Григор Димитров отпадна от US Open след гладиаторска 5-часова битка с Мартон Фучович


Григор Димитров отпадна от US Open след гладиаторска 5-часова битка с Мартон Фучович
Снимка: Getty Images/Gulliver

19928 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ (US Open). Българинът не издържа първо психически, а постепенно все повече и физически в 5-часова битка срещу унгареца Мартон Фучович.

Така хасковлията отпада във втория кръг на турнира от Големия шлем, докато 66-ият в света Фучович ще играе срещу Франсис Тиафо в следващия кръг.

Първите два сета бяха изключително успорвани, като и двата се решиха след тайбрек. 29-годишният българин определено може да съжалява за развитието при втория, защото на два пъти сервираше за спечелването му, с което щеше и да поведе с 2:0 при сетовете, но унгарецът и двата пъти оставаше в частта, а накрая дори я взе.

Третият сет мина безпроблемно, но в четвъртия отново хасковлията пропиля на два пъти аванс чрез пробив и в края дори допусна общо 3, за да загуби частта. Във финалния сет вече силите на Григор Димитров тотално го напуснаха. Шестият гейм бе ключов в сета. Той бе маратонски загубен и който вече тотално го пречупи и психически, и физически.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гришо започна с колебания, като Фучович дори имаше възможност да пробие на два пъти, но въпреки това хасковлията се справи. Ключов беше красив бекхенд по правата, с който българинът стигна до точка за спечелване на гейма.

1:1 - унгарецът взе своя сервис-гейм без проблеми на 0.

2:1 - 20-ият в света българин поведе с 40:0 и в крайна сметка Фучович направи само 1 точка.

2:2 - за разлика от миналия гейм, в който 66-ият в света сервираше, този път той срещна трудности. Григор дори стигна до брейкпойнт, но той бе неутрализиран с добър сервис от неговия съперник. След този момент Фучович стигна до точка за спечелване на гейма, която бе осъществена след дълго разиграване и удар с рамката в аут от страна на българина.

3:2 - нов категоричен гейм на нула на собствен сервис за хасковлията. След първия такъв той значително вдигна нивото на подаване и това оказа своето влияние.

3:3 - втори пореден гейм, в който Фучович изпитва проблеми на свой сервис. Този път Гришо стигна само до "дюс", но не и до брейкточка. В крайна сметка унгарецът все пак си спечели подаването.

4:3 - Григор Димитров за пореден път повежда с 40:0 на собствен сервис, този път впоследствие допусна две точки, но нищо повече и отново повежда след прекрасен бекхенд, кацнал от външната част на линията.

4:4 - този път Фучович печели категорично сервис-гейма си, давайки на българина само 1 точка.

5:4 - най-успорваният гейм до този момент. Гришо пропусна на два пъти да го затвори, а същевременно допусна и два брейкпойнта, но за щастие Фучович не се възползва и българинът взе гейма от третия опит.

5:5 - много по-бърз и безпроблемен гейм за Фучович, печели на 0.

6:5 - този път скоростен Григор Димитров не оставя шансове на своя противник.

6:6 - пореден безпроблемен сервис-гейм за Фучович и първият сет ще се реши в тайбрек.

7:6(5) - българинът стартира по превъзходен начин тайбрека, като поведе с 4:0, осъществявайки два мини-пробива. За съжаление, след това не успя да спечели и двете си подавания и се стигна до 4:3 при два сервиса за Гришо. Те бяха спечелени за 6:3. Унгарецът взе своите подавания за 6:5, но след това Димитров затвори сета и спечели със 7:5.

 

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Фучович изоставаше на два пъти в откриващия си сервис-гейм за втория сет, но в крайна сметка го спечели на 30.

1:1 - разсеяно начало за 20-ия в света, което доведе до два шанса за пробив при 15:40 в полза на унгареца, но те бяха неутрализирани не без помощта на солидни сервиси от Григор, който впоследствие спечели и гейма след 4 поредни точки.

1:2 - обещаващо начало за българина, който поведе с 30:0, но след това Фучович стабилизира подаването си и в крайна сметка спечели гейма без дори и да даде брейкточка на Гришо.

2:2 - безпроблемен сервис-гейм за Димитров, спечелен на 0.

3:2 (пробив) - Фучович поведе с 40:15 и изглеждаше сякаш няма да има проблеми за него да вземе своето подаване, но българинът взе всяка една последвала точка, за да осъществи първия пробив до този момент в мача между двамата.

4:2 - изключително напрегнат гейм. Още началото предвещаваше подобно развитие, след като унгарецът поведе с 30:0. Впоследствие си осигури две точки за пробив, но Григор Димитров показа железни нерви и макар да не спечели от първия опит своя гейм, то той го стори от втория, като по този начин затвърди пробива си.

4:3 - Гришо направи две точки, но те се оказаха единствени и в крайна сметка унгарецът този път взе подаването си.

4:4 (пробив) - 66-ият в света връща пробива. Той изостана с 30:40, но след това взе всяка една точка и този път успя да пробие с първата си точка за пробив в гейма.

5:4 (пробив) - много тежък гейм, който за огромно щастие завършва с ри-брейк. Цели 3 опита бяха нужни на Григор Димитров, за да го осъществи, но в крайна сметка успя и ще сервира за спечелването на втория сет.

5:5 (пробив) - трилър, който завърши с късмет за унгареца. За съжаление, Григор изпусна цели 4 сетпойнта, докато Фучович реализира своята опит номер 3 за пробив в гейма. Той обаче дойде след уникален късмет за него след удар в горната част на мрежата, който направи невъзможна задачата на Гришо да достигне топката.

6:5 (пробив) - четвърти пореден пробив в края на втория сет, като за щастие този път Гришо е печелившият. Този път му трябваха 3 опита, за да може отново да пробие Фучович. Предстои българинът да сервира за сета във втори пореден гейм.

6:6 (пробив) - Димитров отново не успя. Този път дори и не стигна до точка за спечелване на сета. Фучович пропиля своя първи брейкпойнт, но грабна втория и докара нещата и във втория сет до тайбрек.

6:7(4) - окрилен от развитието на втория сет, Фучович успя да го грабне след победа в тайбрека. След два мини-пробива поведе с 5:2, като Гришо успя да върне само един от тях, спасявайки два сетбола. В крайна сметка обаче силите му не стигнаха за нещо повече и унгарецът спечели тайбрека със 7:4.

 

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - след по-дълго прекъсване след втория сет - Гришо взима гейма си безпроблемно, сякаш оставил зад гърба си разочарованието отпреди малко.

1:1 - унгарецът отговори с още по-убедително подаване и спечелен гейм на 0.

2:1 - геймът тръгна добре за Григор Димитров, но последва спад, който доведе до "дюс". В крайна сметка българинът се измъкна, печелейки подаването си след ас.

2:2 - Гришо общо две точки при подаването на Фучович, но не съумя да стори нищо повече и унгарецът взе своя сервис-гейм.

3:2 - убедителен сервис-гейм за световния номер 20, който не даде и точка на Фучович.

4:2 (пробив) - много добро начало в гейма за Гришо, който поведе с 40:0. Последваха неубедителни изяви и два ретура в аут, за да се стигне до 40:30, но в крайна сметка българинът се възползва от третата си възможност за пробив.

5:2 - Димитров отново поведе с 40:0, като след това и спечели подаването си без да даде точка на Фучович. Страхотни сервиси от хасковлията белязаха това.

5:3 - българинът поведе с 30:0, а впоследствие стигна и до брейкпойнт (и сетпойнт), но пропусна да го осъществи. В крайна сметка Фучович взе подаването си с ас.

6:3 - отново унгареьът бе близо до това да се измъкне в последния възможен момент от сета, но този път изходът бе различен. 66-ият в света пропусна две брейкточки и в крайна сметка Гришо взе сета с първия си сетбол на собствен сервис.

 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 (пробив) - перфектно начало на четвъртия сет за българина. Той изоставаше с 15:40, но след това взе нещата в свои ръце и спечели всяка точка до края на гейма.

2:0 - пробивът е затвърден след убедителна игра и добро сервиране в точните моменти.

2:1 - Григор Димитров затрудни Фучович, но стигна само до две точки при подаването му.

3:1 - леки проблеми за първата ракета на България и отразен брейкбол, но в крайна сметка затвърждаване на преднината.

3:2 - скоростен гейм на 0, подкрепен и с лека помощ от мрежата, и отново идва ред за Григор да сервира.

3:3 (пробив) - двойна грешка спомогна на Фучович да поведе с 40:0 и да има цели 3 шанса за пробив. Първите два бяха неутрализирани (единият чрез невероятна къса от Гришо), но при третия унгарецът се възползва.

4:3 (пробив) - пробивът е върнат моментално. Григор поведе с 40:15 и и завърши с невероятен бекхенд в центъра на корта, който се превърна и в "уинър".

4:4 (пробив) - отново в ключовите моменти от сета българинът дава възможности на своя съперник. И Фучович, по подобие на втория сет, отново се възползва. Пропиля един брейкпойнт, но при следващия не сгреши.

4:5 - безпощаден унгарец не даде и възможност за точка на Григор. Българинът ще сервира за оставане в сета.

4:6 (пробив) - кошмарното развитие в края на сета продължава. Много неубедителен Димитров и устремен до краен предел Фучович. Унгарецът поведе с 40:15 и от втория път успя да пробие българина, с което и да спечели сета. Ще наблюдаваме решаващ 5-ти сет.

 

ПЕТИ СЕТ

0:1 - Мартон Фучович сервира в решаващия гейм и го печели на 30.

1:1 - българинът печели своето подаване също на 30 и изравнява резултата при геймовете в петия сет.

1:2 - плашещо стабилен сервис-гейм за 66-ия в света. Фучович не даде шансове на Григор и хасковлията не записа дори точка в разиграванията.

1:3 (пробив) - предимството за унгареца във физическо отношение вече изглежда смазващо. Четири брейкпойнта, хасковлията отрази 3 от тях с последни сили, но не успя да го стори и с четвъртия.

1:4 - изключителен гейм, изпълнен с невероятни разигравания, които обаче отиваха на сметката на сякаш безгрешния Фучович. Двамата бяха точка за точка, но унгарецът взе решителните разигравания и от втория опит спечели гейма си.

1:5 (пробив) - Григор Димитров тотално рухна. Грешки при сервисите, двойна грешка, непредизвикани такива. Всичко това доведе до преднина от 0:40 за Фучович. Хасковлията някак успя да изравни и да отрази общо цели 6 възможности за пробив, като същевременно изпусна една точка за взимаме на гейма, но накрая и мрежата му обърна гръб.

1:6 - всичко изглеждаше предрешено за този последен гейм и Фучович го взе без проблем срещу вече напълно безпомощния и изгубил надежда Григор. Жалко за българина, който губи след 5-часова битка.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата ще излязат един срещу друг на корт номер 12, като тяхната среща е втората от програмата. Първи ще излязат Роберто Баутиста-Агут и Миомир Кецманович в 18:00 часа българско време. Непосредствено след края на техния двубой, Григор ще излезе на корта.

Гришо е номер 20 в ATP ранглистата, докато 28-годишният му противник е номер 66. Двамата вече играха един срещу друг след подновяването на сезона в тениса, като това се случи преди по-малко от 10 дни, когато Фучович надделя с 2:1 сета над българина в Мастърс турнира в Синсинати, който се игра в Ню Йорк.

Двамата нямат други срещи помежду си. Григор Димитров се справи безапелационно срещу Томи Пол с 3:0, за да стигне до тази фаза, докато Мартон Фучович надделя със същия резултат над Уго Делиен. Ако преодолее Фучович, Гришо ще се изправи срещу победителя от двойката Франсис Тиафо и Джон Милман.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички