Историческо: Джокович е 311 седмици на върха, подобри големия рекорд на Федерер


Историческо: Джокович е 311 седмици на върха, подобри големия рекорд на Федерер
Снимка: Getty Images/Guliver

1326 0

Новак Джокович постави исторически рекорд на 8 март 2021 година. Сърбинът стана тенисистът, който е престоял най-много седмици на световния връх в ранглистата при мъжете. Той вече може да се похвали с общо 311 седмици като световен номер 1.

До този момент рекордът принадлежеше на легендарния швейцарец Роджър Федерер, който е бил на върха 310 седмици. Макар и рекордът да стана официален днес, Джокович знаеше, че ще се случи от няколко седмици насам - още когато Рафаел Надал загуби на 1/4-финалите на Australian Open и вече нямаше как да измести Новак.

Джокович неведнъж в миналото е определял това постижение като една от двете му големи цели до края на кариерата. Той тепърва ще увеличава преднината си, защото не се вижда кой може да го застигне. Федерер е най-близо до него, но не се очертава да се върне на върха. Надал е на шесто място по този показател с 209 седмици като 1-ви в света. Останалите, които са близо до Ноле, не са активни състезатели.

Най-дългата серия без прекъсване за сърбина на върха е от 122 седмици (между 7 юли 2014 година и 6 ноември 2016 година). Той се качва на първото място за първи път на 4 юли 2011 година, когато е на 24 години и 43 дни. А съвсем наскоро Новак Джокович обяви своето завръщане на корта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички