Федерер спря Джокович пред историческо постижение (Видео)


Федерер спря Джокович пред историческо постижение (Видео)
Снимка: Getty Images/Guliver

2065 0

За пореден път, когато Новак Джокович е изправен пред история, голямото и непреодолимо препятствие се оказва Роджър Федерер. В епизод номер 41 от сблъсъка между двамата, Маестрото приземи световния номер едно със 7:6 (1), 6:3 и го лиши от шанса да стане единственият тенисист, печелил поне по веднъж всеки един от турнирите от серията „Мастърс”. Победата на финала в Синсинати означава седма титла за Федерер, а това беше пета загуба за Ноле на финал в американския град. Освен всичко друго Федерер си връща второто място в ранглистата и ще е втори поставен за US Open, като отново води в преките сблъсъци с Джокович – 21:20 победи.

Първият опасен момент дойде на сервис на Джокович – при 1:1 гейма, след като Федерер подходи крайно агресивно на ретур и стигна до 15:40, посрещайки буквално почти на сервис линията! Джокович спаси и двете точки след хубави сервиси, спаси и трета след нов добър начален удар, за да се измъкне от крайно трудната ситуация. Натискът на Федерер обаче продължи и при 2:2 гейма, когато с нов гръмотевичен форхенд швейцарецът пак стигна до точка за пробив. И пак Джокович намери сервиса си в точния момент, за да си подсигури възможност да играе агресивно и не я пропусна, оцелявайки отново. А при 3:3 гейма само извънземно изпълнение на лоб спаси световния номер едно от това пак да трябва да спасява шанс за пробив.

В крайна сметка Джокович устоя и докара нещата до тайбрек, след като сервис геймовете на Федерер вървяха безметежно. Дългият гейм тръгна с минипробив за Федерер след впечатляващ бекхенд по диагонала на швейцареца, но сърбинът върна минибрейка след малко късмет при удар на линията и грешка на Роджър от форхенд – 2:1 точки за швейцареца. Нов невероятен бекхенд на Федерер, този път право на основната линия, даде пак минипробив аванс за световния номер три, а мощен ретур от форхенд и мигновено излизане на мрежата доведоха до грешка на Ноле от бекхенд – 4:1 точки за Федерер, с два минипробива преднина. Страхотна реакция на мрежата на Федерер, с бекхенд воле, му даде вече пет сетбола и Джокович се предаде още на първия, след нова грешка от бекхенд – 7:1 точки за швейцареца.

Вторият сет започна катастрофално за Джокович, който наниза три двойни грешки, две от които поредни и първият пробив в мача беше факт. А в шестия гейм Федерер изтърва още три точки за пробив, за да се подсигури с два пробива преднина, като определено ръката на швейцареца трепна от форхенд. Все пак шесткратният шампион в Синсинати удържа следващото си подаване – ключов момент в мача, като за пръв път в двубоя на Федерер му се наложи да мине през дюс – 5:2 в негова полза. Джокович си взе сервис гейма за 3:5, въпреки че Федерер му направи две директни точки от ретур и дойде ред на швейцареца да сервира за мача. И Федерер се справи брилянтно – гейм на нула и седма титла за швейцареца на любимия му Мастърс в Синсинати. Това беше и първа титла за Федерер от тази категория турнири за годината.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички