Финалът в Лондон е Федерер срещу Джокович


Финалът в Лондон е Федерер срещу Джокович
Снимка: Getty Images/Guliver

1273 0

За седми път тази година Роджър Федерер и Новак Джокович ще играят на финал. След турнирите в Дубай, Индиън Уелс, Рим, Уимбълдън, Синсинати и US Open, дойде ред двамата големи да се срещнат на финала на заключителния Мастърс на осемте най-добри в Лондон. Това стана, след като Федерер пречупи сравнително лесно Стан Вавринка в два сета – 7:5, 6:3. По-рано през деня Джокович свърши своята част от работата и удари с 6:3, 6:3 Рафаел Надал. Дотук през годината Джокович води с 4:3 победи на Федерер, след като в настоящия турнир швейцарецът победи сърбина в груповата фаза.

Мачът между двамата швейцарци тръгна в много бързо темпо – с два сервис гейма на нула и за двамата, като Федерер излезе на мрежата при всяка една точка в своето подаване, а Вавринка заби два аса. Федерер пръв се вкара в приключение, след като при 40:0 във втория си сервис гейм подцени лека топка и даде шанс на противника си да му направи елегантен минаващ удар от бекхенд само с подложка и изведнъж след половин минутка резултатът стана 40:40. Световният номер три обаче не допусна изненада и взе следващите две точки, като отново си помогна с добро излизане на мрежата.

Вторият сервис гейм на Федерер обаче показа, че при него се появяват пукнатини в сервиса и пробивът в полза на Вавринка не закъсня, макар и с доста късмет. При 40:40 удар на втората ракета на Швейцария закачи филето на мрежата и изненада излезлия напред Федерер, който иначе щеше да направи печелившо воле. А на точката за пробив форхендът на Федерер закачи филето на мрежата и излезе в аут – иначе Вавринка беше тръгнал в другата посока и нямаше да може да възстанови позицията си.

При 4:3 за Вавринка дойде и неговият ред да направи по-слаб сервис гейм. Логично Федерер се възползва и проби на 15, след като сънародникът му нареди двойна грешка и непредизвикана грешка от любимия си бекхенд. И когато нещата отиваха на тайбрек, Федерер проби отново. Той се възползва от двойна и непредизвикана грешки на сънародника си, които доведоха резултата до 15:30, а след това Вавринка сглупи на два пъти да излезе на мрежата с ъпроучи на форхенда на Федерер и логично беше безмилостно наказан – 7:5 за Роджър.

Светкавичното темпо на игра продължи и във втория сет, а Федерер проби набързо за 2:0, след като Вавринка нареди нова порция грешки, особено фрапираща от които беше тази на точката за пробив – от форхенд, на бавна и мека топка. Грешките в играта и на двамата обаче не намаляваха и бързо дойде ред на Федерер да даде шанс на Вавринка да върне пробива, след като изтърва преднина от 40:15. Втората ракета на Швейцария обаче пропусна форхенд напълно по възможностите му, с който да размине Роджър и логично резултатът стана 3:0 гейма за Федерер.

Честата игра на мрежата на Федерер доведе дотам, че Вавринка въобще не можеше да намери ритъм и Роджър получи 15:40 за втори път в сета. Тогава обаче Стан най-после показа защо е толкова високо в ранглистата и се спаси с хубав сервис и добро излизане на мрежата, за да си остави шанс да се върне в мача.

Федерер стигна до мачбол при 5:2 в своя полза, на сервис на Вавринка, но Стан го спаси с мощен сервис и лесен завършващ форхенд, като в крайна сметка Роджър трябваше да сервира, за да победи. Това се оказа лесна задача и световният номер три затвори срещата с гейм на нула.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички