И на Финалния Мастърс в Лондон Джокович не позволи на друг да седне на трона


И на Финалния Мастърс в Лондон Джокович не позволи на друг да седне на трона
Снимка: Getty Images/Guliver

1582 0

Без особена интрига световният номер едно Новак Джокович успя да спечели поредната си голяма титла – тази на Финалния Мастърс на осемте най-добри. Ноле се справи с шесткратния шампион на турнира Роджър Федерер в два сета – 6:3, 6:4. Така сърбинът направи и още едно забележително постижение – той изравни преките двубои както с Федерер (22:22), така и с другия велик тенисист на нашето време – Рафаел Надал (23:23).

Точно както и в първия мач между двамата големи в груповата фаза, Джокович имаше шанс за пробив още в първия гейм. И както в първия мач той не успя да го реализира, след като сбърка форхенд-ретур на втори сервис. На свой ред Федерер имаше шанс да пробие, но форхендът му спря в мрежата. В крайна сметка Джокович беше този, който проби пръв – за 2:1 гейма, след невероятен минаващ от бекхенд по диагонала, осигурил му така желания шанс и впоследствие форхендът на Федерер закачи мрежата, омекоти се, с което швейцарецът изпадна в защитна позиция, от която не можа да излезе.

Пробивът не отказа Федерер от борба и швейцарецът си извоюва точка за пробив в шестия гейм след отлично излизане на мрежата, но в решителния момент бекхендът му не издържа и световният номер едно излезе сух от водата. Джокович удържа и в следващия си сервис гейм, макар че не се чувстваше съвсем удобно при смяната на темпото, налагана от Федерер, но швейцарецът не успяваше да вкарва константно първи сервис и Джокович се възползва, за да пробие за втори път, слагайки край на сета – 6:3.

Федерер опита да повиши агресивността си на ретур още в началото на втората част, но на два пъти сбърка по този начин от форхенд и не можа да окаже достатъчно напрежение върху световния номер едно. Всъщност Роджър печелеше атрактивните точки, но в рутинните, а във всеки тенис мач те са повечето, Джокович имаше предимство – и заради многото непредизвикани грешки на швейцареца, особено от бекхенд.

4:3 за Джокович – и той се развихри на сервис на Федерер. Сърбинът направи два зашеметяващи форхенда, за да стигне до 0:40! В този момент швейцарецът демонстрира силата на сервиса си – той не пропусна нито един първи начален удар и матира пет пъти поред Ноле, който се оказа толкова близо и толкова далеч от възможността да сервира за мача още тук. Джокович, обаче, отговори по шампионски, с най-силния си сервис гейм в мача, спечелен на нула и се доближи на само гейм от титлата. И получи своя нов шанс – два поредни мачбола на сервис на Федерер, след пореден извънземен минаващ удар от бекхенд, който швейцарецът вкара с воле в мрежата. Световният номер три спаси първата възможност след грешка на сърбина от ретур, но при втората Федерер направи най-страшното от своя гледна точка – двойна грешка, с която Джокович стана шампион за пети път на Финалния Мастърс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички