Карлос Алкарас се разправи с Григор Димитров - сервисът "изяде главата" на българина


Карлос Алкарас се разправи с Григор Димитров - сервисът "изяде главата" на българина
Снимка: Getty Images

6616 0

Световният №2 при мъжете Карлос Алкарас нямаше особени проблеми и спечели с 2:0 срещу Григор Димитров в първия кръг на Мастърс турнира в Мадрид. 

Българинът не влезе добре в мача и беше пробит още в първия гейм. Той не успя да се противопостави на своя опонент и в края се стигна до още един пробив след поредица от грешки на Гришо. 

Във втория сет обаче играта на Григор беляза своя връх. Той подобри процента на вкаран начален удар, а освен това разнообрази играта си до степен, че дори стигна до пробив. Проблясъкът обаче беше кратък - пробивът бе моментално върнат, а при 5:5 Алкарас проби още веднъж, за да затвори лесно мача след 7:5 във втория сет. 

Цели 4 пъти беше пробит Димитров в двата сета, като играта му не вървеше. Той записа едва 54% успеваемост при първи начален удар, както и 2 двойни грешки. Алкарас, от своя страна, записа 69% успеваемост, 2 аса и нито една двойна грешка. 

Димитров спечели под 50% от разиграванията на втори начален удар. 

Димитров - Алкарас: Развой на двубоя

Двамата тенисисти всеки момент ще излязат на корта в Мадрид. 

Сет №1 

0:1 (пробив) - Димитров започна на сервис, но се наложи повече да се защитава от мощните атаки на Алкарас от дъното на корта. След тежки разигравания, Алкарас се добра до точка за пробив, при която Димитров прати форхенд в аут. 

0:2 - Бърз гейм на 0 за Алкарас. 

1:2 - Нов слаб сервис гейм за Димитров, който този път допусна да се стигне до 2 точки за пробив. Първата той отрази с най-добрия си сервис до момента - дълъг диагонал, който изхвърли Алкарас от корта и ретурът му излезе в аут. Последваха 3 шеметни атаки на Димитров, който не позволи да се стигне до нов пробив. 

2:3 - Бърза защита на подаванията и на двамата тенисисти. 

2:5 (пробив) - Нов пробив за Алкарас, и то след сериозен обрат. Григор водеше с 30:0 и имаше смач за 40:0, но прати топката в аут. Това определено разстрои играта му, като той допусна последователни грешки и нов пробив. 

2:6 - Край на сета. Алкарас сервира с нови топки, а Димитров не показа никаква съпротива. 

СЕТ №2 

3:2 - Далеч по-оспорван сет, като Григор е далеч по-стабилен на първи начален удар. Това му помогна и сравнително лесно да завоюва своите подавания. 

4:2 - Добрата игра на Димитров не остана без резултат. В гейм №6 той стигна до няколко точки за пробив, като най-накрая успя да реализира такава с брутална атака. 

4:3 - За съжаление, Алкарас веднага върна пробива, и то на 0. 

6:5 (пробив) - След нова поредица на успешно защитени сервиси и от двамата тенисисти се стигна до гейм №11. В него Григор отново показа колебания и грешките му бяха наказани - пробив на 15 в най-неподходящия за българина момент. 

7:5 - Димитров се опита с изключително офанзивна игра да се върне в мача и дори стигна до 40:30, въпреки много силните сервиси на Алкарас. С брилянтна къса обаче  поставеният под №2 "затвори" гейма, сета и мача. 

Преди двубоя

Двамата тенисисти досега са се изправяли един срещу друг само веднъж. Това се случи в Париж през 2022 година и испанецът победи с 6-3, 6-1.

И българинът, и испанецът стартираха в Мадрид от втори кръг. Родната звезда отстрани французина Грегоар Барер, а Алкарас победи Емил Руусувуори.

Димитров и Алкарас ще подновят спора си не преди 21:00 часа българско време. Те ще мерят сили на корта "Маноло Сантана" в испанската столица.

През календарната 2023 година най-доброто постижение на българския тенисист е полуфиналът в Ротердам, където бе елиминиран от Данийл Медведев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички