 за 3 часа и 46 минути.

Така, Медведев усети от своето оръжие на този турнир, на който постигна два шеметни обрата, които му помогнаха да стигне до финал. Той изостана както от Емил Руусувуори във втория кръг, така и от Александър Зверев в полуфиналите с два сета, само за да се събере и двата пъти до маратонски победи. 

Синер загуби само 3 сета през целия турнир и победи Джокович и Медведев. Първият италианец, спечелил турнир от Големия шлем от почти 50 години. Синер е едва третият италиански тенисист в историята с титла от Големия шлем след Никола Пиетранджели и Адриано Паната. Освен това е вторият тенисист под 23-годишна възраст, който печели мейджър финал, след като изостава с 0:2 сета. Медведев пък е първият, който губи два финала в Шлема, след като води с 2:0.

Великолепен Синер е новият шампион в Млебърн след зрелищен обрат

Този път започна много уверено двубоя и с тотална доминация, но Синер показа невероятен дух, за да се стигне до първата си титла от турнир от Големия шлем. Даниил Медведев показа категорична и безкомпромисна игра в първия сет, като неговите геймове вървяха без проблем. Един от най-добрите му сетове на турнира, в които ясно доминираше над Синер. Още в третия гейм Медведев стигна до пробив и затрудняваше съперника си на всяко едно негово подаване. За 6:3 постигна втори пробив, с който и затвори сета.

Изключителна голяма разликата бе при процента на първи сервис. Едва 54% за Синер срещу 86% за Медведев. Италианецът не стигна до нито една възможност за пробив. Уинърите бяха 14:5 в полза на руснака, който обаче имаше и повече непредизвикани грешки.

Вторият сет също премина под диктовката на руския тенисист, който отново стигна до ранен пробив още в 4-ия гейм. Трябва да се отбележи, че Синер отрази 4 шанса за пробив още във второто си подаване, като измъкна много трудно за 1:1. В шестия гейм се стигна до нов брейк за Медведев, който отново бе категоричен. Изненадващо обаче италианецът съумя да върне единия пробив и да намали до 2:5. Въпреки че имаше шанс съвсем да върне интригата с шанс за брейк в последния гейм, италианецът не съумя и загуби и този сет със същия резултат - 3:6.

Третият сет вървеше доста по-равностойно, като така и не се стигаше до пробиви и дори нямаше възможност за такива. Медведев действаше доста по-прибързано, а Синер пък подобри сервиса си и бе по-агресивен. Първият шанс за брейк бе в десетия гейм и Синер веднага се възползва, за да се върне в мача. Именно това бе повратният момент в двубоя, след който силите на италианеца бяха много повече от тези на опонента и спечели огромна част от дългите разигравания. Поставяше под напрежение Медведев и стигна до обрата.

Медведев и Синер имат вече десет мача помежду си, като руснакът води с 6-4 в преките двубои. Преди този финал трите победи на първата ракета на Италия обаче бяха в последните 3 двубоя помежду им. През октомври той победи Медведев в последователни ATP 500 финали съответно в Пекин и Виена, преди да добави трета поредна победа срещу световния номер 3 в техния полуфинал на "Nitto ATP Finals".

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Пръв в двубоя сервира Яник Синер, но първата точка бе за съперника му. След последвало разиграване италианецът веднага изравни, след като Медведев сбърка от форхенд в мрежата. Синер сервираше право в тялото на световния номер 3, който пък опита да натисне ретура си при втори сервис на италианеца, но сбърка. Синер затвори подаването си с ас.

1:1 - Медведев поведе с 40:15, като влезе в няколко разигравания, които спечели. Последваха обаче две грешки от негова страна, след които се изравниха точките. Все пак си осигури предимство след форхенд по правата, а с отличен сервис изравни геймовете.

1:2 (пробив)- Италианецът се постави в трудна ситуация, след като изкара две топки в аут при първите разигравания и изостана с 0:30. Последва още едно разиграване между двамата, като Синер опита да е агресивен, но сбърка от бекхенд, което осигури 3 точки за пробив пред Медведев. Първата бе отразена, но при втората с минаващ форхенд стигна до първи пробив в двубоя.

1:3 - Медведев бързо затвърди пробива, като приключи гейма с ас.

2:3 - Със страхотен форхенд Синер изравни за 15:15. Лошото за италианеца, че почти на всеки сервис се влизаше в разиграване, но и при следващата точка показа търпение и изчака грешка на Медведев. Ретур по диагонала от форхенд не бе успешен за руснака, а след това и отличен сервис спечелиха гейма на Синер във важен за него момент.

2:4 - По късия диагонал Медведев успя да постигне предимство при разиграването, а след това по другия успя да завърши - 15:15. С три силни сервиса успя бързо да приключи гейма.

3:4 - Спокоен гейм за италианеца. Форхенд по обратния диагонал донесе помогна на Синер за равни 15, последвана от бърза точка от сервис. С мощен уинър от форхенд затвори подаването си.

3:5 - Много силен бекхенд по диагонал осигури предимство за Медведев при разиграването при 30:15, след което Синер нямаше много какво да направи. Отново солидния сервис затвори подаването.

3:6 (пробив) - Медведев успя да затрудни Синер с удар по късия диагонал от форхенд и взе първата точка в разиграването. Играта на руснака продължи да бъде впечатляваща, като се бореше за всяка възможна точка, затруднявайки максимално съперника си. Осигури си две точки за спечелване на сета, но при продължило дълго разиграване Медведев сбърка от бекхенд - 30:40. И втората бе отразена, като Синер завърши с минаващ удар по правата, докато руснакът бе излязъл на мрежата.

Италианецът опита да бъде по-агресивен и пробваше различни начини да затрудни световния номер 3. Медведев видя Синер да излиза на мрежата и го накара го да удари трудно воле. След това си осигури предимстви, от което се възползва за втори пробив и взимане на сета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Безкомпромисен гейм на 0 за Медведев.

1:1 - Затрудненията за Синер на неговите подавания продължиха. Най-дългият гейм досега, в който руснакът имаше общо 4 възможности за пробив. Медведев изигра зашеметяваща точка, удар от воле, когато дори не трябваше да постави Синер под незабавен натиск, след което завърши точката с прекрасно воле. След великолепен уинър от бекхенд по линията се стигна до третата точка за пробив, но Синер се спаси с уинър от форхенд.

Невероятен бе геймът, в който италианецът спаси още една точка за пробив със слайс, последван от бекхенд, с което стигна до предимство на подаването си. С второ излизане напред, в крайна сметка, взе гейма.

1:2 - Безпроблемен гейм на 0 за руснака.

1:3 (пробив) - С удар от средата на корта по обратния диагонал не остави шанс на италианеца, но следващите две точки бяха за Синер. Последва двойна грешка за италианеца, а с нова непредизвикана грешка се стигна до равни 40. Ретурите на Медведев бяха отлични и тормозеха много италианеца, като бързо стигна до пробив и в този сет.

1:4 - Нов страхотен гейм за Медведев, спечелен на 0, който бе затворен с поредното му излизане на мрежата, откъдето им 15 спечелени точки.

1:5 (пробив) - Тоталната доминация на Медведев продължи, а дългите разигравания не бяха в полза на първата ракета на Италия. Отново се стигна до 2 точки за пробив с 20-ия си уинър в двубоя. След неуспешна комбинация сервис-мрежа Синер изостана с още един пробив.

2:5 (пробив) - Изненадващо италианецът най-сетне стигна до шансове за пробив. Въпреки че пропиля първата възможност, с добър бекхенд по линията върна единия пробив.

3:5 - Зрителите по трибуните се въодушевиха, след като италианецът най-сетне успя да влезе малко в двубоя и да предизвика Медведев. Ас и сервис-уинър му осигуриха и този гейм, като руснакът ще сервира за мача.

3:6 - Първият сервис изостави Медведев в този гейм, но отново разчиташе на форхендите си. Синер имаше един шанс за пробив, но бе отразен, а форхенд по правата осигури преднина от 2 сета за Медведев.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Уинър от форхенд по линията осигури първата точка за италианеца. Ас и сервис-уинър правят 40:15 за Синер и макар Медведев да не се отказа спечели само още една точка, а с добър сервис и последвал форхенд Синер започна отлично този сет.

1:1 - Медведев сам се затрудни на своето подаване, като допусна двойна грешка за равни 30. Това не му попречи и веднага се поправи, за да изравни бързо геймовете.

2:1 - Световният номер 4 показа по-стабилна игра на своите геймове, като ги печелеше по-бързо - без особено дълги разигравания. Само с една дадена точка и с ас затвори подаването.

2:2 - Синер спечели първата точка, но добър бекхенд към ъгъла и добри сервиси Медведев взе подаването си.

3:2 - Синер дръпна с 40:0, при което Медведев реши да смени ракетата си. Следващата точка бе именно за руснака, но бекхенд в аут донесе гейма за италианеца.

3:3 - Синер отново взе първата точка, но така и не съумяваше да постави под напрежение Медведев. Италианецът не успяваше да се напасне добре към разиграванията, като съперникът винаги го надхитряше, а геймът завърши с ас.

4:3 - Гейм на 0 за Синер.

4:4 - Осем гейма, в които не се е стигнал до нито една възможност за пробив. С воле от мрежата Медведев взе и това свое подаване, като двамата продължиха сравнително лесно да печелят.

5:4 - Синер си осигури преднина от 40:15, но италианецът не успя отново да вкара първи сервис, което отвори шанс пред Медведев и изравни. Сервис към тялото, Медведев се справи с бекхенда, но непредизивкана грешка даде предимство за Яник. С добър сервис по правата Синер се измъкна и от тази ситуация.

6:4 (пробив) - При 30:15 Синер водеше в цялото разиграване, като накара Медведев излезе на мрежата. Точно, когато се виждаше как ще завърши точката успешно италианецът сбърка и изкара топката в аут от форхенд. Медведев веднага отговори със силен сервис, но и след това сбърка от форхенд за равни 40. Синвер продължи с добра атака, с която си осигури сетбол. Първият сервис не влезе за Медведев, а след това сгреши - сет за Синер.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Гейм на 0 за Синер, който показа много убедителни удари, а Медведев бъркаше при необичайни - като на мрежата.

1:1 - Медведев измъкна труден гейм, в който трябваше да отрази и точка за пробив след добър бекхенд по линията на италианеца. С добри сервиси и дълги разигравания все пак отрази опасността за равни геймове.

2:1 - С хубав форхенд Медведев взе първата точка, но Синер отговори с ас. След това обаче не съумя да се справи на втори сервис на италианеца в средата на корта и не стигна до повече от 2 спечелени точки. След гейма повика физиотерапевт, който да се погрижи за десния му крак.

2:2 - Медведев отново трябваше да спаси точка за пробив, като в началото на гейма уинър от форхенд и грешка Медведев осигуриха преднина за Синер 30:15. Руснакът обаче продъжли с дългите разигравания и изпращането на топката в средата на корта, като спаси подаването си.

3:2 - Бърз гейм на Синер, като даде само точка за Медведев.

3:3 - И руснакът този път нямаше проблеми, като взе гейма на 0.

4:3 - Медведев отново се върна към познатата игра, а и двойна грешка на Синер - 0:30 за руснака. След това последва разиграване, в което Медведев изпусна инициативата и бе притиснат, като изкара форхенд в аут. Последва ас от италианеца за равни 30. Медведев очакваше сервиса по диагонал и бе готов с ретур от форхенд, което му даде предимство в разиграването, за да си осигури точка за пробив. Отново обаче ас го отказа. Последва нова перфектна точка - макар и от втори сервис, а след това и сервис по диагонала, с което взе подаването си.

4:4 - Медведев излезе на мрежата, но явно, че не бе достатъчно подготвен и Синер се възползва от това.

5:4 - Синер се чувстваше много по-добре на своите сервиси, като се възползваше от своите форхенди максимално, за да печели лесно подаванията си.

6:4 (пробив) - Медведев тотално се срина, в сравнение с това, което показваше първите два сета. Направи много непредизвикани грешки, търсейки уинъри, а Синер доказа, че е много по-добрият на корта. А с форхенд на основната линия направи пробив и изравни сетовете!

ПЕТИ СЕТ

1:0 - Синер откри петия сет, като при равни 30 се стигна до разиграване от 39 удара! Медведев се пропука не бекхенд, а италианецът взе гейма след отличен сервис.

1:1 - Уинър от форхенд помогна на Синер за 30:15, но не успя да стигне до възможност за пробив, след като Медведев спечели следащите точки без особено затруднение.

2:1 - Гейм на 0 за Синер.

2:2 - Сравнително лесен гейм и за руснака след няколко страхотни изпълнения, а с ас затвори гейма си.

3:2 - Вече Синер се превърна в абсолютен господар на дългите разигравания, като бе доста по-свеж от съперника си. С форхенд по линията затвърди преимуществото си.

4:2 (пробив) - Моментът на Синер! Широк форхенд от Медведев, последван от уинър от бекхенд по линията, даде предимство на италианеца от 30:0. След това не се справи от воле и даде три точки за пробив. Първата бе отразена, но при втората Синер тотално диктуваше и стигна до брейк в много важен момент.

5:2 - Леко напрежение имаше при италианеца, но това не му попречи да затвърди пробива на 15.

5:3 - Синер логично изчакваше своя сервис, като руснакът бързо взе гейма си само с една дадена точка.

6:3 - Категоричен и брилянтен Синер бързо затвори и този гейм, за да стане шампион в Млебърн!

ПРЕДИ ФИНАЛА

Медведев и Синер се познават отлично на корта!

Световният номер 4 ще играе на финал на турнир от Големия шлем за първи път в своята кариера. Медведев, шампионът на US Open за 2021 г., пък ще играе в своя трети финал на Australian Open след предишни поражения от Джокович през 2021 г. и Рафаел Надал през 2022 г.

Синер се представя превъзходно през тези две седмици в Мелбърн, като отстрани настоящия шампион Новак Джокович. 22-годишният италианец не беше загубил сет до полуфинала си с 10-кратния победител, на когото въпреки това нанесе първо поражение на Australian Open от 2018 г. в четири сета.

За разлика от него, Медведев изпитваше по-големи затруднение и дори два пъти беше на ръба на отпадането. Той изостана както от Емил Руусувуори във втория кръг, така и от Александър Зверев в полуфиналите с два сета, само за да се събере и двата пъти до маратонски победи.

Любопитно е, че Синер е сочен като голям фаворит в двубоя. Медведев игра твърде много тенис през последните две седмици, като е бил на корта общо 20 часа и 37 минути. Синер е играл малко над 14 часа в същия брой мачове. Нещо, което многократно се отбелязва от анализаторите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички