Вавринка ще е съперник на Федерер на полуфинала на Финалния Мастърс


Вавринка ще е съперник на Федерер на полуфинала на Финалния Мастърс
Снимка: Getty Images/Guliver

1861 0

Пореден голям турнир и поредна среща на полуфинал между двамата най-добри швейцарски тенисисти. Това стана факт, след като на Финалния Мастърс на осемте най-добри втората ракета на алпийската държава Стан Вавринка надделя над Анди Мъри със 7:6 (4), 6:4 и утре, в 22:00 часа българско време, излиза срещу тенис легендата Роджър Федерер. В другия полуфинал на турнира пък играят Рафаел Надал и Новак Джокович.

Мъри влезе по-добре в мача и стигна до точки за пробив още в третия гейм на първия сет. Това стана, след като Вавринка направи две двойни грешки, а шотландецът блесна с изумително изпълнение – разкаран от ъгъл в ъгъл той стигна великолепно воле на швейцареца и успя да контраатакува от форхенд с пълно разтягане и почти легнал на земята. Вавринка, обаче, отговори с ас, а втората точка за пробив спаси с нов мощен сервис, който Мъри върна директно в мрежата. Моментално швейцарецът успя да стигне на свой ред до точка за пробив още в следващия гейм след печеливш форхенд-диагонал, но Мъри последва примера на Вавринка от предния гейм и се спаси със сервис.

Решителният момент за Вавринка настъпи в осмия гейм. Тогава Мъри направи непредизвикана и двойна грешка, противникът му го принуди да сбърка още веднъж и ... 0:40. Шотландецът спаси първата точка за пробив, но при втората, след продължително внимателно разиграване, нервите му не издържаха и той прати бекхенда си по правата далеч в аут.

Щяха ли да издържат нервите на Вавринка при сервис за сета? Швейцарецът направи двойна грешка, с което резултатът стана 30:40, а след това не поиска „Ястребово око” при удар на Мъри, който излезе в аут и беше отсъден правилно от лайнсмена, но главният съдия нареди преиграване. За щастие на швейцареца Мъри направи още една грешка от форхенд и резултатът беше изравнен. Шотландецът, обаче, стигна до втора точка за връщане на пробива след добре подготвено излизане на мрежата и отлично стоп воле и този път Мъри сграбчи възможността след лошо воле на Вавринка, който заби топката твърде силно и централно в корта от добра позиция, а след това беше детинска игра за противника му просто да вкара топката и да го размине.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Вавринка почна с ас, благодарение на „Ястребово око”. Първият минипробив обаче беше в негов ущърб – при 2:2 точки Мъри заби елегантен печеливш ретур от бекхенд. При 4:2 в своя полза шотландецът твърде евтино пропусна форхенд по диагонала и минипробивите бяха изравнени. По-лошото за Мъри беше, че в следващите две точки той на два пъти сбърка на ретур при втори сервис на Вавринка. А за капак Анди изкара с поне метър в аут опит за форхенд обратен диагонал, давайки втори минипробив на Вавринка. И за финал Мъри не можа да направи лесен лоб, с което сетът отиде в сметката на Вавринка – 7:4 точки в тайбрека.

Със зашеметяващ форхенд по правата Вавринка си даде възможност да пробие още в първия гейм на втория сет и Мъри се пропука в следващата точка, удряйки форхенд във филето на мрежата. Последва скоростен гейм на нула за швейцареца, за затвърждаване на пробива.

В следващите минути и двамата направиха страшно красиви изпълнения, но Вавринка буквално блесна с два извънземни минаващи удара от бекхенд от невъзможни позиции – по диагонал и по правата. И в крайна сметка, заслужено с оглед на по-агресивната си игра, швейцарецът проби за втори път, за 5:2, макар че и Мъри помогна с две грешки от форхенд. Точно в този момент обаче швейцарецът наниза три поредни непредизвикани грешки и шотландецът получи шанс да върне единия пробив. Той обаче не се възползва, бъркайки на три пъти и резултатът беше изравнен. Но Вавринка даде нов шанс, след пропуск от форхенд и този път Мъри го наказа със смач, макар швейцарецът да върна някои изключителни топки.

Нервите на швейцареца явно се опънаха до крайност и той набързо позволи на Мъри да си вземе сервис гейма на нула, като трябваше за втори път да сервира за мача. И Варинка пак тръгна крайно неубедително  -двойна грешка и пресилен бекхенд за 0:30! На всичкото отгоре швейцарецът не вкара нито един първи сервис в първите четири точки на гейма и логично стана 15:40! Пак без първи сервис Вавринка спаси първата точка за пробив след брутално удряне, а втората точка също беше спасена, след първи сервис и в крайна сметка пресилен форхенд на Мъри, който опита безуспешно да бъде по-агресивен. Най-после швейцарецът стигна до мачбол след успешен смач, но не можа да го направи, пресилвайки форхенда си, но вече при втория мачбол Мъри изкара удара си в аут.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички