Федерер преподаде урок на Джокович и е на финал в Шанхай


Федерер преподаде урок на Джокович и е на финал в Шанхай
Снимка: Getty Images/Guliver

76009 2

Цели 28 поредни мача – с толкова дълга печеливша серия в Китай влезе световният номер едно Новак Джокович в 36-ия си мач срещу легендата и вече номер две в света Роджър Федерер. Всичко хубаво обаче си има край - в наелектризиращия втори полуфинал на Мастърса в Шанхай Федерер пречупи Джокович и му нанесе първа загуба от четири години насам, когато пак швейцарецът беше демонът за сърбина – 6:4, 6:4. Това беше 19-та победа за Роджър в 36 мача срещу Ноле, а на финала швейцарецът ще се изправи срещу французина Жил Симон.

Първи сет

В първия сет Федерер определено изненада Джокович, след като форсира рано нещата и проби още в петия гейм – след поредна комбинация със сечен бекхенд, с която сърбинът не се справи. Всеизвестен факт е, че в по-дълги разигравания световният номер едно би имал предимство заради уникалната си защита с последна дълга крачка преди удара. Но швейцарецът явно си беше направи добре сметката и с непрекъснати атаки към мрежата разби всякаква възможност Джокович да намери ритъм, като венец на великолепната му игра беше осмият гейм, в който наниза три аса и направи един невърнат сервис, приключвайки го за 47 секунди. А завършекът на сета от страна на Федерер беше подобаващ – с ас още на първия сетбол за 6:4.

Втори сет

Разцентрованият Джокович започна лошо и втората част, като явно беше забравил, че рецептата за успех срещу Федерер е да му играеш на бекхенд – Ноле опитваше да пробие през форхенда на Роджър, който след чудотворното си спасяване в първия си мач от турнира срещу Леонардо Майер, когато отрази пет мачбола, просто не можеше да пропусне. Логично швейцарецът наказа Джокович още в първия му сервис гейм, с пробив след мощен печеливш форхенд по правата и се постави във водеща позиция.

С оглед развитието на нещата до този момент петият гейм на сета се превърна в най-инфарктния за Джокович. В него той беше изправен пред четири точки за пробив, включително 15:40 и ги спаси всичките с печеливши удари, кой от кой по-невероятни. Особено впечатляваща беше точката при 30:40, когато Федерер притисна сърбина и той успя да намери изключителен къс диагонал от бекхенд само с китка – единственото възможно решение, за да размине покрилия мрежата швейцарец. Отговорът на Федерер беше също впечатляващ – измъкване от 0:30 с четири поредни точки, включително изключителен скъсен сечен бекхенд и смач почти на основна линия с отскок назад - 4:2 за него във втория сет.

Джокович вече беше опрян до стената и хвърли всичко в осмия гейм, когато спаси общо седем геймбола на Федерер, включително 40:0, но не успя да стигне дори до точка за пробив. А в деветия гейм сърбинът трябваше да спасява два мачбола – и го стори, след като не остави никакъв шанс на швейцареца и в двата случая – в първия след мощен сервис и лесно печелившо воле, а във втория – с ас. Това обаче беше всичко, до което успя да се добере Джокович и Федерер завърши мача в стила, в който го и проведе – с излизане на мрежата и печелившо воле още на първия си мачбол на свой сервис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички