Федерер преодоля Мъри и е на седми финал в Синсинати


Федерер преодоля Мъри и е на седми финал в Синсинати
Снимка: Getty Images/Guliver

2099 0

Синсинати не случайно е любимият турнир от серията Мастърс на Роджър Федерер. Тук той има цели шест титли и за пореден път доказа защо – на може би най-бързата настилка на открито Федерер е като истински хищник с бързата си и разнообразна игра. Това почувства на гърба си днес и все още действащият световен номер две Анди Мъри, който се бори здраво, но загуби в два сета от швейцареца – 4:6, 6:7 (6). Така Федерер излиза на финала срещу Новак Джокович – пети финал между двамата тази година. Дотук Джокович води с 3:1 успеха.

Точно според очакванията Федерер започна вихрено мача, с непрестанен натиск върху Мъри, който се задъхваше чисто физически на традиционно бързото темпо на швейцареца. По чудо Мъри устиска да не бъде пробит още на старта, след като изкара късмет форхенд ретурът на Федерер да излезе малко в аут, но вече във втория сервис гейм на шотландеца прошка нямаше и Мъри го предаде след форхенд в мрежата – 2:1 за Федерер. Пробивът се оказа достатъчен за Роджър, за да вземе първия сет, след като той не допусна Мъри да му вземе повече от две точки в собствен сервис гейм, завършвайки сета с гръмотевичен форхенд по правата – 6:4.

В началото на втория сет Мъри вдигна нивото си на игра и определено застана по-стабилно на корта, но така и не успяваше да окаже достатъчно натиск на сервис на Федерер – най-много до 30:30. А швейцарецът, както изглеждаше малко по-пасивен, при 3:3 гейма стигна до шанс за пробив след страхотна комбинация форхенд-бекхенд. Мъри, обаче, намери сервиса си и се спаси от най-лошото. Това се оказа и единствената възможност пред посрещащите за сета, който логично се реши в тайбрек.

В дългия гейм двамата започнаха впечатляващо – всеки с ас. Мъри беше първият, който поддаде с непредизвикана грешка от бекехенд за 3:1 точки в полза на Федерер. Шотландецът успя да върне минипробива за 3:4 след много агресивен форхенд ретур, който Федерер не можа да контролира. Все пак швейцарецът стигна до мачбол, при 6:5 точки, но на сервис на Мъри и той успя да се спаси с мощен първи сервис по линията, който Федерер не успя да отиграе в корта – 6:6. В следващата точка Федерер се показа като истински тенис гений – скъсен ретур от бекхенд, който Мъри достигна с последни сили, последва лоб от бекхенд и лесно воле за швейцареца – втори мачбол. Там вече Федерер не прости и след нов чудесен форхенд си осигури възможност за печелившо воле, която не пропусна – 8:6 точки за швейцареца и възможност да си остане под номер 2 за US Open, ако победи на финала Новак Джокович. От друга страна сърбинът се цели в уникално постижение - ако спечели срещу Федерер, той ще е единственият тенисист, печелил всеки един турнир от серията "Мастърс". Досега Джокович не успява да вземе купата само в Синсинати, където има вече четири загубени финала - два срещу Федерер, през 2009 и 2012 година и два срещу Мъри - през 2008 и 2011 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички