Григор Димитров пречупи Ришар Гаске в два сета на старта в Париж


Григор Димитров пречупи Ришар Гаске в два сета на старта в Париж
Снимка: Guliver/GettyImages

13056 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си на последния Мастърс турнир за годината в Париж. Българинът отстрани представителя на домакините Ришар Гаске с 6:4, 6:4 и продължава към третия кръг, където го очаква Джон Иснър.

8-ят в света игра стабилно през цялата среща, като не даде точка за пробив на опонента си. На свой ход хасковлията пропиля няколко възможности, но реализира двете открили му се възможности в края на сетовете, с което пречупи съперника си.

Първи сет

1:0 - Григор Димитров стартира успешно, като спечели първия си сервис гейм в мача.

1:1 - Ришар Гаске отговори по сходен начин - с лесен откриващ гейм.

2:1 - Нов бърз гейм, в който хасковлията не даде и точка на противника.

2:2 - Гаске стартира с грешка, която даде надежда на българина, но последваха четири поредни точки за французина, с което той отново изравни.

3:2 - Мощният начален удар на Димитров прави разиграванията по-кратки и по-бързи за ракета №1 на България.

3:3 - Григор поведе с 0:15 и след прекрасно проведена атака можеше да направи 0:30, но волето му не намери очертанията на корта. До края на гейма пък Гаске показа солидна игра от дъното на корта и близко до мрежата и спечели гейма си.

4:3 - Гаске за първи път "показа зъби" при сервис гейм на Димитров и стигна до 40:30, но с лекота пропиля възможността за изравняване, след като форхендът му спря в мрежата.

4:4 - Силната игра на французина продължи и в сервис гейма му, който спечели на 0.

5:4 - На свой ред българинът демонстрира стабилност в играта си и спечели 9-я гейм на 0.

СЕТ! 6:4 - Григор стигна до точка за пробив в деветия гейм, а след дълго разиграване се стигна до мощно "come on" от негова страна, след като Гаске сбърка форхенд.

Втори сет

1:0 - Сетът започна добре за българина, като той поведе с 30:0. Гаске демонстрира мощния си бекхенд, с който размина нашия на мрежата, за което получи аплодисментите на Гришо, но с две грешки от ракетата на французина, Димитров поведе с 1:0.

1:1 - Гаске отговори подобаващо с гейм на 0.

2:1 - Световният №8 можеше лесно да вземе гейма си, след като поведе с 40:0, но направи двойна грешка, което само забави спечелването на подаването му.

2:2 - Нов рутинен гейм на сметката на Гаске за изравняването на резултата.

3:2 - Бързата размяна на геймове продължава.

3:3 - Шестият гейм във втория сет бе най-оспорваният до момента. Българинът стигна до точка за пробив при 30:40, при която сбърка форхенд. Дойде ред на втора поредна точка за пробив, при която отново форхендът изневери на хасковлията. В крайна сметка Гаске успя да спечели подаването си, след като спаси нови две точки за пробив, всеки път след като Григор подхождаше по-пасивно на бекхенд и даваше инициативата на французина. 

4:3 - На свой ход Гришо спечели гейма си на 0, за да поведе отново в резултата.

4:4 - Българинът поведе с 0:30 при сервис на Гаске, но сервиращият спечели четири поредни точки и измъкна гейма.

5:4 - Хасковлията имаше затруднения в 9-я гейм на втория сет, но в крайна сметка удържа подаването си.

СЕТ и МАЧ! 6:4 - В десетия гейм Димитров стигна до три поредни мачбола при подаването на Гаске, като успехът дойде от третия опит, след като французинът удари топката с рамката на ракетата от форхенд.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българският тенисист вече се класира за финалния Мастърс турнир в Лондон, с който приключва сезонът. Сега обаче той се бори за възможно най-високо класиране в световната ранглиста, като има потенциал да завърши годината под №4 при мъжете. При всички положения обаче той ще е №6 през следващата седмица, когато се обнови класацията и Новак Джокович и Анди Мъри загубят точки от участието си в Париж.

Григор Димитров се намира в добра форма от началото на октомври, като има само 3 загуби - две от Рафаел Надал и една от Хуан Мартин дел Потро във финала на турнира в Стокхолм. Заради умора той пропусна надпреварата във Виена, където Гаске достигна до четвъртфинал.

Двамата тенисисти имат общо 8 мача помежду си, като френският ас има 5 победи. В последните 4 мача обаче Димитров води в статистиката - 3:1 в негова полза, включително и в началото на годината на Australian Open с 3:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички