Григор Димитров игра като равен с равен срещу Александър Зверев, но отпадна драматично в Париж


Григор Димитров игра като равен с равен срещу Александър Зверев, но отпадна драматично в Париж
Снимка: Getty Images

17904 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/8-финалите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Париж, след като загуби драматично от световния номер 4 Александър Зверев с 1:2 сета (6:7(4), 7:6(3), 3:6). Българинът игра като равен с равен срещу германеца и имаше отлични шансове да спечели мача, но не се възползва и загуби след близо 3 часа игра.

В първия сет българинът изостана с пробив, който на по-късен етап успя да върне и да докара частта до тайбрек. Там обаче Зверев бе по-добрият тенисист и спечели със 7:4 точки. Във втората част двамата тенисисти не се пробиха, но при 5:6 Александър Зверев стигна до два мачбола на сервис на Гришо. Българинът ги отрази и стигна до тайбрек, в който категорично надигра Зверев със 7:3 точки.

В решаващата трета част Григор изглеждаше много по-стабилен на корта от Зверев. Българинът печелеше с лекота подаванията си и създаваше сериозни главоболия на германеца на негов сервис. Гришо пропиля три брейкбола още в началото на сета, а при 3:2 поведе с 40:0 на сервиса на Зверев, но германецът записа пет последователни точки и изравни за 3:3.

Това очевидно разколеба Григор, който се пропука на свой сервис и беше пробит. В следващия гейм Гришо отново стигна до точка за пробив, но не успя да върне пробива. На свой сервис българинът отново бе пробит, а с това Зверев спечели мача. На 1/4-финалите германецът ще срещне победителя от срещата Каспер Рууд - Маркос Гирон.

СЕТ 1 

Григор Димитров започна двубоя по най-добрия начин - със спечелен сервис гейм на нула. Александър Зверев обаче не му остана длъжен и му даде само точка на свой сервис. В третия гейм Григор се пропука и изостана с 0:40, но след това направи три отлични сервиса, с които отрази и трите брейкбола за Зверев, а след това си спечели подаването.

Последваха три безпроблемни гейма за сервиращите. При 3:3 обаче Григор бе пробит. Александър Зверев поведе с 0:30, а след това рискува с бекхенд по правата, който излезе с малко в аут. След това обаче германецът направи достатъчно, за да пробие Гришо и да поведе в сета. Зверев затвърди пробива с гейм на нула, с което спечели 12 от последните 13 точки в сета.

Григор прекъсна серията на Александър Зверев, като поведе с 40:0 на свой сервис. След това българинът рискува на втори сервис и допусна двойна грешка, но при следващия сервис затвори гейма и направи резултата в сета 4:5. В следващия гейм Зверев сервираше за спечелването на сета, но Григор бе на друго мнение. Българинът върна пробива, след като показа повече агресия, докато германецът играеше твърде предпазливо, което му струва скъпо.

След 5:5 двамата тенисисти не предприемаха излишни рискове и си спечелиха подаванията безпроблемно, давайки само една точка на посрещащия. Двубоят влезе в тайбрек, който започна с точка за Григор на негов сервис. Зверев му отвърна с два отлични сервиса, на които българинът нямаше отговор. Гришо пръв се пропука на начален удар. Той спечели първия си сервис за 2:2, но след това допусна минипробив и Зверев поведе.

Плахата игра на германеца се изпари и той започна да играе все по-агресивно. Това му донесе резултат, като поведе с 2:5 в тайбрека с отлично сервиране. Последва нов минипробив на сервис на Григор, който допусна непредизвикана грешка от форхенд, а Зверев получи четири сетбола. Григор отрази два сетбола, след което Александър Зверев рискува на втори сервис и направи двойна грешка. От четвъртия опит германецът спечели тайбрека с 4:7 точки.

СЕТ 2

Александър Зверев започна втория сет по начина, по който завърши първият - с отлично сервиране, което му спечели откриващия гейм на 15. Григор Димитров се абстрахира от загубения първи сет и сервира отлично при първия си сервис гейм във втората част. Българинът вкарваше първия си сервис и това му даде нужния резултат, печелейки подаването си на 15.

Германецът отвърна със сервис гейм на нула. Григор също продължи да сервира на висота и даде само точка на съперника за 2:2. В следващия гейм българинът стигна до 30:30, но след това Зверев взе две последователни точки, които му спечелиха гейма. Последваха нови два гейма, в които сервиращият тенисист печелеше с лекота.

При 3:4 Григор отново бе на сервис и отново бе непоколебим на началния си удар. Най-добрият ни тенисист спечели подаването си без да даде точка на съперника и изравни геймовете във втория сет. При 4:4 дойде повратен момент в сета, но Григор не се възползва. Българинът стигна до точка за пробив при 40:30 в негова полза, но не реализира брейкбола, а след това Зверез спечели подаването си.

В следващия гейм Григор отново спечели на нула подаването си. При 5:5 Димитров отново притисна Зверев на негов сервис. Българският тенисист поведе с 30:0 на началния удар на германеца, който обаче след това се разяри и спечели четири последователни точки, за да спечели гейма с перфектно сервиране.

В последния си сервис гейм в сета Гришо се пропука. След като не бе допуснал нито един брейкбол във втората част, при 5:6 Александър Зверев му поведе с 15:40 и си осигури два мачбола. Григор Димитров обаче показа железни нерви и отрази и двата мачбола, стигайки до равенство 40:40. След това Гришо си свърши работата и с отлично сервиране вкара мача в тайбрек.

Тайбрекът започна отлично за Григор, който записа минипробив още в първата точка. След това българинът спечели и двете си подавания, за да поведе с 3:0 точки. Нещо повече: Григор Димитров записа още два минипробива, което му осигури аванс от 5:0 точки с предстоящи два удара на негов сервис.

Александър Зверев върна един от минипробивите, но след това Григор спечели второто си подаване и поведе с 6:1, осигурявайки си пет последователни сетбола. Германецът отрази първите два сетбола, но при третия Григор спечели тайбрека със 7:3 и вкара мача в трети сет.

СЕТ 3

Григор Димитров започна последния сет по чудесен начин, след като продължи да сервира много добре. Българинът даде само точка на съперника. Не така стояха нещата при Александър Зверев, който изглеждаше разколебан след загубения тайбрек. Германецът бе колеблив на начален удар, а Григор веднага го притисна в опит да го пробие. Българинът стигна до 3 точки за пробив, но и трите бяха отразени от Зверев.

В следващия гейм Гришо отново бе безупречен на сервис и спечели подаването си на нула. Зверев имаше трудности и в следващия си сервис гейм, но успя да го отскубне на 30. При 3:2 Зверев отново срещна сериозни изпитания на свой сервис. Германецът изостана с 40:0, а Гришо имаше три брейкбола на разположение. Зверев обаче записа пет последователни точки, за да спечели подаването си.

В ответния гейм Григор Димитров бе пробит. Българинът сервираше перфектно от началото на сета, но изглежда, че пропиляният шанс в предишния гейм наруши психиката му. Българинът изостана с 15:40, като успя да отрази първия брейкбол, но при втория опита труден удар, който не намери корта. 

Александър Зверев затвърди пробива, макар и трудно. И в този гейм Григор стигна до точка за връщане на пробива, но германецът оцеля и след това спечели подаването си за 3:5. Григор Димитров загуби всякаква концентрация и се пропука отново на свой сервис, допускайки втори пробив, с което Зверев затвори сета с 3:6.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Гришо ще се опита за втори път в кариерата си да преодолее тази фаза на турнира и да се класира на четвъртфиналите в Париж. Той обаче ще има много трудна задача срещу четвъртия в света Зверев, който победи в два сета Душан Лайович, за да стигне до този мач.

Все пак българинът вече е побеждавал веднъж германеца. Това се случва при единствения им сблъсък в зала - през 2014-а година в Базел, Швейцария. Александър Зверев обаче има предимство при преките двубои срещу Димитров, тъй като го е побеждавал на два пъти - и двата случая през 2016 година.

След шокиращата загуба на Зверев от Александър Бублик в първия кръг в Ротердам, германецът е спечелил всичките си 7 мача, които е изиграл в зала на твърди кортове, което му осигури и титлата във Виена през последната седмица. Световният номер 4 стигна финалите на всички три редовни турнири в зала на ATP, на които участва през миналата година, и спечели два от тях, като загуби другият - именно в Париж от Данийл Медведев.

Зверев е във феноменална форма, като никой друг тенисист не е спечелил повече титли в тура през този сезон от него (5, включително златото на Олимпийските игри в Токио). Неговото представяне особено през втората част на сезона е изумително - спечели златото в Токио, спечели петата си Мастърс титла - в Синсинати, стигна полуфинала на US Open и четвъртфинала на Индиън Уелс.

Формата на Григор Димитров в последните седмици обаче също е изумителна и това ни гарантира зрелищен двубой!

Програмата на централния корт стартира в 12:00 часа българско време и техният мач трябваше да е 4-ти и да старита след 18:00 часа, но двубоят преди техния няма да се състои, тъй като Гаел Монфис се отказа и няма да излезе срещу Новак Джокович.

Това изтегли срещата на Гришо и Зверев за по-рано. Първият мач между Доминик Кьопфер и Хуберт Хуркач вече се изигра, като надделя полякът. След тях са Камерън Нори и Тейлър Фриц, а когато приключат, Димитров ще излезе на корта.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички