ЖАЛКО! Григор Димитров не намери играта си - тежка загуба от Яник Синер във финала в Маями (ВИДЕО)


ЖАЛКО! Григор Димитров не намери играта си - тежка загуба от Яник Синер във финала в Маями (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

46936 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби във финала в Маями. 32-годишният хасковлия записа поражение с 0:2 сета от третия в света Яник Синер след 3:6, 1:6 за само 1 час и 14 минути игра.

За съжаление, Гришо не успя да намери играта си от предните дни, с която сломи имена като Карлос Алкарас, Александър Зверев и Хуберт Хуркач. Едно от най-силните оръжия на хасковлията не вървеше толкова добре, колкото обикновено - а именно сеченият бекхенд. Имаше немалко грешки и от плоските бекхенд изпълнения, въпреки че записа и красиви уинъри от по над 130 км/ч с тях.

В същото време Синер бе почти безгрешен. Той допусна едва 9 непредизвикани грешки срещу цели 23 за Григор. Първата ни ракета дори имаше повече уинъри - 18 срещу 15. Той вкара и повече асове - 6 срещу 4, докато двойните грешки бяха по една за двамата.

Друго силно оръжие на Димитров - излизането на мрежата, също не бе никак успешно в двубоя. Той спечели едва 7 от 13-те пъти, в които излезе напред, като при няколко ключови моменти италианецът блесваше с впечатляващи минаващи удари по правата, за да се справи с Григор на мрежата (при две точки за пробив за Синер и при един отразен брейкпойнт за Димитров).

Иначе и процентът вкаран първи сервис бе по-добър за Гришо - 64% срещу 56% за опонента. Голямата разлика обаче бе при спечелените точки на първи сервис - само 59% за Димитров и цели 88% за Синер (при 50% спечелени точки на втори сервис от хасковлията и 63% от Яник).

А мачът започна перфектно за Григор. Той не даде нито една точка на Синер при първите си две подавания, а при 2:1 в своя полза стигна до брейкбол, който бе неутрализиран със страхотна игра от съперника. Веднага след това играта на българина се поразстрои - той допусна и двойна грешка, която помогна на Яник да го пробие в петия гейм.

До края на сета Гришо не доближи пробива, като дори отрази такъв в седмия гейм, преди да се пречупи отново в деветия. А през втория сет имаше само един тенисист на корта.

Синер даде само един гейм на Григор. Играта на българина се разстрои още повече, грешките зачестиха и Синер просто оставаше на Димитров да бърка, чакайки грешките му, но и показвайки много стабилна и добра игра.

Вижте всички ВИДЕО с по-интересни точки + цялото описание на всеки гейм по-долу в материала!

Първи сет

*Григор спечели жребия на мрежата и избра да сервира първи!

1:0 - първата точка бе за Гришо след кратко разиграване, приключило с непредизвикана грешка от форхенд на Синер - 15:0. Двамата отново влязоха в разиграване, този път на втори сервис - то бе по-продължително, но завърши с нов форхенд в аут за 30:0. Последва ас, а след това и разиграване, при което Гришо показа чудесна защита след дълбок форхенд по правата от опонента, а след това дочака и грешка в мрежата. Подаване, спечелено на 0 за старт.

1:1 - Синер започна с добър сервис в тялото, който Димитров не съумя да върне (15:0). Последва дълбок ретур на втори сервис и първо по-продължително разиграване - то завърши след форхенд по правата в аут по широчината от италианеца - 15:15. Веднага след това Яник вкара ас, а след това и Гришо прати плосък бекхенд в мрежата за 40:15. Димитров рискува с агресивен бекхенд ретур на втори сервис и го прати в мрежата.

2:1 - лош контакт на ракетата на Синер с топката и ретур в аут за 15:0. Отлична комбинация със сервис, изкарал съперника встрани от корта, както и форхенд по обратния диагонал - бърза точка за 30:0, след която дойде и ас. След ретур в аут и това подаване бе спечелено от Григор без точка за съперника.

2:2 - геймът започна с плитък ретур от Димитров и моментален форхенд уинър от опонента. След това Гришо вкара доста по-дълбок ретур, но отново Синер завърши с безпощаден форхенд, приземил се до основната линия. При 30:0 Димитров избухна с красив бекхенд ретур на втори сервис, превърнал се в уинър. След това Григор се справи и с коварно контра-пие и дочака грешка от Синер след опит за къса - 30:30. С методично проведена форхенд атака в двата края на корта - Гришо си освободи място за уинър по правата и първа точка за пробив! Българинът се задържа в разиграването след прекрасен ретур на много труден сервис, но впоследствие сбърка форхенда си при опитите да натисне опонента - дюс. Идентичен риск с форхенд по диагонала отново прати топката в аут от Григор, а след това след ретур в мрежата Синер се измъкна от първия критичен момент в мача.

2:3 (ПРОБИВ) - Григор показа целия си богат арсенал от удари от основната линия, но накрая сбърка в оспорвано разиграване след неуспешен опит за къса - 0:15. След това дойде и неприятна двойна грешка, но и изключително важен ас за 15:30. Димитров излезе на мрежата недотам разчетено и след контра-пие бе преодолян - 15:40 и две точки за пробив пред опонента. Първата бе неутрализирана след мощен сервис, плитък ретур и безпощаден бекхенд от 130 км/ч в близост до мрежата. При втория отново излезе на мрежата и бе преодолян след много добър минаващ форхенд удар по правата от съперника.

2:4 - добър бекхенд ретур затрудни Синер и го принуди да сбърка в аут за 0:15. Последва обаче силен сервис в тялото и ретур в аут, а след това и риск от Гришо с форхенд по правата и нов ретур в аут - 30:15. Серията от отлични сервиси продължи с два аса и пробивът бе затвърден.

3:4 - игра на втори сервис, но и по-плитък ретур от Синер - Гришо веднага се възползва за форхенд уинър по диагонала. Последва хубав сервис и повдигната топка, която Димитров моментално атакува и въпреки усилието на Синер да хване наглед невъзможния форхенд по диагонала - резултатът стана 30:0. След ретур в краката на българина той не успя да вдигне топката и прати бекхенда си в мрежата. Последва още един бекхенд в мрежата при разиграване - 30:30. Продължително разиграване приключи със сечен бекхенд в аут от Гришо и нова точка за пробив пред съперника. Прекрасен бекхенд по правата и излизане на мрежата за безпроблемен смач от Григор - дюс. Ново нетолкова убедително излизане на мрежата и отново минаващият удар по правата от Синер му донесе успех - нов брейкпойнт. Отличен сервис и форхенд по обратния диагонал - Синер бе пречупен за нов дюс. Още един страхотен сервис и последвало моментално воле - първи геймпойнт за Димитров, но той бе пропилян след сечен бекхенд в мрежата. Впоследствие българинът вкара ас, а след това най-сетне спечели подаването си след форхенд по обратния диагонал, превърнал се в уинър.

3:5 - плитък ретур и безпроблемен форхенд по правата в близост до мрежата за 15:0. След това Гришо се задържа в разиграване с добра защита, но накрая сбърка със сечен бекхенд в аут. Следващият сечен бекхенд обаче падна точно на линията и затрудни Синер, който отговори с форхенд в аут за 30:15. Последва двойна грешка от италианеца, но след това и ретур в аут от Димитров на втори сервис след изпълнение в тялото - 40:30. Още един ретур в аут и Синер се измъкна от деликатната ситуация, като принуждава Гришо да сервира за оставането си в сета.

3:6 (пробив) - Димитров разходи Синер по корта, но италианецът контраатакува след добрата защита и принуди Димитров да сбърка. Последва голям късмет за Гришо, след като филето на мрежата превърна негов сечен бекхенд в неспасяем. След грешка от бекхенда на Димитров, а след това и рисков ретур, попаднал на линията по широчината - Синер поведе с 15:40 и стигна до два сетбола. Първият бе неутрализиран с ас, но при втория Григор излезе на мрежата, а италианецът пласира пореден перфектен минаващ удар по правата в критичен момент, за да спечели сета.

Втори сет

0:1 - Григор сбърка бекхенд по правата в мрежата за 15:0, но следващата точка бе за него след деликатно дроп-воле в близост до мрежата, което му спечели аплодисменти. Нов сечен бекхенд в аут, а след това филето на мрежата повдигна топка от плосък бекхенд от Григор и я изкара в аут за 40:15. Този път Синер хвана дроп-волето на Димитров, двамата размениха удари в близост до мрежата, но всичко приключи със смач от италианеца.

1:1 - Димитров потегли с ас, а след това Синер показа изумителна защита и хвана смач, но накрая стоп-волето до мрежата бе неспасяемо за 30:0. Красив бекхенд по правата пречупи защитата на италианеца за 40:0, а след това последва излизане на мрежата, при което съперникът пак вкара впечатляващ минавщ удар, този път по диагонала, но Григор стигна до топката и с трудно за изпълняване дроп-воле спечели точката.

1:2 - неуспешен ретур за 15:0, а следващият ретур затрудни Синер, но той качи топката на линията и принуди Григор да сбърка в мрежата след неуспешен сечен бекхенд за 30:0. Ретур в мрежата, а след това Синер издържа на рисковите силни удари от бекхенд и форхенд на Григор, за да дочака грешка от форхенда му в аут по широчината.

1:3 (ПРОБИВ) - надстрелване от основната линия приключи с много красив бекхенд по правата от Димитров, превърнал се в уинър от над 130 км/ч. Последва коварен ретур и смач от основната линия от Григор в мрежата - 15:15. Последваха две бързи точки след два ретура в аут. Хубаво разиграване и този път стабилни бекхенд изпълнения от българина - и плоски, и сечени, но накрая опита къса, която не сполучи - 40:30. 16-ата непредизвикана грешка на Григор в мача бе форхенд в аут и доведе до дюс. Последва разиграване, при което Синер го натисна и се стигна до форхенд в мрежата за брейкпойнт. Италианецът се справи с контра-пие и свали топката ниско, а Григор не успя да прехвърли мрежата и пробивът бе факт.

1:4 - ретур в мрежата, а след това впечатляващ форхенд по острия диагонал от Синер за 30:0. Гришо се задържа в разиграването с ретур до основната линия, а малко след това дойде и непредизвикана грешка в мрежата от италианеца. Последва ас, но след това и по-продължително разиграване, приключило с красив бекхенд уинър по правата от над 130 км/ч - 40:30. Григор бе агресивен с форхенд по диагонала и бе притиснал Синер, но накрая сбърка непредизвикана в аут, целейки се да постига повече дълбочина. Пробивът бе затвърден.

1:5 (ПРОБИВ) - остър ретур по диагонала и повдигната топка, но Григор не успя да вкара своя форхенд и го прати в мрежата. При 15:15 Синер излезе на мрежата и с технично воле спечели точката. Впоследствие Димитров вкара страхотен сервис и опонентът не успя да го върне - 30:30. Грешка в началото на следващото разиграване след плосък бекхенд в мрежата и това даде точка за нов пробив пред Синер. Изглеждаше сякаш точката със сигурност е за Гришо, но той допусна кошмарна грешка в близост до мрежата и прати смача си в аут.

1:6 - Синер набързо поведе с 30:0, последва ретур в мрежата, а след това и бекхенд уинър по правата след плитък ретур.

Преди Григор Димитров срещу Яник Синер

Програмата на корта започва в 19:30 часа българско време с финала на двойки при дамите: Бетани Матек-Сандс и София Кенин срещу Габриела Дарбовски и Ерин Рутлиф. След края на този сблъсък, но и не преди 22:00 часа - идва ред на Гришо.

За да стигне до този мач, българинът отстрани последователно Алехандро Табило с 2:1 сета (номер 44 в света), Яник Ханфман с 2:0 (номер 56 в света), Хуберт Хуркач с 2:1 (номер 9 в света), Карлос Алкарас с 2:0 (номер 2 в света) и Александър Зверев с 2:1 (номер 5 в света).

Яник Синер имаше по-лек и безпроблемен път, като се справи с Андреа Вавасори с 2:0 сета (номер 148 в света), Талон Грикспор с 2:1 (номер 26 в света), Кристофър О'Конъл с 2:0 (номер 66 в света), Томаш Махац с 2:0 (номер 60 в света) и Даниил Медведев с 2:0 (номер 3 в света).

Това ще бъде четвърти сблъсък между Григор Димитров и Яник Синер, като италианецът има предимство от 2:1 успеха. И двете му победи дойдоха през миналата година на хард (в Маями и в Пекин), а триумфът за Гришо бе при първия им двубой - през 2020 година на клей в Рим. Преди срещата тотално отписаха Григор Димитров във финала срещу Яник Синер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички