Федерер стигна до номер 2 в света след пет спасени мачбола


Федерер стигна до номер 2 в света след пет спасени мачбола
Снимка: Getty Images/Guliver

3326 0

Швейцарската тенис легенда Роджър Федерер успя да се изкачи до номер 2 в света след крайно драматична и много трудна победа над аржентинеца Леонардо Майер в Шанхай - 7:5, 3:6, 7:6 (7).

Противно на очакванията срещата протече крайно драматично, като ясно пролича дългата пауза, която си взе швейцарецът между US Open и настоящия турнир. Федерер определено не беше в достатъчно добро състояние - най-вече по отношение на играта с крака заради липсата на състезателна обстановка. А Майер игра на предела на силите си и на няколко пъти демонстрира с брутално силни удари, че днес доста му върви.

С оглед на всичко това логично мачът стигна до трети сет, а при 4:5 Майер стигна до два поредни мачбола на сервис на Федерер. Швейцарецът обаче се спаси след добро воле на мрежата, което Майер не успя да върне на косъм - топката спря във филето на мрежата, а при втория мачбол наниза отличен първи сервис, който аржентинецът не успя да върне.

Драмата продължи в тайбрека, където Майер стигна до нови два поредни мачбола - при 6:4, след безумна грешка от лесен форхенд на Федерер точно когато върна и двата минипробива, с които аржентинецът водеше. Но 17-кратният шампион от Големия шлем не се предаде - той спаси третия мачбол след нов мощен сервис, а после на начален удар на Майер направи коварен подсечен бекхенд ретур и след това матира привикания на мрежата противник с лесен бекхенд по правата. При 6:7 точки с нов хубав първи сервис Федерер спаси и пети мачбол, а точка по-късно успя да спечели мача при първия мачбол на собствен сервис, при това крайно ефектно - с бекхенд лоб, който остави Майер закован на мрежата.

Победата означава, че Федерер е вече номер две в света, след като днес Рафаел Надал падна с 0:2 сета от Фелисиано Лопес. Надал логично загуби, след като преди два дни му беше поставена диагноза апандисит, но игра на антибиотици.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички