Контузен или не, Григор Димитров взе правилно решение за турнира в София


Контузен или не, Григор Димитров взе правилно решение за турнира в София
Снимка: принтскрийн

6281 0

Всеки дебат има поне две страни, защитавани от своите подръжници. Човекът "А" защитава една позиция, човек "Б" - коренно различна. При тема, която подлежи на дебат, рядко може да има едно правилно мнение. Всичко е въпрос на гледна точка. Такъв е и случаят с (не)участието на Григор Димитров. Както е известно, той отказа да играе в България заради контузия и това отприщи същински вулкан от мнения по темата.

Феновете на Григор Димитров (в сериозната си част негови, а не на тениса) вярват, че контузията му е реална. Другата сериозна теза е, че той е отказал да участва заради някакви схеми, в които участват неговият мениджър, Малееви или някой друг, които искали да свалят настоящия шеф на тенис федерацията. Или някоя друга теория с косвени доказателства. Всеки има право на мнение, но атаките в последните дни са прекалени и наистина ненужни. Последната такава е, че лекарите в София така и не разбрали какво му има на Гришо. Материалът е на вестник "24 часа", като е написан изключително внимателно, за да не се обидят сериозно феновете на Григор, а и самият тенисист. Все пак той вече е икона и всичко, което се пише срещу него, трябва да е с много добре подбрани думи.

Независимо обаче дали Димитров е контузен, или не, решението да не играе в София е много, много правилно. Помните ли шеметното начало на сезон 2017 за българина - титла в Бризбън, полуфинал в Австралия, титла в София и четвъртфинал в Ротердам? Всичко това беше възможно поради факта, че той почти не игра в края на сезон 2016. Не участва и в изцеждащия Финален ATP в Лондон. Всичко това му позволи да проведе оптимална подготовка, насочена към това да е в топ форма в началото на следващата кампания. И точно това се случи. Последва както спад, така и втори пик във формата, който му позволи да се изкачи до №3 в света и да вземе най-важната титла до момента в своята кариера.

Но краят на 2017 година беше брутален за Григор Димитров. От 2-и октомври до 19-и ноември той взе участие в цели 5 турнира, изигра цели 18 мача, а много от тях бяха много тежки. Това важи с пълна сила за финалния турнир в Лондон, където българинът изигра брутални мачове с Джак Сок и Давид Гофен в елиминационната фаза, както и с Доминик Тийм в първия кръг. От това се натрупа сериозна умора, която със сигурност е попречила по време на подготовката за 2018 година. Той имаше много кратка почивка и се завърна към тренировъчния процес, въпреки че не беше 100% възстановен от тежкия сезон, който изкара.

Това си пролича сериозно по време на Australian Open. Единственият му двубой в 3 сета беше в първия кръг, двойните му грешки бяха повече от обичайното, а непредизвиканите неточности - прекалено много за тенисист на неговото ниво. След епичната битка срещу Ник Кирьос Григор е казал в неофициален разговор с представител на българските медии, че е "много уморен", което обяснява и представянето му срещу Кайл Едмънд. Четвъртфиналът на Australian Open е истински подвиг от страна на хасковлията, който не беше в оптимална кондиция за участието си в Мелбърн.

Именно тази умора оправдава решението на Григор Димитров да не играе в България. С контузия или без, очевидно е за всеки, който малко разбира от тенис, че тази допълнителна седмица почивка ще помогне много на световния №4 да възстанови силите си за едно добро представяне през следващите месеци преди "Ролан Гарос". Разбира се, той не може да застане пред българската публика и да каже, че е изморен, защото 90% от хората няма да го разберат. Все пак все още има хора с разсъжденията "щом може да ходи, трябва да играе" - максима, която в цял свят отрекоха с напредването на медицината. Почивката е жизненоважна за възстановяването на всеки един тенисист. Допълнителни 7 дни за възстановяване трудно се намират по време на сезона, така че неучастието на Димитров е оправдано. С контузия или без, едно трябва да е ясно на всички - сезонът е дълъг и има далеч по-важни турнири за тенисист, който преследва световния връх. А спортното дълголетие на Григор Димитров е много по-важно от един турнир в София. Както за феновете му, така и за спорта у нас. След време никой няма да си спомня за драмата около хасковлията през 2018 година, но всички ще се радват на успехите, които досега е постигнал и до които ще достига в бъдеще. Най-важно е здравето. И ако той не се чувства в оптимална форма, кои сме ние, че да се съмняваме в намеренията му?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички