Григор Димитров се бори 156 минути за инфарктен успех над 103-тия в Маями (ВИДЕО)


Григор Димитров се бори 156 минути за инфарктен успех над 103-тия в Маями (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10201 0

Григор Димитров стартира участието си на Мастърса в Маями с драматичен успех над германеца, поставен под номер 103 в световната ранглиста - Ян-Ленард Щруф, след 2 часа и 36 игра при резултат 4:6, 7:6 (7:5), 6:4. По този начин българинът не разочарова десетките му сънародници, които го подкрепиха на живо на корт номер 1 в Маями, а междувременно заслужи и място на 1/16-финалите, където ще се изправи срещу набиращия все по-голяма популярност Яник Синер.

Това бе 4-тата победа на Димитров над германския си съперник, след като до този момент се бяха срещали общо 5 пъти, след които българинът имаше лек аванс, който днес се увеличи след изключително важен успех. Димитров обаче не изигра най-добрия си тенис и бе изключително разколебан особено в първия сет.

Във втория сет се стигна до тайбрек, в който хасковлията изоставаше с 3:5, но влезе в изумителна серия за обрат, като сътвори и пробив в третия сет, който му донесе крайния успех без да участва в още един тайбрек.

Първи сет:

Началният час на срещата претърпя промени и двубоят стартира с подаване на българина в 22:58 часа местно време. Димитров стартира със серия от две последователни точки, като продължи с двойна грешка, но това не му попречи да завърши частта с ас.

Българинът продължи със силното си представяне и достигна до 30:0 през второто разиграване, но силни сервиси от германеца доведоха до обрат - 40:30. Димитров умело свали топката при мрежата и запази интригата в гейма, но Щруф затвори успешно за 1:1.

При второто сервиране от страна на Димитров в срещата - той започна отлично и поведе с 40:0, а германецът върна две точки, втората от които след аут на противника. Преди това българинът се отчете с чудесен сервис и форхенд, а аут на съперника оформи 2:1 за Гришо!

Последва обаче мълниеносен успех за символичния домакин, който без да даде и една точка изравни до 2:2 след най-бързия до този момент в срещата гейм.

Гришо започна колебливо петия гейм и двамата си размениха по точка, като това последва и при следващите две разгигравания, при които си пролича, че германецът ще се бори за пробив. Димитров можеше да затвори частта при 40:30, но прати в аут, след което задачата стана оше по-трудна след нова топка извън очертанията на полето. 

Последва трета непредизвикана грешка на Димитров и след 18 минути игра се стигна до първи пробив. 2:3!

В шестия гейм Димитров бе длъжен поне да опита бързо да върне пробива и сериозно се доближи до подобна възможност, след като оформи 40:15. Всичко започна след аут на германеца, но с успешен сервис на по-късен етап намали до 30:40. Неуспешен бедхенд лиши Димитров от аванса си, но с атака по диагонал се озова на точка от изравняване на общия резултат. Аут обаче прати двамата тенисисти в изходна позиция, а втори пореден такъв обърна резултата.  

По време на следващите разигравания се стигна до нова размяна на точки, а в крайна сметка аут и мощна атака на Щруф оформи 4:2 след малко повече от половин час игра.

Отговорът на Гришо бе повече от ясен, след като в рамките на 120 секунди последва успех на нула за българина и го остави близко до съперника в общия резултат.

Щруф също показа на какво е способен и затвори осмия гейм на 0, за да постави българина в позиция за оставане в сета. Димитров отговори също, въпреки че бе напът да се провали при едно от подаванията, но в крайна сметка това бе третият пореден гейм без точка за противника, без значение от сервиращия.

Следващият гейм се превърна в последен за двамата по време на сета, след като Димитров не успя така и да върне пробива, въпреки че в един момент се стигна до точка за гейм от страна на Гришо, но той допусна обрат и загуба в първия сет.

Втори сет:

Сетът започна по отличен начин за най-добрата ракета на България, след като спечели сервирането си на нула с мисъл за по-успешна част.

В следващата част се стигна до размяна на точки, а двойна грешка оформи 30:30. Развоят прдължи дори при аванса на Щруф в заключителната част, когато Димитров върна резултата до 40:40. Нова порция непредизвикани грешки оформи и 1:1 след 10 минути игра през първия гейм.

Българинът се представи на високо ниво в третия гейм, който той спечели на нула без шанс за отговор от страна на германеца.

Добър форхенд на Димитров оформи 30:15 за българина по време на сервирането от страна на германеца, като преднината бе стопена още в следващото разиграване. Последва размяна на точки от страна на двамата, но непредизвикана грешка даде аванс на българина, който обаче прати топката в аут и отново се стигна до 40:40, а Щруф не след дълго оформи 2:2 гейма във втория сет.

Българинът отново взе аванс в резултата през сета, след като се наложи без особено проблеми в петия гейм с 40:30.

Германецът отново срещна пасив след първия си сервис, но последва мощна атака и остави с една точка българина в шестия гейм.

Димитров приполови сета със спечелен гейм, след като се наложи над Щруф за 4:3 след 31 минути игра през втория сет. По време на на изминалия гейм западноевропеецът достигна до 30:40, но класата на българина даде резултат. 

В осмия гейм от втория сет се стигна до изключителна изпусната възможност от страна на Гришо, след като поведе за потенциален пробив в 30:0, но в крайна сметка остана само с две точки след обрат от Щруф! 

Последва страхотно представяне от страна на германеца, който в десетия гейм не остави шансове на Димитров за 5:5 на нула след час и 27 минути игра.

При 30:30 около сервирането на Димитров се стигна до поредни грешки от двамата тенисисти и това доведе до равенство - 40:40. Изненадващо или не - Щруф натисна и с атака в обратната посока се доближи до пробив, който обаче Димитров спаси след ново равенство. Той отвърна с мощен сервис за аванс, а секунди по-късно достигна до 6:5!

В гейма за оставане в сета германецът започна добре и грешка на Димитров бе достатъчна за 30:0, последва набъбване до 40:15, а нова грешка на българина прати частта в тайбрек.

2:1 - Щруф взе аванс след първите три разигравания, след като всеки от двамата се възползва от възможностите си, а Димитров с чудесна атака по правата изравни за 2:2!

Българинът се оказа близо до отпадането след пасив от 2 точки при смяната на полетата 2:4.

Димитров взе важна точка, след като върна втория сервис на противника и влезе с пасив от точка преди сервирането си. Двойна грешка обаче откъсна Щруф до 5:3. Димитров рискува и успя да намали след стрелба по диагонал за 5:5.

Страхотно отиграване от страна на българина му донесе реални шансове за спечелване на частта, като това се случи само секунди по-късно със 7:5.

Трети сет:

Над 10 минути продължи само първия гейм от третия сет, който по всичко личеше, че ще се играе за успех на всяка цена и от двамата претенденти за успеха, Германецът спечели своето подаване в крайна сметка с 40:30, докато Димитров отговори с успех на нула в следващия гейм.

Щруф имаше възможност също да спечели гейм на нула, но вместо това - Димитров намали до 30:40. Това обаче не беше достатъчно за пробив и така двамата тенисисти се отправиха към паузата при 2:1.

Съперниците продължиха с дългите разигравания и в третия гейм, когато германецът съумя да стигне до 40:40, но в крайна сметка Димитров затвори за 2:2. На практика двамата отново си разменяха точка след точка преди натискът на българина да даде резултат.

Сравнително лесно бе напът да пробие Димитров в петия гейм, но Щтруф връщаше опитите на българина, а при една от ситуациите хасковлията бе близо до пробив, но кълбото се оказа в аут.

Нищо обаче не спаси германеца при поредното страхотно отиграване, с което Димитров най-накрая проби съперника си.

Нещата не изглеждаха толкова прости в следващия гейм, когато Димитров отново играеше своята игра, но тя бе предвождана от непредизвикани грешки, които няколко пъти оформяха равенство при 40:40.

Междувременно шанс за връщане на пробива получи и символичният домакин, който обаче бе наказан и съотвено оставен на два гейма зад Димитров - 2:4!

Щурф реагира по познат начин и бе напът да намали изоставането си в геймовете на нула, но в крайна сметка допусна точка.

В следващите два гейма тенисистите спечелиха своите части на 15, след като първо Гришо се доближи до успеха, а след това германецът показа, че не се е предал.

Преди мача:

Българският топ тенисист е в серия от две поражения, след като не успя да се пребори срещу Кублер в първия кръг на Индиън Уелс, а преди това Бублик го отказа в Марсилия. 

Неговият съперник пък е в серия от 3 поредни победи само в Маями, където Щруф започна от полуфиналите при квалификациите и след това записа три поредни победи, за да си заслужи среща с Димитров.

Любопитно е да се отбележи, че съперниците до този момент са се срещали 5 пъти един срещу друг, а българинът има превес с 3 победи до този момент, последната от които е от 2021 г., когато се наложи в Монако с 2:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички