Григор Димитров мина с лекота през първото препятствие на US Open


Григор Димитров мина с лекота през първото препятствие на US Open
Снимка: Getty Images/Guliver

6032 0

Григор Димитров постигна лесна победа на старта на US Open. Българинът победи с 6:1, 6:4, 6:2 квалификанта от Чехия Вацлав Шафранек. Във втория кръг той ще се изправи срещу победителя между руснака Андрей Рубльов и Алиаж Бедене от Великобритания.

Григор Димитров е поставен под №7 в последния за годината турнир от Големия шлем. Шафранек пък си извоюва правото да играе в основната схема в Ню Йорк след три трисетови победи в квалификациите. 23-годишният чех е 210-и в световната ранглиста и това бе първа среща помежду им. 

Григор стигна до шанс за пробив още във втория гейм на двубоя, който обаче бе спасен след добър сервис, като ретурът на българина излезе в аут. При следващото подаване на чеха възможностите за пробив вече бяха две. Шафранек спаси първата след ас, но при втората прати топката в мрежата и Григор поведе с 3:1. Ранният пробив се оказа напълно достатъчен. Гришо направи още един пробив за 5:1 и за малко над 20 минути българинът спечели сета.

Във втория гейм чехът изравни малко играта, но не и без помощта на Григор. Той показа малко разконцентрирана игра, което и предостави възможността в осмия гейм Шафранек да пробие. Все пак първата ни ракета се спаси заради силния си сервис. Иначе ранният пробив в още третия гейм бе напълно достатъчен да спечели и втория сет, задържайки преднината си.

Първата ни ракета можеше да пробие още в началото на третия сет, но изпусна пет възможности в 12 - минутния първи гейм. Въпреки това, както и при прдните два сета, Гришо проби рано за 2:1. Той поведе с 40:15 и успя при втората възможност, когато форхендът на съперника излезе в аут. До края на срещата след психологическото предимство, което си осигури, проби още веднъж за 5:2 и на подаването си затвори сета, въпреки че отрази две възможности за пробив.

Първи сет

1:0 Григор сервира първи в двубоя и спечели без затруднения подаването си, давайки точка на чеха след двойна грешка.

1:1 Гришо изоставаше с 30:15, но навакса и дори стигна до точка за пробив, от която обаче не се възползва. Шафранек заложи на силен сервис и спаси подаването си. 

2:1 При 30:0 българинът излезе на мрежата и проведе атакуваща акция, която извади чеха от равновесие след блестящ форхенд. Гейм на 0 за първата ни ракета.

3:1 (пробив) Хасковлията отново стигна до възможност до пробив и то две поредни след двойна грешка на чеха. След дълбок ретур Григор се възползва от втората точка и проби съперника си.

4:1 Пробивът е затвърден, въпреки двойната грешка на Григор.

5:1 (пробив) Нов пробив за хасковлията, той дойде след двойна грешка на Шафранек, с което улесни задачата на Гришо.

6:1 Само за 22 минути Григор затвори сета, след като затвърди пробива си.

Втори сет

0:1 Чехът спечели подаването си след дюс.

1:1 Отличен сервис и Григор възстановява равенството.

2:1 (пробив) Чехът изглеждаше, че лесно ще спечели подаването си, повеждайки 30:0. Григор обаче направи 4 поредни точки и стигна до третия пробив в срещата.

3:1 Пробивът е затвърден на 0.

3:2 Григор отново стигна до равенство, но този път Шафранек измъкна подаването си. 

4:2 При 30:30 Гришо заби два отлични сервиса и взе гейма.

4:3 Шафранек продължава да печели трудно подаяанията си. Този път отрази две точки за пробив и спечели сервис гейма си.

5:3 Григор допусна изравняване от 30:0, а след това се стигна и до точка за пробив. Българинът отново демонстрира силен сервис, който го спаси този гейм.

5:4 По-уверена игра и Шафранек спечели подаването си.

6:4 Григор не допусна изненада, вдигна оборотите и затвори сета с гейм на 15.

Трети сет

0:1 Най-дългият гейм досега, продължил 11 минути.  Григор пропиля 5 точки за пробив, чехът показа също харктер и измъкна гейма. 

1:1 Бърз гейм за Григор на 15.  

2:1 (пробив) Както и в първите два сета, Григор отново стигна до ранен пробив. Той поведе с 40:15 и успя при втората възможност, когато форхендът на съперника излезе в аут.

3:1 Пробивът е затвърден на 0. 

3:2 Чехът също записа подаването си на 0. 

4:2 Димитров отрази точка за пробив и все пак спаси подаването си.

5:2 (пробив) Очаквано Григор се възползва от преднината си и осъществи втори пробив в сета.

6:2 Въпреки двата шанса за пробив, Григор се справи и затвори сета и мача в негова полза.

Преди двубоя

Преди двубоя на българина, трябва да бъде довършена срещата между Доминик Тийм и Алекс де Минор. Тийм води с 6:4, 6:1, 1:0 и най-вероятно мачът няма да се проточи, макар че е напълно възможно нещата да не се случат точно така.

Димитров трябваше да излезе срещу квалификанта от Чехия Вацлав Шафранек на корта малко след полунощ българско време днес (30 август), но двамата така и не получиха шанс заради проливния дъжд. Всъщност още малко преди 20:00 часа българско време дъждът заваля в Ню Йорк и така и не спря. Мачове от програмата се играха само на централния корт "Артър Аш", а срещата на Димитров не намери място там.

Гришо досега не е играл срещу този съперник. Шафранек играе с дясна ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Висок е 185 см, а тежи 80 кг. За пръв път той ще участва в основната схема на US Open. Пътят на Григор до осминафиналите изглежда лесен, но след това програмата става много трудна за него. На осминафинал потенциално той ще се изправи срещу Монфис, докато на четвъртфинал и полуфинал дебнат Рафаел Надал и след това Роджър Федерер.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички