Григор Димитров диша във врата на Алкарас: Малцина са пред него за 2024-та - има една голяма изненада


Григор Димитров диша във врата на Алкарас: Малцина са пред него за 2024-та - има една голяма изненада
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

14660 0

Григор Димитров започна добре новия сезон. Въпреки че най-добрият български тенисист отпадна в третия кръг от Нуно Боржеш, когато бе в ролята на сериозен фаворит, той може да бъде доволен от развитието на 2024-та до момента.

Показателно е и че 32-годишният хасковлия е сред най-успешните през кампанията, макар и тя да е в още в самото начало. Точно десетима състезатели са спечелили повече точки от него до момента в класирането на живо, от което в края на годината ще бъдат определени осемте тенисисти, които ще играят на финалната надпревара между най-добрите.

Григор Димитров на прага на топ 10 за 2024 година

Григор има седем победи и едно поражение, като спечели титлата в Бризбън. С трофея, донесъл му 250 точки, + достигането му до третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем, той е спечелил общо 350 точки.

Още: Григор Димитров се завръща на уникален за него турнир: Там е и кошмарът му от 2023-та

Разбира се, не е изненада, че първи по този показател е италианецът Яник Синер. Той си заслужи 2000 точки, след като грабна титлата на Australian Open. Също толкова логично - след него е Даниил Медведев, който игра финал, като руснакът разполага с 1300 пункта.

Яник Синер с трофея от Australian Open

Топ 3 допълва Александър Зверев. Германецът набира все повече самочувствие след тежката контузия миналата година, той бе болезнено близо до финала на Australian Open, но допусна обрат от 2:0 сета срещу Медведев на полуфиналите. Зверев е с 1135 точки. Преди това пък се представи успешно на United Cup.

Световният номер 1 Новак Джокович е завоювал 860 точки до момента (отпадна на 1/2-финалите на AO), а вторият в света Карлос Алкарас е на 9-о място до момента с 400 пункта. Между него и Ноле са Андрей Рубльов (650 точки), Хуберт Хуркач (550 точки), Алекс де Минор (465 точки) и Тейлър Фриц (445 точки).

Почти веднага след Алкарас е и Димитров, а изненадващо име е между тях и лишава Гришо от място в топ 10 към момента в класацията на живо. Това е Алехандро Табило. 26-годишният чех е с 278 точки пред българина, въпреки че отпадна в първия кръг на Australian Open в пет сета.

Още: Григор Димитров не скромничи: "Аз съм най-скъпият подарък за майка ми"

Преди това той спечели титлите в Оукланд (ATP 250) и в Бразилия (Чалънджър). Програмата за Гришо е натоварена, като сега му предстои участие в Марсилия, а след това и в Акапулко. На фона на това бе даден и отговорът дали Григор Димитров ще играе в така важните мачове за България от Купа Дейвис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички