Григор Димитров изтърва златен шанс и напусна US Open


Григор Димитров изтърва златен шанс и напусна US Open
Снимка: Getty Images/Guliver

1652 0

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров поднесе ново разочарование на всички свои фенове, след като не успя да се възползва от отличния си жребий на тазгодишния US Open и загуби още във втори кръг – от непоставения казахстанец Михаил Кукушкин. Изключително болезнен беше и начинът, по който Димитров отстъпи – след като успя да навакса изоставане от 0:2 сета, той не успя да завърши обрата и отстъпи с 3:6, 6:7 (2), 6:2, 6:4, 4:6.

В първия сет Григор имаше шанса да поведе с ранен пробив, след като Кукушкин направи двойна грешка на шанс за пробив за българина – 2:0, но за съжаление Димитров веднага върна услугата с груба грешка от форхенд и последва рибрейк. А в седмия гейм нещата станаха още по-зле – пак грешка от форхенд от чиста позиция, след добър сервис, 30:40 и Кукушкин размаза на ретур втория сервис на Григор, правейки втори пробив – 4:3 в полза на казахстанеца. Сривът в играта на Димитров стана пълен и той не взе повече гейм в сета, като го завърши плачевно – с двойна грешка. Само за тази първа част българинът наниза 13 непредизвикани грешки, повечето от форхенд.

Лошият развой мобилизира Димитров на старта на втория сет и той проби с малко късмет, след като ударът му от бекхенд спря във филето на мрежата и стана неспасяем за Кукушкин. Хубавото в гейма беше, че Григор успя да спечели две точки в разигравания с прецизни и дълбоки форхенди и надеждата, че настройва основния си удар, отново се появи. Още по-хубаво беше, че българинът показа психическа устойчивост и отрази 15:40 на свой сервис при 2:1 гейма в негова полза, като форхендът беше причината да не изпусне аванса от пробив. А в петия гейм зрителите станаха свидетели на магия от ракетата на Димитров – прекрасен форхенд лоб, матирал директно Кукушкин, а разиграване по-късно и точка за пробив, но казахстанецът я спаси с отлично контрапие и не позволи сетът да свърши на практика още тук. Това се оказа много важно и още в следващия гейм Кукушкин се възползва от нестабилността на сервис на Григор, за да пробие, след като Димитров водеше с 40:30, направи двойна грешка и изпуска нещата от контрол – 3:3.

При 5:5 гейма българинът изтърва страхотен шанс – 0:30 на сервис на Кукушкин, втори начален удар и форхенд-ретур в мрежата. В крайна сметка сетът се реши в тайбрек, като Григор направи двойна грешка за 1:2 точки, а вторият минибрейк в полза на Кукушкин дойде за 5:2, след като казахстанецът натисна бекхенда на Григор и спечели. Последваха два сервиса за Кукушкин и два сбъркани ретура от Димитров – 7:2.

Както и в предишните два сета, Григор успя да си осигури ранен пробив, след тежък ретур от форхенд, като поведе с 3:0 гейма. За да спази „традицията”, както и в първите два сета, Димитров бързичко допусна връщане на пробива – този път за 3:2, след като имаше три пъти възможност да си вземе сервис гейма, не можа и при първата възможност за пробив Кукушкин дочака грешка от форхенд на българина. Учудващо с оглед предисторията, Григор моментално възстанови пробива аванс, след като игра по-агресивно, с мощни форхенди се добра до 15:40 и при втората възможност Кукушкин сбърка бекхенда – 4:2 за нашето момче. След това той изстрада сервис гейма си, спасявайки три точки за пробив с брутален сервис и с форхенд, за да поведе с 5:2 гейма. Вдъхновен от развоя на нещата, Димитров направи нов пробив, на 15, за 6:2 след две излизания на мрежата и получи правото да сервира първи в четвъртия сет.

С труден сервис гейм, минал през два дюса, Димитров се разписа пръв на таблото в четвъртата част. Вторият сервис гейм на българина мина по същия сценарий, но важното беше, че той удържаше и опитваше все по-често да разнообразява играта, което затрудняваше и изморяваше противника. При 3:2 за Григор, Кукушкин се спаси по невероятен начин след две поредни волета на българина и успя да вземе сервиса си, без да се изправя пред точка за пробив. Двамата вземаха сервис геймовете си до 5:4 за Григор, когато той направи първия и единствен пробив в сета – на 30, след като Кукушкин показа признаци на умора, направи и двойна грешка за 15:40, поддавайки се на напрежението, натрупало се след изящен бекхенд по правата на нашето момче за 15:30. Така Григор си извоюва шанса да започне на сервис решителния пети сет.

Чак в началото на петия сет Димитров успя да направи първата печеливша къса топка в мача, след като в няколко случая преди това опитите му бяха отчайващи и само веднъж преди това, с помощ от мрежата, матира по този начин Кукушкин. Двамата, обаче, вземаха достатъчно комфортно сервис геймовете си до 2:2, когато двойна грешка на Григор даде шанс на Кукушкин за пробив – 30:40. За щастие умората, която вече явно личеше у казахстанеца, надделя в следващото разиграване и той пресили форхенда си. Кукушкин обаче не се отчая, отговори с много силен бекхенд по диагонала и накара Димитров да сбърка воле – втори шанс за пробив. И той вече беше реализиран, след като българинът се пропука от форхенд – 3:2 за противника му.

Щеше ли Григор да се добере до шанс за нов обрат – отговорът се оказа „не”, а Кукушкин извоюва успеха след много дълго разиграване при 5:4 и 15:15, в което и двамата тичаха от ъгъл в ъгъл, но казахстанецът пръв дръпна спусъка, рискува и спечели, затваряйки сета и мача с 6:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички