10 неща, заради които да гледаме Мастърс-а в Париж


10 неща, заради които да гледаме Мастърс-а в Париж
Снимка: Getty Images/Guliver

1487 0

Днес стартира поредният турнир от сериите Мастърс в Париж. Някои от най-големите в тениса ще се изправят един срещу друг, като участие ще вземе и българската надежда Григор Димитров. Българският тенисист е под №6 в схемата и ще започне участието си директно от втори кръг.

Официалният сайт на ATP разкри и 10 причини, поради които да гледаме с интерес турнира в Париж.

10. На турнира във френската столица ще станат ясни последните две места за финалния Мастърс в Лондон от кои тенисисти ще се вземат, както и последното място за турнира на двойки. Освен това ще стане ясно дали Рафаел Надал ще завърши годината като №1. За тази цел той трябва да спечели първия си мач.

9. Рафаел Надал не само може да си гарантира първото място за годината. Той може още да спечели 31-вата си титла от сериите Мастърс, като за момента дели първата позиция с Новак Джокович в класацията за най-много трофеи от турнирите от сериите Мастърс 1000. Испанецът никога не е печелил този турнир, а най-доброто му представяне е финал, който игра в дебютното си участие - преди 10 години.

8. Мнозина се питат дошъл ли е краят на Голямата четворка. Надал, Роджър Федерер, Анди Мъри и Новак Джокович спечелиха 84% от турнирите Мастърс от 2005 година до сега, или общо 97 от 116. През тази година обаче Александър Зверев и Григор Димитров взеха титлите в Рим и Синсинати, като сега отново са сред фаворитите. Левичарят от Манакор пък е единствен представител на Голямата четворка, след като Федерер отказа участие в надпреварата, а Мъри и Джокера са с контузии.

7. Участие на финалния турнир в Лондон си осигуриха Надал и Федерер, а към тях се присъединиха още Зверев, Димитров, Чилич и Тийм, които направиха много силно участие във втората половина от сезона.

6. Давид Гофен и Пабло Каренио Буста са двамата, които са следващите най-блико до класиране за финалния Мастърс. Двамата имат шанс за първи път да се класират за надпреварата, а през миналия сезон белгиецът игра като резерва в турнира.

5. След US Open, Каренио Буста записа едва една победа в пет мача, но и Кевин Андерсън показва слаба форма. Тенисистът от ЮАР също е сред кандидатите за турнира в английската столица, но спечели едва 3 от 7-те си мача. Сам Куери има своите шансове да се класира, но и той спечели по-малко от половината си мачове (2 победи, 3 загуби). Каренио Буста има 80 точки аванс пред Куери и 135 пред Андерсън.

4. Хуан Мартин дел Потро показа силни игри от US Open до момента и се изкачи от №47 до №13 по пътя към Лондон и държи евентуалното си класиране за 4-ти път в Лондон в свои ръце. Ако спечели титлата в Париж, той ще си подпечата билета за Финалния Мастърс.

3. Френските надежди за участие в Лондон са свързани с Жо-Вилфред Цонга и Лука Пуй. Цонга трябва да играе на 1/2-финал в Париж, за да се класира, а Пуй трябва да стигне до финала на надпреварата. В неделя Пуй победи Цонга във Виена, за да спечели най-големия турнир в кариерата си и да добави 500 точки в своята графа с точки.

2. Иван Додиг и Марсел Гранойерс спечелиха титлата в Базел в неделя, като по този начин също добавиха 500 точки по пътя си към Лондон в надпреварата на двойки. Те могат да се класират за финалния турнир само ако стигнат финала в Париж. 

1. Турнирът ще приеме и петима от участниците във финалния турнир за младите надежди на тениса - Андрей Рублев, Карен Хачанов, Денис Шаповалов, Борна Чори и Хюн Чунг. В Милан между 7 и 11 ноември ще играят още Джаред Доналдсън, Данийл Медведев и тенисист, получил "Уайлд Кард".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички