Григор Димитров експресно изхвърли американски бомбардировач от US Open


Григор Димитров експресно изхвърли американски бомбардировач от US Open
Снимка: Getty Images

19363 0

Григор Димитров започна по изключителен начин участието си на последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ, след като изхвърли представителя на домакините Сам Рифис след 6:1, 7:6 (3), 6:3 на корт №5.  

Най-добрият тенисист в историята ни нямаше никакви проблеми с по-неопитния си опонент, който не демонстрира богат арсенал освен бомбени удари от основната линия, както и по-чести атаки при мрежата. Планът за игра на Гришо обаче беше перфектен и той не допусна изненада в откриващия си мач в турнира. 

Най-труден за него безспорно беше вторият сет, в който двамата си размениха по един пробив, но в тайбрека класата на Димитров си каза думата. В третия сет българинът реализира ранен пробив и не допусна изненада до края. 

Единственият проблем, който може да се търси в играта на Димитров тази вечер, беше в многото грешки, като той допусна 5 двойни грешки и общо 28 в мача. Това все пак беше доста по-малко от неговия опонент, като американецът записа цели 43 непредизвикани грешки. В актива си Гришо регистрира 42 уинъра и цели 82% успеваемост в атаките при мрежата. 

ТРЕТИ СЕТ

2:0 (пробив) - Гришо тотално обезвери своя съперник. Първо той взе лесно своето подаване, а след това записа две невероятни точки, връщайки две атаки при мрежата на американеца - 30:40 и шанс за пробив. Още първата беше реализирана с перфектен минаващ удар и Димитров рано-рано поведе с пробив в своя полза. 

3:0 - В този гейм се стигна и до най-забавния момент в мача. При 40:30 Григор реализира феноменален минаващ удар от бекхенд, като той се озова в трибуните, за да може да върне топката. той реализира точката и в радостта си поздрави десетина фена, подавайки им ръка, а зрителите посрещнаха това му действие с бурна еуфория - 3:0 за хасковията. 

3:1 - Рифис откри актива си в третия сет с гейм на 30. 

4:1 - Гейм на 15 за Григор. 

5:2 - Бърза размяна на геймове на по 15 за двамата тенисисти, което приближи още повече Димитров до победата. 

5:3 - Всяка съпротивителна сила у Рифис угасна след почивката, като почти собственоръчно той осигури две точки за пробив на Димитров с грешките си - 15:40. Все пак с два бомбени сервиса той изравни и се спаси от загуба на сета в този момент. В следващата точка обаче той допусна двойна грешка и даде нов аванс на Димитров - ретурът на Гришо обаче излезе в аут. 

В следващата точка Рифис заслужи бурни аплодисменти, след като завърши много елегантно воле, и то след като топката промени траекторията си заради филето на мрежата. С директна точка от сервис той остана в срещата засега. 

6:3 - Димитров не изгуби фокус в своето подаване, стъпи здраво в разиграванията и стигна до 3 мачбола. Още при първия Рифис пресили форхенда си и предаде гейма на 0. 

ПЪРВИ СЕТ 

1:0 - Григор Димитров започна много силно на начален удар и бързо-бързо стигна до 40:0, преди да запише двойна грешка и да подари точка на съперника. Следващият ретур на Рифис обаче не намери очертанията на корта - гейм за Гришо. 

2:0 (пробив) - Димитров много добре се ориентира към опитите на американеца да играе с атака при мрежата. При 30:30 той принуди съперника си да сбърка воле, а след това много силен минаващ удар на Гришо отново не позволи на Рифис да прехвърли мрежата - пробив за родния представител в турнира. 

3:0 - Димитров изостана в подаването си с 15:30, но последваха грешка на съперника и зашеметяващ уинър от форхенд по диагонала за българина, с което той обърна развоя до 40:30, а след това затвори гейма с мощен сервис. 

3:1 - Григор имаше нов шанс да притисне своя съперник, но този път в дуела след 30:30 победител беше Рифис - брутален бекхенд уинър по диагонала (1-и в мача и за двамата) и грешка от бекхенд на Димитров дадоха първи гейм за Рифис в сета. 

4:1 - Много бърз гейм на 0 за Димитров. 

5:1 (пробив) - В много интересен гейм Рифис поведе с 40:30, но Гришо направи фантастични 3 поредни разигравания, за да стигне до пробив. Брейк точката пък беше прекрасна, след като Рифис пусна къса топка, Гришо стигна до мрежата и с техничен минаващ удар реализира уинър за 5:1. 

6:1 - Гришо достигна до две сет точки, като Рифис изненада българина с отлична акция към мрежата и спаси едната точка за спечелване на частта. Той се опита втори пореден път да излезе към мрежата, но този път Димитров беше готов - страховит минаващ удар от бекхенд, точка и сет в полза на Григор. 

ВТОРИ СЕТ 

0:1 - Димитров достигна до две точки за пробив при 15:40. Първата беше отразена с отлична атака по правата от бекхенд страната с форхенд за Рифис, а при втората американецът откри страхотен шанс пред Григор, който обаче не уцели добре топката и я прати с метри в аут - 40:40. Гришо допусна две нови грешки и предаде златен шанс за ранен пробив. 

1:1 - Бърз гейм на 0 за Григор. 

2:1 (пробив) - Рифис беше напът да запише първия си по-спокоен сервис гейм, но след като поведе с 40:0 допусна две непредизвикани грешки. Напрежението си каза думата и той прати нов бекхенд в аут и резултатът беше изравнен - 40:40. С дълбок ретур Димитров принуди Рифис да прати бекхенда си в мрежата - нов шанс за пробив. Последва фантастично разиграване, при което Рифис имаше пълно предимство, атакува към мрежата и пусна къса топка за Григор, който обаче се справи фантастично - първо я отрази, а след това прати бекхенд воле неспасяемо в задно поле за пробив. 

2:2 (пробив- След леки неточности в играта Димитров се видя изоставащ с 15:30, а Рифис се опита да натисне своя опонент с много агресивен ретур. Гришо отговори с отлична защита и в крайна сметка се защити, достигайки до 30:30. В следващото разиграване обаче той прати топката в мрежата и даде първи шанс на съперника си за пробив. След двойна грешка, Гришо предаде сета. 

2:3 - С изключително ефектно и ефективно изпълнение на бекхенд Димитров записа може би най-красивият си уинър до момента, за да поведе с 0:30. За съжаление, той сам се погрижи предимството му да изчезне с две поредни непредизвикани грешки. Последва бомбен сервис на Рифис за 40:30 и форхенд уинър за връщане на аванса в резултата. 

3:4 - Двамата тенисисти бяха напът да си разменят по един бърз гейм, но Гришо отново от 40:0 стигна до 40:40 при подаването на Рифис. За съжаление, комбинацията му от дълбок форхенд по правата и атака по диагонала не сполучи, тъй като топката излезе в аут - предимство за американеца. В следващото разиграване Рифис рискува с много мощен форхенд по правата, докато гонеше топка по диагонала на Димитров, и сполучи - гейм за американеца. 

4:4 - Гейм за Димитров на 15.. 

4:5 - При 30:15 Рифис сбърка смач воле от бекхенд, което направи резултата 30:30 и последва най-куриозната точка. Димитров опита лоб, който не сполучи и Рифис имаше възможност да завърши със смач. Той вкара пълна сила, но топката мина над главата над Димитров, той успя да я засече и записа уинър - брейк точка за родния представител. Последваха обаче 3 безответни точки за американеца и той отново се защити. 

6:6 - Размяна на бързи геймове и от двете страни, като това доведе до тайбрек във втория сет. 

7:6 (3) - Отличен старт и за двамата, които с отлични начални удари си осигуриха предимство в разиграванията - 2:1 след първата размяна на сервиси за Григор. Димитров пръв записа минипробив, след като дълбоките му удари свариха неподготвен Рифис, който прати форхенд в аут - 3:1, а след това 3:2 след ретур в мрежата на българина. 

Димитров беше перфектен на своя начален удар, а след това стигна до нов мини пробив за 6:3. Той завърши със стил  - директна точка от сервис и сет в негова полза. 

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

След колебливо представяне до момента през сезона Григор Димитров отново се завръща на кортовете на US Open, където преди две години достигна до 1/2-финалите на турнира. Тогава българинът преодоля Роджър Федедер на четвъртфиналната фаза, но беше спрян от Даниил Медведев на крачка от големия финал.

Сега Гришо ще опита да подобри постижението си, като първата крачка към целта е мач срещу представителя на домакините Сам Рифис, който е под номер 542 в световната ранглиста. Съперникът е далеч от класата на Григор, но на родна сцена ще има мотивацията да се опълчи на българина, който е достигал до третото място в световната ранглиста. 

Понастоящем Димитров е 18-и в света, но през последните месеци показа колебания в играта си, които дълго време не му позволяваха да запише победа. Едва на Мастърса в Синсинати Григор записа две поредни победи - над Роберто Баутиста Агут и Александър Бублик, но загуби от Даниил Медведев в равностоен сблъсък. Това вдъхна увереност на Григор, че може да се конкурира с водещите тенисисти на US Open.

Сам Рифис спечели шампионата на САЩ за колежани на сингъл тази година, поради което получи уайлдкард за участие в Откритото първенство на САЩ. Той започна сезон 2021 едва през юни и успя да запише 7 победи и 4 загуби до този момент.

22-годишният американец участва в квалификациите на турнира през 2019 г., но тогава загуби още в първия квалификационен кръг от италианеца Стефано Наполитано с 2:6, 4:6. Григор Димитров се среща за първи път със Сам Рифис. Тяхната среща ще се проведе на корт №5, като ще започне след 21.30 часа българско време.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички