Федерер излезе на корта и Швейцария би Франция при двойките за Купа Дейвис


Федерер излезе на корта и Швейцария би Франция при двойките за Купа Дейвис
Снимка: Getty Images/Guliver

1776 0

В изключително емоционален, но в крайна сметка неравностоен мач, Швейцария успя да спечели срещу Франция мача на двойки от финалния сблъсък за Купа Дейвис с категоричното 3:0 сета – 6:3, 7:5, 6:4. Така швейцарците поведоха с 2:1 победи в сблъсъка и утре, 23 ноември, им трябва само още една, за да грабнат за пръв път в историята си престижния трофей. Първият мач от утрешния, решителен ден, по програма е между Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга.

Първи сет


Преди ключовия мач на двойките със страшна сила висеше въпросът – ще излезе ли Швейцария в двойка Федерер/Вавринка или гърбът на първата ракета на кръстоносците няма да му позволи да играе и евентуално само Вавринка би се включил като партньор на Марко Киудинели. В крайна сметка Федерер се появи на корта, за да може Швейцария да разчита на най-доброто и при двойките. Факт беше обаче, че Роджър и Стан не бяха печелили мач на двойки в турнира тази година, но пък класата им като двойка е неоспорима – достатъчно е само да си спомним златния им олимпийски медал от Пекин през 2008 година.

В първия сет големият шанс беше първо на страната на Швейцария – в шестия гейм. Тогава бекхендът на Вавринка се превърна в страшно оръжие и благодарение на него швейцарците се добраха до 15:40 на сервис на Бенето. При втория опит, след страхотна бомбардировка от форхенд и на Федерер, и на Вавринка срещу затворилите мрежата Бенето и Гаске, Стан успя да намери решението след удар от драйв воле, който може би щеше да е дълъг, но Гаске подложи ракета и точката, съответно пробива, отиде на сметката на швейцарците. Това се оказа решаващо за изхода на първия сет, като той отиде в сметката на Швейцария с 6:3, а най-радващо за кръстоносците беше състоянието на Федерер на сервис – без видими следи от болките в гърба.

Втори сет


Вторият сет започна с изпитание за Швейцария – 30:40 на сервис на Федерер, след като Маестрото сбърка две поредни волета, второто от които на метър от мрежата, при това високо и на форхенд. Федерер обаче веднага се поправи след много хитро воле в тялото на Гаске и последващ завършващ удар, а след това кръстоносците взеха гейма. Натискът на французите продължи, като водещата фигура за тях безспорно беше Бенето и те стигнаха до 15:40 на сервис на Вавринка при 2:1 гейма за петлите, но точно тогава късметът не им се усмихна – при втория опит форхендът на Бенето закачи филето на мрежата и отиде в аут – иначе щеше да има пробив.

Проблемите при Вавринка на сервис в тази втора част продължиха и в осмия гейм, когато Франция имаше нови две точки за пробив, не поредни, но и в двата случая Вавринка отговори с добър начален удар и подсигури предимството на швейцарците в съответната точка. А веднага след това, при 4:4, отлична игра на Федерер доведе до 15:40 на сервис на Бенето, но французинът прояви хладнокръвие и отговори с бомбардировка от начален удар, която измъкна на практика Франция от изоставане с 0:2 сета.

Не така се развиха нещата за Гаске, който се оказа грешникът за петлите във втория сет – при неговия сервис Швейцария най-сетне проби, след като Федерер закова печеливш бекхенд по правата от ретур при аванс 40:15 за кръстоносците на начален удар на Ришар. А за капак Вавринка направи отличен сервис гейм, който швейцарската двойка затвори на нула и си осигури аванс от 2:0 сета – 7:5 във втората част.

Трети сет


Третият сет тръгна с уникален гейм при 1:1, пак на сервис на Гаске. Швейцария успя да обърне гейма от 40:15 и да се добере до точка за пробив, но Бенето я парира с воле след тигърски скок. Борбата продължи и Швейцария имаше още един шанс, но Вавринка не можа да вкара силен ретур от форхенд, както искаше, заради коварен сервис на Гаске. Така Франция се измъкна от неприятната ситуация.

Превъзходството на Швейцария беше видимо и кръстоносците успяха да пробият в петия гейм на третия сет, след като на сервис на Бенето стигнаха до 15:40, Вавринка пропусна на сантиметър да направи печеливш ретур от форхенд, но след това швейцарската двойка беше желязна и взе следващите две точки от 40:40. До края на мача швейцарците загубиха само една точка на свой сервис и логично затвориха лесно мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички