Фантастика на "Ролан Гарос" - Вавринка уби мечтата на Джокович


Фантастика на "Ролан Гарос" - Вавринка уби мечтата на Джокович
Снимка: Getty Images/Guliver

1971 0

Ноември 2014 – май 2015 година – в този толкова дълъг период в света на мъжкия тенис изпъкваше само едно име – Новак Джокович. Сърбинът спечели абсолютно всички важни титли през това време – Мастърсите в Париж, Индиън Уелс, Маями, Монте Карло и Рим, Финалният Мастърс в Лондон плюс първия за годината турнир от Големия шлем – Australian Open. За този период от време Джокович загуби само два пъти – от Иво Карлович на четвъртфинал в Доха в началото на тази година и на финала в Дубай от Роджър Федерер. Но в най-важния за него мач сърбинът загуби отново – с 3:1 сета на финала на „Ролан Гарос” от магическия швейцарец Стан Вавринка. Вавринка направи пълен обрат – от 0:1, до 3:1 – 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 в мач за историята и завоюва втора титла от Големия шлем. А за Джокович остана надеждата както и в предишните два случая в Париж, когато падаше на финал от Надал – догодина!

Победата на Вавринка беше едва под номер 4 в общо 21 мача с Джокович, но швейцарецът категорично доказа, че от 2014 година насам е друг играч. Стан определено излиза на най-голямата сцена без страх от никого и днес напълно заслужи успеха си.

Първи сет


Още на самия старт двамата удариха рекорд – 39 удара в едно разиграване! Вавринка трябваше да спасява точка за пробив и показа, че е готов да за предизвикателството – като чиста физическа сила той беше по-добрият, но Джокович, подобно на истинска гъба, постави въпроса пред Станимал – ще може ли цели три сета да проявява постоянно животинската си сила, за да грабне Купата на мускетарите?

Усещайки физическата сила на швейцареца, Джокович леко промени позицията си на ретур и пусна два по-скъсени и по-високи удара в петия гейм за 0:30, но Вавринка отговори с мощна канонада за 30:30. Все пак световният номер едно издебна швейцареца с добре насочен къс диагонал от бекхенд, но Стан Дъ Мен отново се спаси с няколко мощни бекхенда по диагонала и удари по-къс бекхенд по правата, който дойде неудобно за сърбина и той пропусна и удържа сервиса си.

Джокович продължаваше да играе по-разнообразно на сервис на Вавринка, с повече вариация и повдигане на топката в ключови моменти и вече при 3:3 нещата стигнаха до 0:40! И този път Стан направи 25-тата си двойна грешка от началото на турнира – пробив за световния номер едно! Но задачата на Ноле да направи първата крачка с вземането на първия сет въобще не беше лесна – при 5:4 и сервис за сета сърбинът получи малко помощ от съдията, който при 30:30 даде форхенд по правата на Вавринка за аут, а „Ястребовото око”, което на клей се ползва само за телевизионните зрители, показа добра топка, макар и на косъм. Въпреки това швейцарецът не се предаде, спаси два сетбола на сърбина, и двата с красиви минаващи удари от форхенд и бекхенд, стигайки до първата си точка за пробив! Но сърбинът не се предаде, отговори на предизвикателството с комбинации от хубави сервиси и маркова стабилна игра от основна линия, с което измъкна сета – 6:4.

Втори сет


Неприятностите за Вавринка не закъсняха и във втората част – още на старта ѝ Джокович получи шанс за пробив след грешка от форхенд на швейцареца, но той се спаси с ас и измъкна подаването си след страхотен бекхенд по диагонала и лесно воле след това.

При 2:1 гейма Вавринка получи своя втори шанс в мача за пробив, след като удар от бекхенд на Джокович по къс диагонал закачи филето на мрежата и излезе в аут. Ноле спаси шанса, но даде втори след къса топка и неуспешен опит за лоб, наказан със смач от Вавринка. Швейцарецът, обаче, изпусна и този шанс след неконтролиран бекхенд далеч в аут от равностойна позиция и Ноле изравни за 2:2 гейма.

Ситуацията в ущърб на Джокович се повтори и при 2:3, но и този път световният номер едно се спаси, след чудесен форхенд диагонал и лесен завършващ удар по правата от форхенд, а след това Вавринка изтърва и смач, с което Ноле изравни за 3:3.

Швейцарецът стоеше малко по-добре на корта и се добра до четвърти шанс в сета за пробив при 4:3 в своя полза, но отново пропусна от бекхенд, а след това сърбинът измъкна гейма след две поредни отлични къси топки, което изкара от нерви Вавринка и той блъсна няколко пъти филето на мрежата с ракетата си.

Въпреки нервите, Вавринка за четвърти пореден път се добра до 30:40 на сервис на Джокович, след два зашеметяващи шамара от бекхенд и форхенд, като този път вече сърбинът не издържа след дълго разиграване, изкара бекхендът в аут и строши ракета си – 6:4 за Вавринка.

Трети сет


Алармата за Джокович започна да вие оглушително на старта на тази част – 0:1 и 15:40 след все по-агресивната игра на Вавринка. Но в този момент класата на сърбина си пролича и той изравни след две отлични точки, с хитри излизания на мрежата още в първия удобен момент за това. Силният бекхенд на Вавринка по правата обаче му даде трети шанс, но отново Джокович се спаси с комбинация от дълбоки удари бекхенд-форхенд и измъкна гейма.

Мъките на Джокович бяха буквално прекратени в шестия гейм, когато Вавринка просто унищожи световния номер едно с поредица от размазващи печеливши удари от всяка позиция на корта и проби на нула!  И когато всичко вървеше прекрасно за Стан, той за малко да прегори манджата – силен форхенд по обратния диагонал в аут за 30:30, двойна грешка при 40:30, нов форхенд в аут за точка за пробив за Джокович. Точно в този момент Стан намери първия си сервис, отрази възможността след комбинация с форхенд, а след още два силни сервиса поведе с 5:2. Това беше последното препятствие пред Вавринка по пътя му към третия сет и той го затвори с гейм на нула за 6:3, повеждайки с 2:1 сета!

Четвърти сет


Мечтата „Ролан Гарос” се изплъзваше на Ноле и той трябваше да направи нещо. И Джокович направи най-важното – запази присъствие на духа, дочаквайки неизбежния спад на Вавринка, който буквално се самопроби с твърде прибързан бекхенд по правата, след като преди това направи грешка и на мрежата. След това сърбинът затвърди за 3:0 гейма, отново с по-търпелива игра.

Бързо-бързо обаче Стан се завърна в играта, като върна и пробива за 2:3 гейма след невероятно дълго разиграване, в което Джокович не намери сили да излезе на мрежата при два отлични шанса и накрая форхендът му отиде в мрежата. А швейцарецът бързо и изравни, с гейм на 30, продължавайки да ниже печеливши удари.

Ключов седми гейм – Вавринка отново вдигна нивото и Джокович се изправи пред ново 15:40! Точно тогава сърбинът на два пъти излезе на мрежата и спечели и двете точки, като особено впечатляваща беше втората спасена точка, с пълно разтягане и бекхенд воле. Неуспехът да пробие веднага оказа влияние и още в следващия гейм Джокович стигна до 0:40! Но швейцарецът показа железни нерви, спаси и трите шанса, изравнявайки за 4:4.

Драмата стигна нови висоти при сервис на Джокович, след пореден страхотен печеливш удар от бекхенд по диагонала, с който размина излезлия напред Ноле – скрит мачбол. Джокович го спаси с отлично излизане на мрежата, но сърбинът взе прибързано решение да излезе на втори сервис на мрежата и този път беше наказан. А Вавринка завърши започнатото след нечовешки бекхенд по правата, с което проби за 5:4 и си осигури сервис за титлата.

Изправен пред голямата победа, Вавринка за малко изпусна трофея със сервис, който не влезе, а щеше да е ас и Джокович спаси мачбол! Сърбинът дочака и нова грешка на швейцареца – по обратен диагонал от форхенд, но Ноле не се възползва и при втория си шанс Вавринка залепи марков бекхенд за титлата!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички