Григор Димитров разби Бублик: Бърза и унищожителна победа на Мастърса в Париж (ВИДЕО)


Григор Димитров разби Бублик: Бърза и унищожителна победа на Мастърса в Париж (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

13277 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на турнира в Париж, част от сериите "Мастърс 1000". Хасковлията даде само четири гейма на Александър Бублик и след 1 час и 7 минути игра спечели с 2:0 сета (6:2, 6:2 в отделните части).

Срещата мина без особено напрежение за хасковлията, който доминира и бе по-добрият от началото до края. В следващата фаза той ще се изправи срещу победителя от двойката Хуберт Хуркач - Франсиско Серундоло, които играят по-късно през деня.

През първата част Бублик бе на много слабо ниво и буквално подари два пробива на Гришо за 3:0 с две двойни грешки. През втория сет подобри представянето си, но след пробив за българина в петия гейм и пропусната брейкточка от казахстанеца в следващия - той рухна, изпусна нервите си и до края нямаше интрига.

Иначе Бублик се отличи с пет аса срещу два за Димитров. Двойните грешки пък бяха пет срещу три за загубилия. За Гришо значително падна процентът вкаран първи сервис (57), като по този показател съперникът имаше преимущество - 65%. Все пак Григор спечели 18/28 (64%) от точките си на първи сервис, а Александър - 16/28 (57%).

Световният номер 17 показа здрави нерви и спаси 2 от 3-те точки за пробив, отрили се пред 33-тия в света казахстанец. От своя страна пък Димитров се възползва от 4 от 9-те си брейкточки.

Изненадващо или не, но уинърите бяха в полза на Александър Бублик - 15 срещу 13. Голяма разлика дойде от непредизвиканите грешки - цели 13 за казахстанеца и 5 за българина.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - Бублик бе първият сервиращ. Остър ретур на старта принуди казахстанеца да прати топката в мрежата. При 0:30 се получи нещо като къса, която Григор стигна и опита да отговори с форхенд по правата, но неуспешно. При следващото разиграване се стигна до нова къса от съперника, но този път Гришо я стигна и отговори с контра-къса по острия диагонал - 15:40. Първата точка за пробив бе неутрализирана с ас, но веднага след това последва и двойна грешка - пробивът бе факт.

2:0 - при 0:15 двамата влязоха в по-продължително разиграване, което обаче приключи с бекхенд по правата в аут от Бублик. Съперникът отново залози на къса, която Григор стигна, а последвалият прехвърлящ удар бе в аут за 30:15. При 30:30 Гришо изпълни прекрасен сервис и последвал форхенд по обратния диагонал - красива и успешна комбинация, донесла му геймбол. Ретур в аут и пробивът бе затвърден.

3:0 (пробив) - геймът започна с двойна грешка за 0:15, а след това и нова напредизвикана грешка от казахстанеца в мрежата за 0:30. При 15:30 той опита поредна къса, но този път дори не прехвърли мрежата и подари нови две точки за пробив за Гришо. Първата бе неутрализирана, но при втората последва нова двойна грешка и нов подарък за още един пробив.

3:1 (пробив) - на старта Бублик използва много агресивни удари и по двата края на корта, а накрая отличната защита на Гришо все пак се пречупи за 0:15. Последва излизане на мрежата от българина, но казахстанецът се справи и с минаващ удар от бекхенд страната го постави в сложа ситуация (0:30). Подемът при Бублик продължи и в следващата точка - форхенд уинър и три точки за връщане на пробива. Още първата бе оползотворена след сечен бекхенд в мрежата от българина.

3:2 - двамата се събраха на мрежата, а разиграването приключи с прехвърлящ хотдог от Гришо, който обаче излезе в аут. Следващият опит за прехвърлящ удар бе от ракетата на Бублик, но той просто повдигна топката за безпроблемен смач за Димитров - 15:15. След ас и впоследствие отлично стоп-воле на мрежата Бублик поведе с 40:15. Нова директна точка от сервис и първо спечелено подаване от казахстанеца.

4:2 - лоша преценка на Григор при излизане на мрежата - остави минаващ удар, смятайки, че е аут, но Бублик го пласира в корта за 0:15. Последваха обаче бързи точки след добри сервиси и грешки от Бублик за 40:15. При следващото разиграване съперникът излезе на мрежата и почти отигра дроп-волето, но в крайна сметка го прати в мрежата.

5:2 (пробив) - Бублик залози на къса, стигната от Гришо, който отговори с контракъса, с която съперникът не се справи. При последвалата точка пък той излезе на мрежата, но сбърка дроп-волето си (0:30). Повторение на последната точка - неразчетено излизане на мрежата, топка в краката му и отново дроп-волето попадна в мрежата - три поредни точки за пробив пред Димитров. Първата бе пропиляна след ретур, отскочил от филето на мрежата и излязъл в аут (15:40). Втората след бомбен сервис и ретур в мрежата. При третата обаче Бублик излезе на мрежата и Григор направи отличен минаващ удар от форхенд страната си.

6:2 - агресивен ретур на втори сервис, но попаднал в мрежата за 15:0. При 30:0 Григор не прецени добре отскока на топката и прати форхенда си в мрежата. Слайс бекхендът на Гришо мина като на магия над мрежата, а топката падна толкова ниско, че Бублик не успя да отиграе - 40:15 и два сетбола. Прекрасно дроп-воле бе в основата на последната точка, а сетът бе спечелен.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - втората част започна с ас от Бублик. Григор стигна до 15:15 с умело стоп-воле на мрежата, но веднага след това последва нов ас за 30:15. При 40:15 съперникът записа двойна грешка, но все пак взе подаването си от втория опит.

1:1 - най-дългото разиграване в мача до момента дойде при 0:15 и бе спечелено от Бублик въпреки отличната защита от Григор - казахстанецът завърши разиграването от 24 удара с форхенд уинър с доста придаден топспин (0:30). Димитров проведе следващото разиграване майсторски и методично стигна до точката. След това пък Бублик пресили форхенд в аут за 30:30. Отличен сервис даде шанс за атака от форхенд страната на Димитров, но той пресили удара си и даде първа точка за пробив пред Бублик. Доза късмет за българина, след като остана далеч от бекхенд по правата, който обаче излезе с малко в аут - дюс. Последва ас от 199 км/ч, а геймът бе спечелен след нов бекхенд в аут от Бублик.

1:2 - подемът при Бублик бе явен и продължи - той набързо поведе с 30:0, след което последва и ас за 40:0. След ретур в аут подаването бе спечелено на 0.

2:2 - два ретура в мрежата на втори сервиси направиха резултата 30:0. Последва разиграване на вкаран първи сервис, но то бързо приключи след форхенд в мрежата от Бублик. При 40:0 пък Гришо допусна две поредни двойни грешки и сам внесе напрежение при подаването си (40:30). Дълбок ретур на втори сервис и Димитров прати топката в мрежата от бекхенд за дюс. При предимство за Григор последва нов дълбок ретур на втори сервис, но този път той излезе в аут.

3:2 (пробив) - при 0:15 за пореден път българинът демонстрира отлична скорост - стигна къса и я прати неспасяемо за Бублик по острия диагонал. Последва и много остър ретур, който извади казахстанеца от корта, а Григор нямаше как да не спечели точката за 15:30. Пресилена форхенд атака пък осигури две точки за пробив пред Димитров при 15:40. Опит за прехвърлящ удар и смач от Димитров за първия пробив в сета.

4:2 - при 0:15 Григор вкара мощен първи сервис, а впоследствие завърши разиграване със смач в близост до мрежата. Последва обаче и двойна грешка за 15:30. Веднага след това записа директна точка от сервис. Ключовата точка при 30:30 приключи след по-продължително разиграване и бекхенд в мрежата от Гришо - точка за пробив пред опонента. Все пак с отличен първи сервис бе грабната лесна точка и опасността бе неутрализирана. Сечен бекхенд свали топката много ниско и Бублик не успя да я вдигне, пращайки я в мрежата. Разиграване, в което Гришо се отличи със смач, а накрая спечели със стоп-воле на мрежата. Бублик счупи ракетата си в израз на гняв и получи предупреждение.

5:2 (пробив) - геймът започна с двойна грешка. При 0:30 пък последва сервис в тялото, който Григор не очакваше и не успя да вкара ретура си (15:30). Пресилена форхенд атака от Бублик даде две точки за пробив пред Димитров при 15:40. Още първата бе грабната след удар с парабола от Бублик, пратен току пред мрежата, който Гришо нямаше как да не превърне в уинър.

6:2 - този път късата на Бублик се получи и макар и Григор да я стигна, не успя да прати топката над мрежата. Два смача след мощен първи сервис бяха необходими на Димитров за следващата точка за 15:15. Ретур в мрежата, а след това и ас осигуриха два поредни мачбола за българина. Всичко приключи с ретур в аут - победа за Димитров.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор бе изключително щастлив от победата над Медведев, срещу когото загуби само преди седмица във виена. "И двамата бяхме много изморени накрая. Имаше някои луди разигравания. Винаги е така в такива мачове, очакваш да се случи. Надявам се да не бъде прекалено често. Днес накрая съм щастлив".

Казахстанецът също се представя на ниво от началото на турнира. Той отстрани силни състезатели в първите си две срещи - Франсис Тиафо и Николас Джари, и то без да загуби и сет.

До момента двамата са се срещали един срещу друг цели 5 пъти, като превес има казахстанецът с 3 успеха. Победите на Григор дойдоха през 2021 в Синсинати и година по-късно на Индиън Уелс. Това ще бъде втори дуел между Бублик и Димитров през тази година, след като Гришо бе отстранен от този опонент на четвъртфиналите в Марсилия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички