Джокович мина през нов обрат за пети финал в Синсинати


Джокович мина през нов обрат за пети финал в Синсинати
Снимка: Getty Images/Guliver

1331 0

Пети финал – това е равносметката за световния номер едно Новак Джокович на Мастърса в Синсинати, който е и единственият досега недостижим за сърбина турнир от тази категория. Джокович направи пълен обрат срещу изненадата на турнира Александър Долгополов – 4:6, 7:6 (5), 6:2 и очаква на финала един измежду Роджър Федерер и Анди Мъри, които в директен двубой ще се борят на практика кой ще е поставен под номер две на тазгодишния US Open. Именно срещу тях двамата Ноле има по два финала досега в Синсинати, като губи всеки път дотук.

Първият сет премина под диктовката на Долгополов, а Джокович беше далеч от нивото, достойно за номер едно в света. Сърбинът правеше грешка след грешка от основната линия – цели 13 непредизвикани, като особено от бекхенд пропуските бяха фрапиращи. От друга страна бекхендът на Долгополов беше изключително остър и украинецът нижеше точка след точка от този удар, като Джокович извади истински късмет, че противникът му вкара само 40% първи сервис. Долгополов проби рано – за 2:1 гейма, но върна Ноле в сета за 3:3, след две поредни двойни грешки от 30:30 на собствен сервис – типичната за украинеца непредсказуемост. Веднага обаче той направи нов пробив след крайно агресивна игра и брилянтна къса топка, а до края на сета удържа подаванията си без проблем – 6:4.

Още в началото на втората част Долгополов изтърва две точки за пробив и оттам насетне играта тръгна гейм за гейм. При 3:2 Джокович поиска медицински таймаут заради болки в коремната област, но продължи срещата. При 3:3 Долгополов успя да стигне до нов шанс за пробив след извънземен печеливш ретур от форхенд по диагонала, но в следващата точка точно форхендът го предаде и Джокович оцеля. Геймът се оказа страшно важен, защото още в следващия световният номер едно захапа, Долгополов изпадна в миникриза и пробивът беше факт – 5:3 за сърбина и сервис за сета. Крайно изненадващо обаче Ноле последва рибрейк на нула, след като украинецът отзаменува завръщането си със страхотен бекхенд по правата за 0:40, хващайки мощен удар на Джокович на метър от мрежата.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Долгополов тръгна с минипробив след размазващ форхенд-контрапие, а Ноле изпусна да върне минипробива при 2:0 точки, когато от чиста позиция заби форхенд в мрежата. Все пак минипробивът беше върнат за 3:3 точки, когато украинецът пропусна форхенд по правата, но острият бекхенд на украинеца му подсигури нов минипробив за 5:4 точки. И веднага дойде грешка от страна на нестандартния украинеца, който опита къса топка на остър ретур на световния номер едно, което доведе до грешка, а след изтощително разиграване последва и нова грешка на Долгополов – 6:5 и сетбол за Джокович на негов сервис. Този път прошка нямаше и Ноле взе своето след печеливш форхенд по диагонала – 7:5.

Решителният трети сет тръгна с точка за пробив за Джокович, но Долгополов я спаси лесно с рутинен форхенд по обратния диагонал. Не така стояха нещата в следващия сервис гейм на украинеца, който така и не можеше да вкара поне 50% първи сервис и пробивът на сметката на Ноле дойде, за 2:1. Сърбинът затвърди аванса си, след като преодоля две точки за пробив, а Долгополов окончателно рухна, давайки нов пробив на Джокович с двойна грешка. Така финалният резултат в третия сет беше оформен на 6:2 в полза на най-добрия тенисист в света в момента.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички