Григор Димитров с нов епичен мач: Този път обаче загуби от №3 в света Даниил Медведев и приключи във Виена (ВИДЕО)


Григор Димитров с нов епичен мач: Този път обаче загуби от №3 в света Даниил Медведев и приключи във Виена (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7550 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра пореден епичен двубой в последно време. Той се представи много силно срещу световния номер 3 Даниил Медведев, но в крайна сметка руснакът заслужи победата най-вече с по-доброто си подаване. Двамата приключиха при 1:2 сета (6:3, 2:6, 4:6 в отделните части при над 2 часа игра).

В следващия кръг първият в основната схема ще се изправи срещу своя сънародник Карен Хачанов. Той стигна до четвъртфиналите, след като преодоля Иржи Лехечка с 2:0 сета.

Голямото оръжие на Медведев в сблъсъка с Димитров бе неговият начален удар. Той записа цели 14 аса срещу едва 5 за Димитров. И двамата спечелиха 74% от точките си на първи сервис, но началният удар на Григор му върешеше доста по-малко работа, отколкото на съперника (след първия сет).

Медведев спаси 6 от 9-те точки за пробив, открили се пред българина, докато Григор се справи с 4 от 8. Уинърите бяха 31 срещу 21 за руснака, като той допусна и повече непредизвикани грешки - 13 срещу 7.

Димитров изигра фамозен първи сет, въпреки че нямаше нито един ас в него. Той проби съперника цели три пъти и макар да не успя да затвори сета, когато сервираше за него, без напрежение завърши частта.

Във втория сет руснакът значително повиши нивото си. На корта беше битка за всяка точка във всеки гейм, но нервите му се оказаха по-здрави и той го спечели с два пробива в първия и в петия гейм.

В последната част и двамата оцеляваха при подаванията си, като изпуснаха точки за пробив. В деветия гейм обаче третият в света успя да пробие Григор на 0 и да вземе сета.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - руснакът подаваше пръв. Григор взе първата точка след топка в аут, но последваха два ретура в аут и ас за 40:15. Всичко приключи с ретур в мрежата.

1:1 - и в този случай посрещащият взе първата точка, но последваха много стабилни начални удари и отлични стоп-волета, за да не бъде дадена нито една допълнителна точка за руснака.

2:1 (пробив) - първото по-продължително разиграване бе спечелено от Григор след бекхенд в аут от руснака за 30:30. След форхенд се стигна и до първа точка за пробив, която бе неутрализирана с ас. Още едно по-продължително разиграване и топка в аут от Медведев и нов брейкпойнт, но отново пропуснат след ретур в мрежата. Руснакът също пропиля точка за гейма, а след това се откри трета точка за пробив след още един аут от Медведев. Бекхенд по правата в аут и първият пробив бе факт.

3:1 - пробивът бе затвърден на 0 без никакво напрежение и с безупречна игра от българина.

3:2 - изглеждаше сякаш Медведев ще спечели безпроблемно това си подаване, но Григор стигна до 40:30 след красив бекхенд по правата. В крайна сметка подаването бе спечелено от руснака с нов стабилен сервис.

4:2 - първото разиграване бе спечелено от Григор след изпълнение сервис-мрежа. При второто българинът показа феноменална защита, преди да приключи всичко с великолепна къса, стигната от Медведев, но запратена в аут за 30:0. Геймът приключи на 0 след приказен форхенд по правата от българина, притиснат в ъгъла. Изключителе сервис-гейм за него.

5:2 (пробив) - при 30:0 Медведев пресили и изкара воле в аут след мощен сервис и отиграване близо до мрежата - 30:15. Сечен бекхенд след плитък ретур до мрежата на втори сервис и нов аут за 30:30. Изключително разиграване и пласирана от външната страна на линията топка от форхенда на Медведев го спаси за 40:30. При следващото разиграване форхендът му излезе в аут за дюс. Двойна грешка осигури шанс за втори пробив пред българина. Отличен първи сервис и игра на мрежата, но нов непредизвикан аут и пробивът бе факт.

5:3 (пробив) - при 0:15 двамата показаха страхотен тенис, играха един срещу друг на мрежата, но Григор измъкна трудната точка (15:15). Отличен сервис, излизане на мрежата и минаващ удар в аут за 30:15. При 30:30 българинът игра на втори сервис и двамата сътвориха поредно бляскаво разиграване, завършило с перфектна къса от Медведев и първа точка за пробив пред него. Дълбок бекхенд и Гришо не се справи с отскочилата топка, пращайки форхенда си в аут.

6:3 (пробив) - след страхотна игра от Григор той взе първите две точки за 0:30. Излизане на мрежата при 15:30 и пратена топка в аут от третия в света осигури два сетбола за българина, но и двата бяха неутрализирани с асове. Последва изненадваща двойна грешка и нов шанс за пробив и сет, но и той бе пропилян след сечен бекхенд в мрежата. Просто изумителен прехвърлящ удар от трудна ситуация с бекхенд - нова точка за пробив, която този път бе оползотворена.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - отново стабилно подаване и отлична игра бързо му осигуриха преднина от 30:0. Последва по-дълго разиграване, страхотна защита от Медведев и форхенд в аут от българина за 30:15. При 40:15 къса от Григор бе хваната, а след това прехвърлящият му удар излезе в аут. Следващото разиграване бе изключително, но за съжаление, приключи със стоп-воле от Медведев за дюс. Ново трудно разиграване, спечелено от Медведев, му осигури точка за пробив. Удар в мрежата и пробивът бе факт.

0:2 - Гришо измъкна трудно първата точка, но веднага след това последваха два аса за 30:15. След дълбоки атаки по бекхенда на руснака той поддаде за 30:30. Два ретура в аут и пробивът бе затвърден.

1:2 - отлични първи сервиси от Григор - две излизания на мрежата и един ас - 40:0. Впоследствие подаването бе спечелено на 0.

1:3 - отново феноменално разиграване, в което Медведев демонстрира изключителна защита, но накрая сбърка след мощен бекхенд по правата от Димитров (0:15). Следващото суперразиграване бе за Медведев, а след остър бекхенд по диагонала той поведе с 30:15. Двамата предоставиха поредното шоу, взривило трибуните - за съжаление, след размяна на остри удари по диагонала и този път Медведев взе точката. Бекхенд по правата в най-високата част от мрежата и трудният гейм бе измъкнат.

1:4 (пробив) - неуспешно излизане на мрежата от Григор за 0:15. Последва просто изумителна размяна на удари, като всичко приключи с атрактивен удар зад гърба от българина, но и смач от русната и трудна ситуация при 0:30. Мощен сервис и игра на мрежата, при която българинът изкара бекхенда си в аут при полу-опразнен корт. Три поредни точки за втори пробив. Първата бе неутрализирана със стоп-воле от бекхенда му, но при втората той прати топката в мрежата и бе пробит за втори път.

1:5 - Медведев бе притиснат при първата точка, но пласира бекхенд, който закачаше линията от външната страна с буквално милиметри. При 40:0 Медведев прати ниско паднала топка в краката му, но все пак нямаше повече затруднения и след ретур в мрежата взе гейма.

2:5 - след изключителен късмет и ретур във филето на мрежата, приземил топката в полето на Григор по невъзможен за хващане начин - 0:15. След форхенд от трудна ситуация и два аса се стигна до 40:15. Геймът приключи с още един ас.

2:6 - категоричен и безпроблемен сервис-гейм и сетовете бяха изравнени.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор игра уверено и въпреки доброто ниво от Медведев взе първия гейм от третия сет на 0.

1:1 - Медведев опита силна атака след получена по-висока топка, но сбърка форхенда си в мрежата за 15:15. Последва излизане на мрежата от българина и неуспешен опит за минаващ удар от бекхенда на Медведев за 15:30. Григор рискува с ретура на втори сервис и остана на милиметри от линията, но все пак - аут. От изгодна атакуваща позиция Медведев изкара форхенда си по правата в аут за първа точка за пробив пред българина. След невероятно разиграване от двамата Медведев взе критичната точка след бекхенд по правата, който Григор не върна - дюс. Последва ас, а след това нова трудно измъкната точка и Медведев се спаси.

2:1 - при 0:15 Димитров се отчете с красив бекхенд по правата, превърнал се в уинър. При 15:30 игра на втори сервис, но впоследствие бекхенд по правата от Медведев завърши в мрежата за ново равенство (30:30). Последва ново разиграване на втори сервис и пратен форхенд в аут по широчината на корта от Григор - първа точка за пробив за руснака в третия сет. Поредно епично разиграване, завършило с аут от форхенда на Медведев за дюс. Добро излизане на мрежата осигури на Гришо геймпойнт. И този гейм бе измъкнат критично от подаващия.

2:2 - бекхенд по правата, завършил в мрежата, даде първата точка за руснака. Последва и ас на втори сервис за 30:0. При 40:0 последва двойна грешка, но геймът завърши с нов ас.

3:2 - прехвърлящ удар, завършил в аут, и точката бе за Димитров. Последва мощен форхенд, с който Медведев едва се справи, пращайки топката близо до мрежата, след което Григор излезе и завърши безпроблемно за 30:0. Двамата си размениха по една къса, но и Григор стигна тази от руснака и завърши по правата (40:0). За съжаление, смач току пред основната линия бе пратен в мрежата от българина за 40:15. Медведев измъкна трудна точка за 40:30, но всичко приключи с директна точка от сервис.

3:3 - убедителен Медведев набързо поведе с 30:0, записвайки пореден ас. При 40:0 руснакът взе от воле ретура на Григор, но го прати с малко в аут. Все пак си спечели подаването след още един ас.

4:3 - въпреки впечатляващата защита от Медведев: Григор взе първата точка с излизане на мрежата и стоп-воле. Два пресилени форхенда от водеща позиция за българина обърнаха за 15:30, но веднага след това последва ретур в аут за 30:30. Филето на мрежата промени траекторията и заблуди Григор, който прати сечения си бекхенд в мрежата и даде точка за пробив на руснака. Той обаче не се възползва след форхенд в аут при продължително разиграване. За пореден път в гейма българинът игра на втори сервис, което даде водеща позиция за руснака, който с мощните си форхенди принуди Григор да сбърка в мрежата и си заслужи нова точка за пробив, която обаче отново бе пропиляна. Впоследствие Григор стигна до геймбол и си го спечели след бекхенд в аут от руснака.

4:4 - геймът започна с пореден ас от руснака, но и бекхенд в аут при следващото разиграване - 15:15. Още един ас го изведе напред в резултата за 30:15, а веднага след това последва и ретур в аут. С излизане на мрежата Григор си спечели следващата оспорвана точка, но геймът приключи след форхенд в аут от българина.

4:5 (пробив) - поредна битка за точка, за съжаление, този път спечелена от Медведев след бекхенд в аут от трудна позиция от българина. Нов бекхенд по правата в аут и критична ситуация при 0:30. Игра на втори сервис, поредно епично разиграване, при което двамата се озоваха на мрежата, а накрая Григор сбърка - три точки за пробив в критичен момент. Първият сервис отново не влезе и в последвалото разиграване българинът прати форхенда си в аут за пробив на 0.

4:6 - мощен сервис осигури предимство за руснака и след плитък ретур пласира мощен уинър. Същото се повтори и при втората точка, а бекхендът от трудна позиция на Димитров завърши в мрежата. Все пак следващата точка бе за Григор, след като Медведев не се справи с умела къса и отговори с удар в аут. Прекрасно стоп-воле и Григор изравни за 30:30. Контра-пие подсигури първия мачбол, който бе грабнат след директна точка от сервис.

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров си осигури участие на 1/8-финалите в турнира, отстранявайки италианеца Лоренцо Мусети в два сета - 6-3, 6-4, на 24-и октомври.

От другата страна, за около час и 15 минути, Даниил Медведев не остави шансове на французина Артур Филс, побеждавайки го с 6-4, 6-2 вчера (25 октомври).

До момента Димитров и Медведев са играли 7 пъти. Превес в срещите един срещу друг има руснакът, който е надвивал българина в пет от случаите. Родният тенисист може да се похвали с два успеха - през 2017 на "Куинс Клуб" в Лондон и през 2021 на "Индиън Уелс" в САЩ.

Победителят в двубоя ще срещне Карен Хачанов на 1/4-финалите в турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички