Жалко! Гришо се сбогува с Марсилия след мощен обрат в коварен тайбрек (ВИДЕО)


Жалко! Гришо се сбогува с Марсилия след мощен обрат в коварен тайбрек (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8881 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на турнира в Марсилия, част от сериите ATP 250. Той загуби след 2 часа и 20 минути игра от Александър Бублик, който е под номер 50 в световната ранглиста с 5:7, 6:3, 6:6 (6:8).

Хасковлията единствено може да съжалява за развоя на срещата, тъй като в тайбрека пропиля два мачбола, а преди това във втория сет оформи страхотен успех след по-слабото преставяне в началото на срещата. 

Тогава успя да навакса пробив изоставане, но в края отново не издържа и допусна поражение с два гейма разлика - 5:7. Във втория сет Димитров реализира единствения пробив още в четвъртия гейм и вкара мача в решаващ трети сет, който бе повече от интересен, но доведе до негативни емоции за нашия сънародник.

Успехът означаваше, че казахстанецът спечели петия мач между двамата и вече има аванс от 3-2 в срещите помежду им. За място на полуфиналите той ще спори с водача в схемата Хуберт Хуркач от Полша, който също се наложи драматично в по-ранния мач през днешния ден.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор започна чудесно с ас и поддържаше страхотно темпо, за да затвори гейма.

1:1 - Бублик поведе с 40:0, Григор успя да върне две точки, но неговият съперник не допусна обрат.

2:1 - Сервисът на българина продължи да създава проблеми на Бублик, ас на Гришо помогна много за затварянето на гейма.

2:2 - Гейм на 0 за безпогрешен Бублик.

3:2 - Двамата тенисисти показаха много енергия в разиграването. Дългите топки бяха проблем за казахстанеца и Григор успя да затвори подаването си успешно.

3:3 - Бублик бе безкомпромисен и записа втори гейм на 0.

3:4 (ПРОБИВ) - Казахстанецът показа много интелигентен тенис и достигна до първия пробив в мача.

4:4 (ПРОБИВ) - Отличен Григор Димитров върна пробива, без да остави шанс на своя съперник.

5:4 - Подемът на Григор продължи. Българинът показа, че изпълненията му по правата не са за подценяване и прави опит за пробив, с който да затвори сета.

5:5 - Геймът започна чудесно за Димитров. Родният тенисист поведе с 30:0, но казахстанецът се върна и без да дава точка на Григор успя да затвори успешно подаването си.

5:6 (ПРОБИВ) - Бублик започна чудесно, повеждайки с 30:0, Григор можеше да стигне до обрат, но казахстанецът показа силна игра и сега ще сервира за спечелването на сета.

5:7 - Силните сервиси на Бублик се оказаха проблем за Димитров. Българинът всячески се опитваше да ги предотврати, но капитулира.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Без проблеми при подаването на Григор. Българинът заложи на точността при сервисите си и затвори гейма с добри атаки.

1:1 - Казахстанецът също не допусна да бъде изненадан при подаването си. Бублик не изневери на тактиката си и продължи с топовните сервиси.

2:1 - Бублик поведе с 30:0 и бе много близо до пробива. Григор обаче запази спокойствие, показа добра игра с крака и позициониране и спечели подаването си.

3:1 (ПРОБИВ) - Бублик се опита да "излъже" Григор с няколко коварни топки, но това не попречи на българина да запази концентрация и да стигне до важен пробив.

4:1 - Отличен Григор не остави шансове на казахстанеца и спечели гейма на 0.

4:2 - Бублик изглеждаше много енергичен и заслужено спечели подаването си с 40:30.

5:2 - Силните сервиси на Григор започнаха да създават проблем на Бублик, който капитулира. Гришо се нуждае от пробив, за да затвори сета.

5:3 - Развоят на гейма бе оспорван, след като Григор достигна до 30:30 след двойна грешка на съперника му, но в крайна сметка Бублик съумя да затвори частта и да продължи борбата си в сета.

6:3 - Българинът не остави абсолютно никакви шансове на 50-тия в класацията на АТП с мощните си сервиси и постигнатия Ас в средата на гейма. Димитров затвори втория сет след 36 минути игра и спечели на нула последната част.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Казахстанецът отговори на хасковлията по най-добрия възможен начин за начало на третата част, след като спечели своята част на нула. Той не остави шансове на българина със своите отигравания. 

1:1 - Първите два гейма в третия сет продължиха по-малко от седем минути, като те бяха спечелени от сервиращите на нула. Димитров бе напът да сгреши с двойна грешка, но вместо това продължи доброто си представяне от втория сет.

1:2 - 25-годишният тенисист продължи убидетелните си сервиси през третия сет и спечели за втори пореден път сервирането си на нула. в рамките на две подавания той записа три аса.

2:2 - Димитров се отчете с двойна грешка при своето сервиране за 15:15, но спечели още следващото подаване и по този начин се приближи до изравняването, при което Бублик остана на 15 спечелени точки. Четвъртият гейм бе белязан от страхотно изпълнение от Димитров на мрежата.

2:3 - При третото сервиране на Бублик Григор Димитров най-накрая му отбеляза точка и сложи край от серията с два поредни гейма, които печели на нула. Това обаче не бе достатъчно за изненада и казахстанецът спечели своята част.

3:3 - По-младият състезател започна обещаващо при сервирането на Димитров и му върна за волето от по-рано през сета, но това също не му бе достатъчно за пробив. На по-късен етап той изравни до 30:30 и дори взе аванс след грешка на българина при мрежата. Последва мощно изпълнение от Димитров при втори сервис и се стигна до драма в частта, но с две поредни точки я затвори успешно. 

3:4 - Седмият гейм бе сравнително спокоен в сравнение с изминалите няколко и Димитров дори успя да се приближи до съперника си при 30:40, но казахстанецът насочи добре с форхенд и не остави шансове на Гришо.

4:4 - С всяко следващо разиграване напрежението във втория по големина град във Франция напрежението се увеличаваше и така двамата тенисисти започнаха да грешат. Това обаче не му попречи да спечели осмата част в третия сет, било то и с една допусната точка за противника.

4:5 - 25-годишният талант постави българинът в неприятна позиция, след като продължи безгрешното си представяне по пътя към спечелените геймове. Той допусна някои лесни точки и изравняване при 40:40, но междувременно правилни отигравания и нови асове му гарантираха петия спечелен гейм.

Трябва да се отбележи, че това бе един от най-спорните геймове в двубоя, тъй като при равния брой точки Бублик взимаше преднина, Димитров я намаляваше с красиви действия на няколко пъти, но отново грешка на мрежата му загуби гейм.

5:5 - Българинът започна мечтано ключовия гейм в двубоя, след като мощно отправи воле след върната топка. С последователни действия той доведе гейма до 40:0, а в последвалото разиграване отново заслужи точките в неговия актив с 12-тия си ас.

5:6 - Казахстанецът започна безгрешно поредния гейм, но българинът този път се възползва на мрежата и намали до 15:30. След втори сервис отново хасковлията се озова в предни позиции, но този път без успех. Българинът намали и до 30:40, при което Григор не реагира на първи сервис за 5:6! 

6:6 - Димитров се вкара в неприятна ситуация при размяната на първите точки в гейма, след като бе обърнат до 15:30. Тогава обаче Бублик сгреши при следващото разиграване и прати топката в мрежата за ново равенство. 

(1:2) - Тайбрекът започна с точка за символичния гост при грешка на българина, но той успя да отговори с две поредни точки и обърна развоя на събитията.

(2:2) - Казахстанецът обаче показа здрави нерви и не се предаде, за да изравни. 

При следващото разиграване Бублик се озова на мрежата, но същевременно Гришо прати топката зад гърба му за 3:2. Казахстанецът завърши следващото разиграване с премерен удар за изравняване в тайбрека.

(4:3) Гришо взе ценен аванс преди поредното разиграване от страна на Бублик, но секунди по-късно не съумя да продължи добрата си серия, а точно обратното - 4:4.

(5:4) Хасковлията взе ценен аванс преди двата си сервиса и на практика имаше възможността да спечели двубоя със своите сервиси. Той стартира с ас - 6:4. Акробатично изпълнение на българина не бе достатъчно да завърши двубоя и с топка в аут се стигна до 6:5.

(6:6) Бублик също показа здрави нерви и с отговор на мрежата изравни, след като отрази два мачбола. 

(6:7) До същински обрат се стигна след аут на Гришо, а секунди по-късно завърши и участието на българина след чудесен отговор на казастеца по диагонал - 6:8!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата се изправят един срещу друг в трети мач на централния корт. Там програмата започва в 13:30 часа бъгарско време, така че се очаква срещата на българина да стартира между 17:20 и 18:00 часа българско време.

Двамата тенисисти се срещат за първи път през 2019 година, когато Бублик печели с 2:1 сета в Китай. Следва нов успех за него, и то на Уимбълдън (2021 г.) с категоричното 3:0. При последните им два сблъсъка обаче Димитров не му дава и сет, като надделява с по 2:0 в Синсината и Индиън Уелс.

Победителят от тази среща ще се изправи срещу победителя от двойката Хуберт Хуркач - Микаел Имер. Напомняме, че именно десетият тогава (вече 11-и) в света Хуркач бе победен от Григор по пътя му към полуфиналите в Ротердам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички