Григор Димитров е в историята на Ротердам с чутовен рекорд: А преди 15 години шокира Рафаел Надал (ВИДЕО)


Григор Димитров е в историята на Ротердам с чутовен рекорд: А преди 15 години шокира Рафаел Надал (ВИДЕО)
Снимка: Australian Open

36820 0

Григор Димитров ще започне участието си в Ротердам в сряда (14 февруари). Това е четвъртият му турнир за годината, като до момента вече игра два финала. Първият съперник за 32-годишния българин в Нидерландия ще бъде Лоренцо Сонего от Италия.

Надпреварата в Ротердам е доста по-специална за Гришо, отколкото другите. Това е факт, защото именно там хасковлията записва първата си победа на ниво ATP. Това се случва през вече далечната 2009 година, когато побеждава Томаш Бердих в три сета - 4:6, 6:3, 6:4.

Григор Димитров държи рекорд на Ротердам чрез първата си ATP победа

Още: Най-тежкият потенциален път на Григор Димитров към 3-ти финал: Най-близкият му прител, стари познайници и Синер

Тогава чехът е сред топ състезателите на Тура, като е поставен под номер 23 в световната ранглиста. Димитров пък е едва на 17 години и тепърва прохожда на ниво ATP. А победата му срещу Бердих остава завинаги в историята на надпреварата в Ротердам.

И до днес няма по-млад тенисист, който да е записал успех в турнира, като именно българинът държи впечатляващия рекорд. По онова време Григор е дори извън топ 400 на световната ранглиста, но още тогава пленява мнозина с играта си.

Още по-запомнящ се е следващият дуел в надпреварата през 2009 година за Григор, защото той се изправя срещу един от тримата големи в този спорт през този век - Рафаел Надал. В онзи момент испанецът е номер 1 в световната ранглиста и тъкмо е спечелил трофея от Australian Open.

Епичната първа среща на Гришо с Рафаел Надал

Още: "Григор Димитров стана жертва на огън, който нямаше как да спре"

Когато Григор Димитров и Рафа Надал се срещнаха за първи път

17-годишният Григор го шокира, като печели сет срещу него, но в крайна сметка губи след 5:7, 6:3, 2:6. Така Димитров притиска най-добрия играч в света по онова време до неговия лимит за два часа и половина и остава доста близо до чудото.

Съвсем наскоро, вече години по-късно, Григор споделя, че е било по-добре да загуби онзи двубой в три сета, отколкото да го спечели.

"Честно казано, за мен бе по-добре да загубя в три сета, отколкото да спечеля. Справка с реалността. Тогава да срещнеш някой от топ 20 беше много трудно. Трябваше да изградя тялото си и играта си, за да имам шанс. Наслаждавах се на онзи период, въпреки че не спечелих много титли. Събрах опит и много се наслаждавах" - признава той.

Още: Въпреки загубения финал: Григор Димитров спечели впечатляваща сума пари - 6-цифрена

Когато записва победа номер 400 през септември миналата година пък отново се връща към случилото се на Ротердам и мачовете с Надал и Бердих, като споделя:

"Помня всичко от онези дни. Около два дни преди мача с Бердих трябваше да играя квалификации в Ротердам, а нощта преди да започнат решиха да ми дадат "уайлд кард" и жребият ме събра с Томаш, а след това идваше Рафа, а той се завръщаше след успеха на Australian Open.

Този мач срещу Томаш беше луд. Плъзгах се, тичах наоколо. Просто бях себе си и никога не си помислях: "О, това е първата ми победа на Тура" или нещо такова. Това бе нов мч за мен. Мисля, че това е нещо, което трябва да си напомняме често" - разказва българинът.

Вече 15 години по-късно той продължава да бъде сред най-добрите. След представянето си в Марсилия направи огромен скок и Григор Димитров влезе в голямата цел - задмина Алкарас и диша във врата на Джокович.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички