Гореща австралийска драма, два спасени мачбола и победа за Григор Димитров


Гореща австралийска драма, два спасени мачбола и победа за Григор Димитров

2280 0

В първия си мач за годината най-добрият български тенисист Григор Димитров успя да направи пълен обрат и да спечели трудна, но сладка победа срещу добрия си приятел Жереми Шарди. Григор измъкна успеха в мач от втория кръг в Бризбън след 3:6, 6:4, 7:6 (8) и в следващия кръг, на четвъртфинал, играе с Мартин Клижан, който също взе много трудна победа срещу фаворита Александър Долгополов – 1:6, 7:6 (6), 7:6 (7).

Първият сет, може спокойно да се каже, беше трагичен за Димитров. В играта му от основна линия нямаше никаква стабилност, като се пропукваше доста бекехндът му. В началото нещата не изглеждаха толкова зле, след като още в първия сервис гейм на Шарди българинът можеше да пробие, но французинът намери сервиса си в трудния момент – 15:40 и се спаси. След това нещата тръгнаха на зле – пробив за Шарди за 3:2 след бекхенд в мрежата на Григор и още един пробив за 6:3, след като Григор спаси 15:40, но се предаде при третия шанс за противника.

Вторият сет също започна уж позитивно за Григор – с точка за пробив, след като Шарди пробва твърде амбициозен форхенд по правата, но след това французинът пак включи на предавка „сервис” и се измъкна. В много важния осми гейм Димитров беше изправен до стената – точка за пробив за Шарди, но българинът използва лекарството на французина и с безпощаден сервис се спаси. И това даде мигновено резултат – първият истински силен гейм на ретур за Григор и три поредни възможности да пробие Шарди – 0:40. За съжаление обаче Григор два пъти сбърка на ретур при втори сервис на французина, а после пропусна и труден минаващ от форхенд по къс диагонал – 40:40. Геймът обаче не беше свършил и българинът взе следващите две разигравания, показвайки повече търпение – пробив за 5:4 и възможност да изравни сетовете. Така и стана, макар че Димитров опъна нервите на всички свои почитатели, след като направи двойна грешка, Шарди получи два шанса да върне пробива, но нищо повече.

Решителният трети сет започна по познат начин – с точка за пробив в полза на Григор. Също по толкова познат начин Шарди се спаси с мощен сервис. Оттук насетне геймът се превърна в безмилостна битка – Димитров стигна до още три точки за пробив, но всеки път подхождаше с по-предпазлив подсечен ретур и Шарди веднага атакуваше, като се измъкна благополучно и при своя трети геймбол успя да задържи подаването си.

След зверския първи гейм Шарди стана по-стабилен на сервис, докато Григор вземаше по-трудно подаванията си, но в крайна сметка точно той стигна до шанс за пробив при 4:4 гейма – както и във втория сет. Французинът обаче оцеля на косъм, след като ударът му едва закачи линията от външния край и трябваше „Ястребово око” да потвърждава.

В крайна сметка изходът на мача се реши в тайбрек. В него Шарди започан по-нервно и Григор му направи минипробив в четвъртата точка, след като французинът доста нескопосано изкара рутинен бекхенд в аут. Последва и грешка от форхенд за аванс от 4:1 точки за Димитров, но за съжаление българинът подходи много дефанзивно в следващата точка и сам вкара вълка в кошарата, позволявайки на Шарди веднага да върне единия минипробив. За ужас на всички български фенове последва и двойна грешка на Григор и авансът му изчезна, а изнервеният вече българин направи и елементарна грешка от бекхенд за 5:4 за Шарди. Французинът си извоюва два поредни мачбола след впечатляващ печеливш форхенд по правата при дълго разиграване – трета поредна загубена точка на сервис на Димитров, който спаси първия мачбол с ас. И тук нервите на Шарди не издържаха – двойна грешка на втория мачбол и 6:6 точки. Излеждаше, че французинът съвсем се предаде след втора поредна двойна грешка и първи мачбол за Григор, но българинът не можа да вземе своето и пак след грешка от бекхенд. Все пак, при третия си мачбол нашето момче успя и взе победата с 10:8 точки в тайбрека.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички