Кошмарен тайбрек лиши Григор Димитров от паметен обрат срещу Циципас в Рим


Кошмарен тайбрек лиши Григор Димитров от паметен обрат срещу Циципас в Рим
Снимка: Getty Images

9453 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от гръцката ракета №1 Стефанос Циципас с 3:6, 7:5, 6:7(4) и отпадна на 1/16-финалите на турнира на червени кортове в Рим. Гришо бе напът да сътвори фамозен обрат срещу гръцкия тенисист, но два пропуснати мачбола в третия сет и кошмарен тайбрек го лишиха от победата.

Мачът започна трудно за Григор, който бе пробит в самото начало, а до края на първия сет така и не успя да върне пробива. Българинът започна стабилно втората част, но се пропука в средата, когато бе пробит и Циципас пое инициативата.

При 4-5 Циципас сервираше за победата, но Гришо показа характер и върна пробива в последния момент, за да се задържи в срещата. Нещо повече - Гришо спечели следващия си сервис гейм на нула, а след това отново проби Циципас, за да спечели втория сет със 7-5 гейма.

В третата част Григор продължи да играе на ниво, но и Циципас бе стабилен на свой сервис. Двамата вървяха гейм за гейм, докато не се стигна до 5-4 за Гришо и сервис на Циципас. Там българинът се добра до мачбол, в който гръцкият тенисист опита сервис-мрежа на втори сервис, но Григор не се възползва да го накаже.

При 6-5 Григор отново стигна до мачбол, но и този път Циципас се справи, за да вкара мача в тайбрек. Тайбрекът обаче се оказа кошмарен за Григор, който изостана с 0:5 точки. Българинът подхвана нов обрат, в който се добра до 4:5 точки, но Циципас спечели следващите две разигравания, за да затвори тайбрека с 4:7 точки, а с това и да грабне победата.

Развой на срещата Григор Димитров - Стефанос Циципас

СЕТ 1

Мачът започна кошмарно за Григор, който бе пробит още в първия си сервис гейм. Първо Циципас спечели подаването си, за да поведе с 0-1 гейма, а след това проби Гришо на 15. Последва размяна на два сервис гейма на 0 за двамата тенисисти, а след това Циципас записа още един бърз сервис гейм, давайки само една точка на българина за 1-4 гейма.

Григор намали изоставането си със сервис гейм, спечелен на 15, а в следващия гейм опита да натисне Циципас, за да върне пробива. Българинът се добра до точка за пробив при 40:30, но не успя да се възползва, а след това гръцкият тенисист спечели подаването си. След това Гришо записа сервис гейм на 0, но Циципас стори същото, за да спечели първия сет с 3-6.

СЕТ 2

Вторият сет започна с размяна на два сервис гейма, спечелени от сервиращия на 30. Григор направи още един сервис гейм, в който даде точка на Циципас, а гръцкият тенисист му отвърна с гейм на нула за 2-2. В петия гейм от сета Стефанос Циципас можеше да пробие Гришо, след като стигна до брейкбол при 30:40, но българинът успя да се защити и да спечели подаването си за 3-2.

В средата на сета Циципас отново взе инициативата, за да направи решителна крачка към следващата фаза на турнира. Гъркът първо спечели свой сервис гейм на 0, а след това успя да пробие Григор - също на 0, за да поведе с 3-4 гейма. Още в следващия гейм Гришо можеше да върне пробива, като стигна до брейкбол, но Циципас показа характер и поведе с 3-5.

След това Григор Димитров спечели своето подаване на 15, за да намали изоставането си на 4-5. Циципас сервира за мача, но Гришо успя да се спаси в последния момент и да върне пробива. Българинът поведе с 40:0 и успя да пробие съперника си без да му даде точка. След това Гришо записа още един гейм на нула, за да поведе с 6-5. Добрата игра на Григор продължи и в следващия гейм, когато отново успя да пробие Циципас на 15 и да спечели сета със 7-5.

СЕТ 3

Третата част започна "чисто" за сервиращите, които си размениха по един бърз сервис гейм. В третия гейм обаче Григор срещна трудности на началния си удар, а Циципас стигна до два брейкбола. Българинът обаче се справи и в двете ситуации и не допусна да бъде пробит. Последва бърз сервис гейм от Циципас, спечелен на 15, с което резултатът в сета стана 2-2.

В следващите няколко гейма двамата тенисисти вървяха гейм за гейм и печелиха безпроблемно подаванията си. При 4:4 Циципас опита да пробие Григор в продължителен гейм, но гъркът така и не стигна до брейкбол, а Гришо съумя да поведе с 5-4. В следващия гейм Димитров стигна до мачбол, повеждайки с 40:30. Циципас обаче запази самообладание и успя да отрази мачбола, а след това и да изравни за 5-5.

Григор продължи да играе на висота и спечели следващия си сервис гейм, давайки само точка на съперника - 6-5. Гришо отново натисна Циципас на негов сервис, като се добра до нов мачбол, но гръцкият тенисист отново оцеля и вкара мача в тайбрек.

Тайбрекът започна кошмарно за Григор, който допусна минипробив, а след това Циципас направи два отлични сервиса, за да поведе с 0:3 точки. Гришо загуби и следващите си два сервиса, за да позволи на гръцкия тенисист да поведе с 0:5. След това пък Циципас се пропука на началния си сервис, за да се стигне до 2:5. 

Григор спечели следващите си две подавания и с четвъртата си поредна точка направи резултата 4:5. След това обаче Циципас успя да спечели точка на свой сервис и да си осигури мачбол.

ПРЕДИ 1/16-ФИНАЛА

Българинът си уреди среща със световния №5 на трети пореден турнир, след като надигра с 6:3, 6:4 младия американец Брендън Накашима в откриващия си мач от надпреварата на сингъл. В предишните два случая (в Мадрид и Барселона) Циципас победи с по 2:0 сета Димитров на 1/8-финалите.

Организаторите в Рим пък поставиха двубоя между Григор и Стефанос трети в програмата на корт "Гранд Стенд Арена", веднага след края на мача между Пабло Кареньо Буста и Карен Хачанов.

Програмата за деня предвижда Григор да вземе участие и в мач от турнира на двойки - заедно с партньора си Хуберт Хуркач Димитров ще се изправи срещу третите поставени в схемата хървати Мате Павич и Никола Мектич. 

Григор Димитров - Стефанос Циципас по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка от Рим?

Вижте ощеТОП КОЕФИЦИЕНТИ за мача

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички